Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uspostava Info-centra zaštićenih dijelova prirode

Autor:

20.03.2009. 23:00
Uspostava Info-centra zaštićenih dijelova prirode


Info-centar će se sastojati od LCD touch – screen monitora gdje turisti imaju pristup bazi podataka zaštićenih dijelova prirode. Informatički sustav bi omogućio turistima da dodirom na monitor odaberu lokalitet koji ih zanima, a potom bi im se otvorile fotografije i turističko-informativni tekstovi, pojasnio je Mirko Đinđić


Na posljednjoj sjednici Županijskog poglavarstva između ostalog je dana suglasnost Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i to na Program zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode za 2009. godinu. Spomenuti Program je uistinu opširan, a njime je obuhvaćeno svih pet osnovnih aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima na području Zadarske županije, odnosno zaštita, održavanje, očuvanje, promicanje i korištenje. Sredstva planirana za realizaciju ovog Programa iznose 338.900 kuna, a najvećim su dijelom osigurana iz županijskog proračuna i vlastitih prihoda Javne ustanove, a manji dio otpada na donacije. Poznato je da prema odredbama Zakona o zaštiti prirode Županija skrbi o svim zaštićenim dijelovima prirode, ispod kategorija nacionalnih parkova i parkova prirode.
Projekti SIPA i COAST
Ovim programom Ustanova tijekom 2009. godine predviđa nastavak dosadašnjih i pokretanje novih aktivnosti vezanih uz održivo upravljanje prostorom i zaštićenim prirodnim vrijednostima na području županije te nastavak započetih kao i provođenje novih projekata inventarizacije, valorizacije i monitoringa, ali i intenziviranje edukativnih i promotivnih aktivnosti.
Kako pojašnjava ravnatelj Ustanove Mirko Đinđić, Ustanova skrbi o ukupno 14 lokaliteta razvrstanih u nekoliko kategorija, odnosno posebne rezervate prirode, spomenike prirode, značajne krajobraze te spomenike parkovne arhitekture.
Programom se, naime, planiraju i izvršenja projekata SIPA, odnosno “Strenghtening of Institutions for protected areas” i projekta COAST za koje su sredstva osigurana u 2008. godini. Ravnatelj stoga naglašava kako će se projektom SIPA urediti 800 metara staze do vrela Une i to da bi se ona učinila prikladnom za turiste i posjetitelje, a u tu svrhu će se postaviti informativne table, uredit će se vidikovac i odmorište.
– S obzirom da zaštićena područja prirode u prošlosti nisu bila korištena u turističke svrhe, ona ne posjeduju promotivni materijal niti se radilo na razvijanju vizualnog identiteta, što je preduvjet svake aktivnosti koja je povezana uz turizam. Zato smo kroz projekt SIPA planirali razviti zajednički vizualni identitet za zaštićena područja prirode Zadarske i Šibensko-kninske županije. Izradit će se turistički letci i promotivni film koji će se moći pogledati na Info-centru te će se koristiti za različite promotivne događaje poput turističkih sajmova, kazao je Đinđić naglasivši kako je u planu i tiskanje 6 tisuća kopija letaka na hrvatskom i stranim jezicima i to na engleskom, talijanskom, njemačkom i francuskom.
LCD touch – screen monitori
Uspostavit će se Info-centar zaštićenih dijelova prirode, ali obzirom da Javne ustanove trenutačno nemaju institucionalni kapacitet te financijska i druga sredstva, planira se koristiti postojeća turistička infrastruktura i pomoć informatičke tehnologije te će se Info-centri uspostaviti u središtu Zadra i Šibenika.
– Info-centar će se sastojati od LCD touch – screen monitora gdje turisti imaju pristup bazi podataka zaštićenih dijelova prirode obje županije. Informatički sustav bi omogućio turistima da dodirom na monitor odaberu županiju, zatim lokalitet koji ih zanima, a potom odabirom lokaliteta bi im se otvorile fotografije i turističko-informativni tekstovi vezani uz odabrani lokalitet, pojasnio je Đinđić istaknuvši kako su informacije koje će moći dobiti vezane uz prirodno i kulturno nasljeđe, povijest, rekreativne aktivnosti, smještaj, interaktivnu mapu s mogućnošću virtualne šetnje i slično, a imat će i mogućnost stupiti u takozvani edukativni kutak koji se odnosi na floru i faunu, geološke osobitosti, biologiju šetnice ili planinarenje.
Ravnatelj je pojasnio da je da bi se uspostavila funkcija info-centra, prvo potrebno izraditi Web portal koji će sadržavati informacije koje će se u potpunosti moći vidjeti na monitoru Info-centra.
