Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Školama Zadarske županije 53 milijuna bilanciranih kuna

Autor: Ivana Burica

20.02.2009. 23:00
Školama Zadarske županije 53 milijuna bilanciranih kuna

Foto: Adam VIDAS



Riječ je o ukupno 3,5 milijuna kuna više nego lani, s tim da je za osnovno školstvo odobreno 29,45 milijuna kuna, a za srednje školstvo i đačke domove 23,66 milijuna kuna


Poglavari Zadarske županije su na jučer održanoj sjednici podržali prijedlog Upravnog odjela za društvene djelatnosti o kriterijima, mjerilima i načinu raspodjele nešto više od 53 milijuna bilanciranih sredstava koja su odlukom Vlade RH Zadarskoj županiji dodijeljena za financiranje decentraliziranih funkcija osnovnog i srednjeg školstva te đačkih domova.
Riječ je o ukupno 3,5 milijuna kuna više nego lani, s tim da je za osnovno školstvo odobreno 29,45 milijuna kuna, a za srednje školstvo i đačke domove 23,66 milijuna kuna.
Prema prijedlogu Županijskog poglavarstva bilancirana prava za materijalne i financijske rashode osnovnih škola iznose 22,9 milijuna kuna. Novci se dijele na 27 osnovnih škola Zadarske županije (sve osim onih na području grada Zadra). Najviše je odobreno OŠ Benkovac – 3,16 milijuna kuna, zatim OŠ Obrovac – 2,27 milijuna kuna, a najmanje novca će prema ovom prijedlogu dobiti OŠ Novigrad – 243.993 kune.
 Kriterij izvrsnosti
Za materijalne i financijske rashode 20 srednjih škola i jednog đačkog doma u Zadarskoj županiji predloženo je da se raspodijeli ukupno 16,41 milijun kuna. Znatnija sredstva odobrena su Strukovnoj školi Vice Vlatkovića (1,68 milijuna kuna), Tehničkoj školi (1,09 milijuna kuna), Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi (1,03 milijuna Kuna) i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi (1,01 milijun kuna).
Za raspravu se javio dr. Zlatko Miliša, član Poglavarstva za kulturu, sport i tehničku kulturu, koji je pohvalio transparentnost kriterija za dodjelu sredstava te je predložio da se od sljedeće godine uvede još jedan kriterij – kriterij izvrsnosti.
– Treba poticati škole koje promiču različitost, a u skladu sa standardima EU, kazao je Miliša, spomenuvši Srednju školu Obrovac kao primjer poticanja širokog raspona izvannastavnih aktivnosti.
Dožupan Josip Miletić napomenuo je da je kriterij izvrsnosti, štoviše, i svjetska tendencija.
– Žao mi je što se o tomu u medijima malo govori. Naime, Srednja škola Obrovac u izvannastavnim aktivnostima ne samo da prelazi okvire male sredine u kojoj se nalazi, već je ona primjer i inspiracija i na nacionalnoj razini. Naime, državna tajnica Dijana Vican je prigodom posjeta ovoj školi u listopadu prošle godine bila i više nego impresionirana onime što je vidjela u Obrovcu te je izjavila da bi i zagrebačke škole trebale učiti od obrovačke srednje škole. Neke škole jednostavno odskaču pa sam svakako za to da kriterij izvrsnosti bude jedan od dodatnih kriterija prema kojima će se raspoređivati novci, podržao je Miletić Milišin prijedlog.
 Ravnatelji kao lički medvjedi
Marino Buljanović, poglavar za pomorstvo i turizam, napomenuo je da bi se kriterijem izvrsnosti trebalo voditi i kad se biraju ravnatelji škola budući da su upravo oni najzaslužniji da neka škola bude uspješna ili manje uspješna.
– Po sadašnjim kriterijima ravnatelji su zaštićeni kao lički medvjedi, zaključio je Buljanović.
U nastavku sjednice članovi Poglavarstva su bili jednoglasni oko davanja suglasnosti UV-u Doma za starije i nemoćne osobe Zadar za nastavak klimatizacije Doma vrijedne 2,21 milijun kuna. U prošloj su godini klimatizirani 3. i 4. kat Doma za što je utrošeno oko 2,1 milijun kuna, a ove će se godine klimatizirati ostatak, odnosno 1. i 2. kat.
Donesen je i prijedlog za smanjenjem pojasa pomorskog dobra na dijelu K.O. Kali, koji će se u daljnjoj proceduri poslati u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Kako je pojasnio Olivio Meštrović, predsjednik Povjerenstva za granice pomorskog dobra Zadarske županije, prijedlog o smanjenju pomorskog dobra u spomenutoj K.O. izrađen je u skladu s aktualnim zakonima i uredbama te vodeći računa o postojećim nekretninama na obalnom pojasu Kali.
Minimalni pojas pomorskog dobra je unutar šest metara od obalne crte, ali se u određenim uvjetima pomorsko dobro može utvrditi u smanjenom pojasu.
Ono što je javnosti vjerojatno najinteresantnije jest da se u luci Lamjana granice pojasa pomorskog dobra neće mijenjati.  


 OD DANAS NATJEČAJ ZA 4. KRUG SAPARDA




Pročelnik za poljoprivredu Željko Katuša informirao je da se danas objavljuje javni natječaj, odnosno poziv na prikupljanje ponuda za dodjelu sredstava iz SAPARD programa, koji će trajati do 21. travnja. Riječ je o već četvrtom krugu natječaja za dodjelu sredstava iz SAPARD programa, a kako je naglasio Katuša, raduje da su u prva tri kruga sredstva svaki put dodijeljena i tvrtkama s područja Zadarske županije.
Tako je u prvom krugu jedna od pet tvrtki koja je prošla na natječaju bila Arbacommerce, u drugom krugu su Ostrea i Paška sirana bile dvije od ukupno 24 tvrtke čiji su projekti odobreni, dok se u trećem krugu kao jedna od sedam tvrtki za SAPARD sredstva izborio i jasenički Mataš.
Na novinarski upit kako to da obećani novci iz SAPARD programa još nisu stigli na račune tvrtki koje su dobile prava na njih, konkretno na račun Paške sirane, Željko Katuša je odgovorio da je vjerojatno riječ o neispunjavanju svih dijelova ugovora. Naime, novci se dobivaju po završenoj investiciji pa treba provjeriti gdje je “zapelo” s Paškom siranom.


 KATUŠA NA ČELU POVJERENSTVA


Imenovano je Povjerenstvo za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji. Za predsjednika je izabran Željko Katuša, županijski pročelnik za poljoprivredu, a članovi su Lidija Vitaljić, Nenad Javoran, Zdravko Bušić, Nevena Rosan, Katerina Skelin i Marinko Čirjak.