Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ženi (30) za ubojstvo sestrične određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu

21.03.2019. 09:36
Ženi (30) za  ubojstvo  sestrične   određen  prisilni  smještaj u  psihijatrijsku  ustanovu


Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH potvrdilo je presudu karlovačkog Županijskog suda kojom je 28-godišnja I.Č. iz Zatona Obrovačkog upućena na prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu, nakon što  je 20. lipnja 2017. godine, na ranču u Lici usmrtila sestričnu iz Zadra, tada 14-godišnju djevojčicu.
– Utvrđuje se da je I.Č. u neubrojivom stanju ubila osobu posebno ranjivu zbog njene dobi, čime je počinila protupravno djelo protiv života i  tijela iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona, presuđeno je 29. svibnja  2018. godine na Županijskom sudu u Karlovcu u za javnost zatvorenom  postupku.


Postupak zatvoren za javnost
– Temeljem čl. 554. st. 1. ZKP/08 optuženoj I.Č. određen je prisilni  smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci. Oslobođena  je dužnosti snašanja troškova postupka, stoji u presudi koja je odnedavno pravomoćna.
Stravični događaj zbio se 20. lipnja 2017. godine oko sedam sati na  ranču u vlasništvu oca optužene I.Č., gdje je godinama po završetku nastave dolazila njezina sestrična iz Zadra. Prema priči susjeda i poznanika  obitelji, nakon što je zločin otkriven optužena i njezina sestrična bile su  u dobrim odnosima, no tog jutra nešto je krenulo po zlu. Njih dvije su  ostale same u kući i dok su ostali članovi obitelji obavljali svakodnevne  radove na ranču, 28-godišnjakinja je ušla u sobu u kojoj je djevojčica  spavala i bez ikakva povoda je dva puta probola nožem u prsa. Upravo  njezin otac, ujak 14-godišnjakinje, zatekao je stravičan prizor – djevojčicu bez svijesti kako u krvi leži na podu ispod kreveta. Odmah je pozvao Hitnu medicinsku pomoć, no djevojčica je izgubila bitku za život na  putu prema bolnici, a nekoliko dana kasnije pokopana je na Gradskom  groblju u Zadru.


Ubojstvo u stanju neobrojivosti
Nedugo po dolasku HMP-a na ranč je stigla i policija koja je pokrenula  istragu, a odmah se utvrdilo kako se 28-godišnjakinji, koja je zbog zdravstvenih problema nekoliko godina ranije prekinula studij veterine u Zagrebu, izgubio svaki trag. Tek sutradan ona se pojavila u Zatonu Obrovačkom, nakon čega je i uhićena te joj je određen istražni zatvor. Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo protiv nje je podnijelo optužnicu  tereteći je da je počinila teško ubojstvo na štetu djeteta u stanju neubrojivosti, uz prijedlog sudu da joj produlji istražni zatvor i da joj se nakon  rasprave odredi prisilan smještaj u psihijatrijsku ustanovu. Nakon uvida  u nalaze vještaka psihijatrijske struke taj je prijedlog i prihvaćen.
U priopćenju karlovačkog ŽDO-a objavljenom na službenoj stranici  DORH-a stajalo je kako se hrvatskoj državljanki (1989.) stavlja na teret da  je 20. lipnja 2017. oko sedam sati, na području Općine Lovinac, u stanju  psihotičkog poremećaja zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog  djelovanja, niti upravljati svojim postupcima, s ciljem da usmrti svoju  rođakinju, ušla u njenu sobu, te joj, iako se ona nije mogla braniti, uporabom noža zadala ubodno-rezne rane od kojih je ona iskrvarila.  
Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama propisuje da će "osoba s  težim duševnim smetnjama koja zbog tih smetnji ozbiljno i izravno  ugrožava vlastiti ili tuđi život, zdravlje ili sigurnost" biti smještena u  psihijatrijsku ustanovu po postupku za prisilno zadržavanje i prisilni  smještaj. U suprotnom, I.Č. bi sukladno zakonu izdržavala kaznu dulju  od 21 godine. O duljini trajanja njezina prisilnog liječenja odlučuje  Županijski sud u Karlovcu i to temeljem nalaza sudskog vještaka psihijatrijske struke svakih šest mjeseci, a može trajati godinama, odnosno sve  dok za to postoji potreba.