Orlović: Broj intervencija u sezoni se udvostruči

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Opravdani dodatni hitni timovi
Broj intervencija se udvostruči za vrijeme turističke sezone. U 2017. godini pokazatelji su u jednom trenutku pokazivali povećanje od čak 140%, što ide u prilog sve većim potrebama te traženju kvalitetnijeg modela financiranja dodatnih timova hitne službe, kazao je Orlović
Zvonko KUCELIN
Dodatni timovi hitne pomoći proteklih su se godina pokazali itekako potrebnima

Sedam županija, među kojima i Zadarska, u ponedjeljak je u  Ministarstvu turizma potpisalo Ugovore o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke  2019. godine. Tako će i ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe za dodatne medicinske timove iznosom od 1,5 milijuna kuna, od  kojih je Zadarskoj dodijeljeno 179.738 kuna (12 % udjela).

Riječ je o projektu Ministarstva turizma koji se provodi od 2008., a kojem je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom udarnih turističkih  mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima  i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju, otocima i na  glavnim prometnim pravcima.

Dok Ministarstvo sve više izdvaja za hitne timove, Županija smanjuje  iznos.

Dr. Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, kazao nam je  kako se, u usporedbi s proteklim godinama udio sredstava kojeg Zavodu  dodjeljuje Ministarstvo turizma, a ovisno o ostvarenim brojkama  noćenja, povećava, dok se onaj Zadarske županije smanjuje.

- Ministarstvo turizma je u 2017. godini izdvojilo 174.450 kuna za sufinanciranje djelatnosti hitne službe za vrijeme turističke sezone, a Zadarska županija 338.000 kuna. U 2018. godini, Ministarstvo je izdvojilo  177.064 kuna, dok je Županija sufinancirala 150.000 kuna. U prošloj godini, lokalna samouprava izdvojila je 411.864,82, a Zavod za hitnu  254.000,00 kn vlastitih sredstava, kazao je Orlović dodavši kako se nada  da će Zavod i ove godine zatvoriti financijsku konstrukciju te se organizirati na način kako i do sada: u Zadru dva liječnika i dvije medicinske  sestre, u Biogradu na Moru dva tima T1 (liječnik, medicinska sestra i vozač), na Pagu jedan tim T1, na Viru četiri tima T1 i u Starigradu jedan liječnik pridružen timu T2.

Orlović je dodao kako je ukupan iznos za plaće djelatnika u turističkim  timovima 992.928,82 kuna, dok amortizaciju i potrošni materijal osiguravaju vlastitim sredstvima.

- Dodatni timovi hitne pomoći proteklih su se godina pokazali itekako  potrebnom, što samo potvrđuje značaj ovakvog jednog projekta, nastavio je Orlović.

- Broj intervencija se udvostruči za vrijeme turističke sezone. U 2017.  godini pokazatelji su u jednom trenutku pokazivali povećanje od čak  140%, što ide u prilog sve većim potrebama te traženju kvalitetnijeg modela financiranja dodatnih timova hitne službe, kazao je Orlović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)