Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarska županija najbrže je rastuća vinska regija u Hrvatskoj

21.03.2019. 12:47
Zadarska  županija  najbrže  je rastuća vinska  regija u Hrvatskoj


Treće izdanje "Zadar Wine Festivala" održat će se 6. i 7. travnja u Ilirijinom Arsenalu. Kao najava festivala, od 27. ožujka do 5. travnja  održat će se podmanifestacija „Deset dana restorana“ tijekom koje će  zadarski restorani uključeni u program nuditi meni od tri slijeda s čašom  vina iz Zadarske županije po cijeni od 110 kuna. 
– Zadar i Zadarska županija trenutno su jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, a sve više vinara, međunarodna priznanja i velike  investicije u vinarstvu, povod su organizacije jednog vrhunskog festivala  vina u Zadru koji, sada već treću godinu za redom, okuplja proizvođače,  ugostitelje i ljubitelje vina, naglašavaju organizatori.
"Zadar Wine Festival" će se održati uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva poljoprivrede RH, Grada Zadra, Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije.
– Svaki vinoljubac na "Zadar Wine Festivalu" može pronaći nešto za  sebe, naučiti nešto novo i pritom se odlično zabaviti. Jednako važno – ugostiteljima je ukazana važnost tako da se mogu prijaviti te zatražiti  svoje besplatne ulaznice. Zadarsko je područje, naime, kroz cijelu godinu, a prvenstveno tijekom turističke sezone, vrlo značajno tržište za  plasman vina malih i velikih proizvođača iz cijele Hrvatske stoga je ovakav festival izvrsna prilika svima da se predstave, ističe Ivan Stiblik, organizator Festivala i povjerenik Hrvatskog Sommelier Kluba za Dalmaciju.
Stiblik dodaje kako je poznata činjenica da suvremeni ugostitelji u  svojim vinskim kartama moraju imati veliki izbor vina različitih sorti u  čemu će im pomoći Festival.
– Tijekom dva festivalska dana u jedinstvenom ambijentu, Ilirijinom  Arsenalu, 500 godina starom spomeniku kulture koji privlači ljude sa  svih strana svijeta, posjetitelje očekuje mnoštvo renomiranih izlagača i  glazbeni program. A u hotelima "Almayer" i "Bastion" održat će se zanimljive i poučne radionice poput one Jo Ahearnea koji će voditi predavanje "Champagne and prosecco" preko radionica sljubljivanja hrane i vina do, uz ostale, predstavljanja i vina mađarske regije Villány, najavljuje  Stiblik.