Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVE PO ZAKONU Odbačena prijava protiv načelnika i donačelnika Kolana

21.02.2021. 10:08


Razmatrajući prijavu protiv načelnika općine Kolan Marina Pernjaka i njegova zamjenika Josipa Zubovića, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa doenijelo je odluku kojom se prijava protiv obojice odbacuje:


Nije bilo povrede Zakona
– Povjerenstvo je odlučilo da se postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Marina Pernjaka, općinskog načelnika Općine Kolan, i Josipa Zubovića, zamjenika općinskog načelnika Općine Kolan, povodom navoda da je dužnosnik Josip Zubović zaposlen u trgovačkom društvu u vlasništvu sina osobe od koje je dužnosnik Marin Pernjak kupovao brod, a za što je zatraženo i dano mišljenje Povjerenstva Broj: 711-I-113-M-168/19-02-18 od 7. siječnja 2019.godine, neće pokrenuti, s obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da su navodi iz zaprimljene prijave osnovani, odnosno da bi postupanjem ili propustom navedenih dužnosnika u predmetnom slučaju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa – kazali su nam u Povjerenstvu.
Ovdje treba napomenuti kako je načelnik Kolana, ne želeći ući u sukob interesa, od Povjerenstva već zatražio mišljenje s obzirom da je vlasnik broda sin građevinara koji ima poslovne ugovore sa općinom Kolan. Pernjak je pak htio izbjeći prigovore tamošnje oporbe ili moguću prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te im je, kako nam je kazala glasnogovornica Martina Jurišić, poslao zahtjev za davanje mišljenja u svojemu predmetu:


Načelnik tražio mišljenje
– Načelnik je od nas tražio mišljenje može li kupiti brod od osobe koja je otac vlasnika i direktora trgovačakog društva Optima gradnja d.o.o. koje povremeno izvodi građevinske radove za općinu Kolan. Od Povjerenstva je zatražio mišljenje ima li tu nešto sporno, navodeći kako bi taj brod platio po realnoj tržišnoj cijeni te kupoprodaju i ovjerio kod javnog bilježnika. Dali smo mišljenje da pod tim uvjetima nema zapreka ukoliko je to realna cijena i ako kupnju doista ovjeri kod javnog bilježnika. Na taj način ne bi bilo sukoba interesa jer brod nije kupljen od osobe koja je vlasnik trgovačkog društva, već od njegova oca – kaže Jurišić.
Razumljivo je zašto je prijava, nakon analize dokumentacije, stoga na kraju odbijena te Povjerenstvo neće pokrenuti postupak za sukob interesa.