Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŽELIMIR TERKEŠ Sve smo odradili prema planu i programu kada je riječ o treninzima

21.02.2021. 09:59


Dvojica nekadašnjih nogometaša Zadra, ali i niza drugih klubova u Hrvatskoj i u inozemstvu, sa zavidnim karijerama, a obojica su bili vrsni napadači, nedavno su preuzeli seniorsku momčad HNK Zadar. Želimir Terkeš je trener, a Dragan Blatnjak njegov prvi suradnik.
– Za Dragana ne mogu reći da mi je samo pomoćnik, mi smo više suradnici – kaže Terkeš.
Seniorska momčad okupila se početkom siječnja ove godine i intenzivno se priprema za nastavak sezone, za natjecanje u Prvoj županijskoj ligi i u Županijskom kupu.
– Sve smo odradili prema planu i programu kada je riječ o treninzima. Zbog epidemiološke situacije oglednih utakmica, nažalost, još nema, ali kako je drugima, tako je i nama.
Za trenersko se zvanje Terkeš opredijelio još tijekom igračke karijere i u tom je segmentu manje iskusan od Dragana Blatnjaka koji je vodio Zadar, Raštane, biogradski Primorac i Zagoru


Iskustvo u Lokomotivu
– Meni se ukazala prilika kada sam dobio poziv za trenerski angažman u Bugarskoj, u plovdivskom Lokomotivu. Bio sam pomoćnik Brunu Akrapoviću i mogu reći da mi je to razdoblje, koje je potrajalo nešto više od dvije godine, bilo itekako zanimljivo i nadasve korisno. Nogometnu igru promatrao sam i doživljavao iz drugačije perspektive u odnosu na igračko vrijeme. Naravno, učio sam što uopće znači biti trener i kako treba raditi. Osvojili smo Bugarski nogometni kup i bilo je to sjajno doživjeti.
Pandemija koronavirusa poremetila je mnoge stvari svakom stanovniku planeta, pa i sportašima. Želimir se vratio u Zadar.
– Zadar je dom mojoj obitelji. Eto i Dragan se, poslije svojih angažmana u inozemstvu, opredijelio za život u Zadru, a poznajemo se već dugo, još tamo iz juniorskih igračkih dana.
Vodstvo HNK Zadar u danom je trenutku iniciralo razgovore o mogućoj suradnji sa Želimirom Terkešom, a Dragan je Blatnjak već ionako bio u klubu.
– Moja ambicija jest raditi kao trener, ali kao trener u onom klubu koji ima izražene natjecateljske ambicije. To je pojednostavljeno rečeno, no posve se poklapamo HNK Zadar i ja. Meni su dolazile neke ponude iz trećeligaša, pa i Draganu, ali nisam prihvatio jer nisam uočio da imaju značajnije ambicije. HNK Zadar želi u sljedećem razdoblju doseći najviši stupanj natjecanja u Hrvatskoj, a ja se kao trener želim kontinuirano razvijati i napredovati. HNK Zadar je novi klub, klub koji je počeo djelovati na ispravnim načelima i na stabilnom temelju, te klub koji je jasno proklamirao svoje ciljeve. Meni se to svidjelo, a priključio mi se u prvoj momčadi i Dragan Blatnjak jer želi svojim znanjem, iskustvom i energijom pridonijeti razvoju kluba.
Nedavno se seniorskoj momčadi priključio i Jurica Buljat, iskusni internacionalac.


Ciljevi
– To je velika stvar jer će Jurica Buljat u momčad unijeti sebe kao ozbiljnoga čovjeka, vrsnog igrača i kao nekoga tko ima respektabilni autoritet. K tomu, značit će puno za razvoj mlađih igrača.
Je li seniorska momčad definirana za drugi dio sezone?
– Zadržali smo igrače koje smo željeli, dobili Juricu Buljata i priključili još neke mlađe. Moguć je dolazak još nekih igrača. Ovo je vrijeme koje trebamo razumjeti kao vrijeme u kojem se i momčad i klub pripremaju za trećeligaški stupanj što je prvi sportski cilj u sklopu srednjoročnog projekta.
Kako je raditi s igračima među kojima ima i onih koji su u vaše vrijeme skupljali lopte na utakmicama?
– Momčad je izvrsno pristupila treninzima i drugim obvezama. Želimo napraviti što je više moguće i na fizičkoj i na psihičkoj razini, dakako i na taktičko-strateškoj, te na definiranju igre. I uspjet ćemo u tome
Seniorska momčad HNK Zadar većinu svojih treninga realizira u Stanovima, na prirodnoj travi, te na igralištu NK Arbanasa – Pomoćnom igralištu Stanovi koje ima umjetnu podlogu. HNK Zadar ovom prilikom i zahvaljuje Arbanasima na razumijevanju i na dobroj suradnji. (hnkzadar)