Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ružna i tužna Kalelarga

20.03.2011. 23:00
Ružna i tužna Kalelarga


Moram priznati da sam i ja nezadovoljan izgledom fasada zgrada na Poluotoku. Grad Zadar je proteklih nekoliko godina pokušao sudjelovati u uređivanju fasada stambenih zgrada koje nisu u gradskom vlasništvu, zbog čega smo dobili prigovor revizije. Mi se, naime, u održavanje fasada privatnih zgrada ne smijemo miješati, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Zadarska Kalelarga, nekad žila kucavica stare gradske jezgre, u posljednjih je nekoliko godina  opustjela, a istovremeno je i  izgubila stari sjaj. Ovo potvrđuju neuredne, išarane i  oronule fasade zgrada u toj  glavnoj gradskoj ulici, koja je  nekoć vrvjela životom, a danas je tek blijeda kopija onoga  što je bila. Mnogi tvrde da su  brojne trgovine i banke, koje  su svoje poslovnice otvorile  na Kalelargi i zauzele mjesta  cafe barovima ili restoranima,  ugasile noćni život Kalelarge.  Naime, Kalelarga preko dana  živi, ali čim se trgovine i  banke zatvore, na njoj nema  gotovo nikoga. Ovo pogoduje  brojnim vandalima koji  po fasadama zgrada ispisuju razne natpise i  grafite i time nagrđuju  izgled stare gradske jezgre.
Glupo i  neodgovorno
Na neurednost Kalelarge i išaranost fasada  požalili su nam se brojni  čitatelji koji su upitali  može li se ovo kako  promijeniti.
 – Tijekom šetnje s obitelji Kalelargom nismo  se mogli načuditi neurednosti okolnih zgrada.  Sve je prepuno grafita.  Zanima nas ima li Grad  u planu prebojiti bar  one najuočljivije grafite  po Kalelargi kao i na  zgradi HNK? Ako Grad  ne vodi računa o izgledu glavne šetnice i zgradi kazališta,  to je, po mom mišljenju, neodgovoran Grad, rekao je jedan sugrađanin koji je htio  ostati anoniman.
Mnogi sugrađani slažu se s  njim i pitaju se kako nekom  može pasti na pamet šarati po  zgradama, uništavati tuđu  imovinu i na taj način nagrđivati izgled stare gradske  jezgre.
 – Stvarno mi nije jasno tko  bi mogao šarati po zidovima.  Pretpostavljam da to radi netko u alkoholiziranom stanju.  Mislim da je ovo glupo i  neodgovorno, rekla je naša  sugrađanka Ana.
Ipak, za izgled fasada zgrada i njihovo održavanje odgovorni su suvlasnici i vlasnici  zgrade. Naime, zakonom je  određeno da se održavanje  zgrade, a time i fasade, mora  platiti iz zajedničke pričuve  koju moraju plaćati suvlasnici  zgrade.
Do problema dolazi zbog  niskih pričuva ili zbog neodgovornosti suvlasnika zgrade koji ne žele, ne mogu ili  zbog bilo kojeg razloga ne  plaćaju pričuvu, pa suvlasnici  nemaju dovoljno novaca iz  kojih bi uredili ili očistili fasadu.
Mala pričuva
 – Moram priznati da sam i  ja nezadovoljan izgledom fasada zgrada na Poluotoku.  Grad Zadar je proteklih nekoliko godina pokušao sudjelovati u uređivanju fasada  stambenih zgrada koje nisu u  gradskom vlasništvu, zbog  čega smo dobili prigovor revizije. Mi se, naime, u  održavanje fasada privatnih  zgrada ne smijemo miješati,  rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Vrančić pretpostavlja da se  fasade zgrada ne uređuju  zbog više razloga, a jedan od  njih je mala pričuva iz koje  suvlasnici ne mogu namaknuti dovoljno novaca kojima  bi se mogla urediti zgrada.  Pored male pričuve, Vrančić  smatra da je i nedovoljna  svijest građana o javnom dobru također krivac za neuredne fasade.
Problem neuređenih fasada  komentirala je i Katja Pijaca,  predsjednica Udruge Relax.  Ona živi u zgradi na Bilom  brigu te se i sama susrela s  problemima oko zajedničkog  održavanja zgrade.
 – Stanari Bilog briga pored  održavanja zgrade imaju velikih problema s praznim i  napuštenim poslovnim prostorima prepunima smeća, a  ne postoji način da se dođe do  njihovih vlasnika, navodi Pijaca te dodaje da bi se one  koji ne plaćaju pričuvu i ne  vode računa o izgledu svoje  zgrade trebalo kažnjavati.
 – Imamo prelijep grad, a  svojom nebrigom ga uništavamo, zaključila je Katja Pijaca s kojom će se, nažalost,  složiti i brojni sugrađani.