Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Voda će ugasiti žeđ, društveni dom dosadu

Autor: Velimir Brkić

20.02.2009. 23:00
Voda će ugasiti žeđ, društveni dom dosadu

Foto: Velimir BRKIĆ



U Društvenom domu pored polivalentne dvorane nalazit će se prostorije za ured Mjesnog odbora, čitaonica, dječja igraonicu te atrij s pripadajućim drugim sadržajima


Pomoćnik ministra Božidara Kalmete Josip Borić, zadarski župan Stipe Zrilić, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, predsjednik OV-a Darijo Buljat i predsjednik MO Suhovare Ivica Ukalović jučer su pored zgrade osnovne škole položili kamen-temeljac za izgradnju novog Društvenog doma te simboličnim presijecanjem vrpce otvorili mjesnu vodovodnu mrežu. Ministar Kalmeta iz Zagreba je doputovao neposredno nakon završetka svečane ceremonije.
– Izgradnja Društvenog doma vrijedna je 2,6 milijuna kuna, od čega Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture financira 80 posto, a ostatak Općina Poličnik. Radovi će trajati oko sedam mjeseci, istaknuo je u obraćanju načelnik Lončar.
Društveni dom koji će se graditi na temeljima starog imat će bruto površinu od 310, dok je neto korisna površina 274 četvornih metara. U Društvenom domu pored polivalentne dvorane nalazit će se prostorije za ured Mjesnog odbora, čitaonica, dječja igraonica te atrij s pripadajućim drugim sadržajima. Po projektu projektantske kuće Bramas d.o.o. iz Zadra radove će izvoditi tvrtka Bogović Gradnja iz Poličnika, a nadzirat će ih Idassa Commerce iz Zadra.
Dobrodošli svi naraštaji
– Zubom vremena i ratnim događanjima na ovom području tijekom Domovinskog rata znatno je oštećena statika stare zgrade koja se na izričiti zahtjev stručnjaka morala do temelja srušiti. Izgradnjom društvenog doma, svoj će kutak pronaći svi naraštaji mještana, rekao je Lončar.
Ministarstvo je financiralo i glavni opskrbni cjevovod u Suhovarama duljine 3,2 kilometra i vrijednosti 3,2 milijuna kuna s PDV-om, a Općina Poličnik i Zadarska županija izgradnju sekundarne vodoopskrbne mreže 3,9 km u vrijednosti od 3,8 milijuna kuna s PDV-om. Radove na glavnom vodovodnom pravcu izvodila je tvrtka Vodoistalacija d.o.o. Zadar, dok je nadzor vršila zadarska tvrtka GIN company d.o.o. Na mjesnoj vodovodnoj mreži radove su izvodile zadarske tvrtke Vodovod i Vodoinstalacija te općinski komunalni pogon, a nadzor GIN company.
No, cjelokupni radovi na vodovodnoj mreži u Suhovarama u koje je uloženo točno 7 milijuna kuna, još nisu sasvim gotovi. Da bi domaćinstva u Suhovarama dobila vodu iz vodovodnih slavina potrebni su priključci na stanbene i gospodarske objekte, od kojih mnogi nemaju građevinske dozvole, što je osnovni uvjet po kojim će ih Vodovod Zadar priključiti vodovodnoj mreži. Osim kućnih priključaka potrebno je izgraditi još i 700 metara cjevovoda do regionalnog vodovoda Zrmanja – Zadar.
Razvoj ne staje
Otvarajući ove projekte pomoćnik ministra Josip Borić je rekao da nakon 13 ili 14 godina od završetka Domovinskog rata svjedočimo ovakvim događajima u razvoju infrastrukture u kojima država pomaže koliko može.
– Svakodnevno nalazimo mogućnosti da ne zaustavimo razvoj, rekao je Borić.
Pored navedenih, svečanost u Suhovarama uveličali su Anđelko Drnas iz Hrvatskih voda, zadarski dožupan Josip Miletić sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić, predstojnik Državne uprave Damir Valčić, načelnica u Kalmetinom ministarstvu, Lili Mateković Ružić, zatim brojni načelnici, gospodarstvenici i društveno-politički djelatnici te mještani Suhovara i Poličnika.