Istaknuo je da je cilj Info-centra poboljšati kvalitetu turističke ponude u obje županije kroz razvoj turističke infrastrukture i korištenje informatičke tehnologije, a imat će i veliku ulogu u povezivanju s turističkim agencijama i u promoviranju zaštićenih područja obiju županija.
– Rok za završetak projekta SIPA je studeni ove godine, a do sada smo sklopili ugovore sa svim partnerima koji će raditi promotivne letke, info – centre te desetominutni film o lokalitetima Zadarske i Šibensko – kninske županije. Uskoro ćemo raspisati natječaj za izvođače građevinskih radova, a s nekim talijanskim partnerima trenutačno vršimo pripreme za što kvalitetnije obavljanje veoma zahtjevnog, marketinškog dijela posla.
Zaštita podmorja
Projektima SIPA i COAST obuhvaćena je i izrada stručne studije o morskoj bioraznolikosti akvatorija uz značajan krajobraz na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka. Vrijednost spomenute stručne studije je 10.000 eura koja je u potpunosti financirana kroz projekte SIPA i COAST, a obuhvaća inventarizaciju i kartiranje morske bioraznolikosti i to osobito biocenoze Posidonia oceanica i njene ugroženosti uzrokovane sidrenjem i onečišćenjem mora. Uredba o proglašenju ekološke mjere je donesena s ciljem očuvanja i održavanja ili uspostavljanja povoljnog stanja ugroženih i rijetkih stanišnih tipova. Stoga se tijekom 2009. godine planira na državnoj razini intenziviranje aktivnosti vezanih uz uspostavu mreže Natura 2000 koja je njezin nastavak, a bez koje nema ulaska u punopravno članstvo EU.
– Javna ustanova u tom smislu provodi zaštitu podmorja te trenutačno evidentira, istražuje i snima i to ukupno 126 mikro lokaliteta. Riječ je o području Ljubačkog zaljeva, Novigradskog i Karinskog mora, prolaza između Zapuntela i Ista, špilja kod Vrane i tako dalje, a među kojima smo neke već počeli istraživati, pojasnio je Đinđić napomenuvši kako je riječ o veoma zahtjevnom poslu koji bi mogao biti okončan tek za dvije godine.
Donošenjem Uredbe o ekološkoj mreži, kao i nacrta NATURA 2000, poslovi očuvanja i održavanja povećavaju se i proširuju na nova područja što predstavlja poteškoće u dijelu stručnog provođenja propisanih mjera i smjernica, ali će u tom smislu od velike pomoći zasigurno biti i zapošljavanje sezonskih djelatnika.
Angažiranje dvojice rendžera
– Obzirom na veliko područje i brojne aktivnosti nužna je služba nadzora. U tu svrhu sljedeću ljetnu sezonu planira se angažiranje dva sezonska čuvara prirode, rendžera i to na lokalitetima na kojima postoje najveći pritisci korištenja na neodrživ način, kazao je ravnatelj podsjetivši također kako je međunarodnim projektom PAMS, županijskim javnim ustanovama osiguran GIS softver te sukladno tome, Ustanova tijekom 2009. godine planira kreiranje svoje vlastite baze te unos već postojećih podataka do kojih su došli zahvaljujući već provedenim projektima.
Naglasio je i to će za vrijeme ljetne sezone i u cilju očuvanja plaže, na plaži Saharun postaviti dva eko WC-a, organizirat će se čišćenje, protupožarna zaštita i održavanje plaže, a kroz koncesijsko odobrenje i naplata parkiranja i privez brodova.
– Kako bi se smanjio utjecaj nekontroliranog sidrenja na plažu Saharun, odnosno veliki broj jahtaša koji svojim brodovima redovito iskopaju to područje te nanose štetne alge, čime mogu uzrokovati pomor, na tom području ćemo postaviti bove, najavio je ravnatelj te napomenuo kako će se na temelju obavljenih istraživanja podmorja uvale Saharun odrediti najpovoljnija mjesta za sidrenje te postaviti bove, oko 25 komada, a ulaganje u njihovo postavljanje vraćat će se kroz cijenu dnevnog prireza.
Đinđić je naglasio kako je posebno potrebno voditi računa o održivom gospodarenju kako bi se sačuvala zatečena prirodna bogatstva. Tako će se za gospodarenje kanjonom Zrmanje raspisati dva nova javna poziva za davanje koncesijskog odobrenja. Nastavit će se s turističkim vođenjima u špilju Modrič te dalje raditi na turističkoj valorizaciji plaže Saharun.
– Također će se lokalitet Strašna peć na Dugom otoku dati pod višogodišnju koncesiju, a špilja Golubinka-kraljica Bukovice na Zrmanji pod koncesijsko odobrenje, kazao je Đinđić pojasnivši kako koncesijsko odobrenje od strane Ministarstva kulture nad Strašnom peći još uvijek ima Vladimir Šarunić i to sve dok se taj lokalitet ne proglasi zaštićenim područjem, što pretpostavlja niz radnji, pretežito pravne prirode koje moraju imati uporište u odgovarajućim znanstveno-istraživačkim studijima do kojih se u pravilu dolazi terenskim radom.