Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Djeca s Down sindromom ugroženija su od virusnih infekcija od ostale djece

21.03.2020. 14:15


 Zbog izvanrednog stanja uzrokovanog koronavirusom ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma neće biti obilježen na uobičajeni način. Udruga za Down sindrom Zadarske županije već je, naime, zbog novonastale situacije prije nekoliko dana morala odgoditi prigodni program u Kazalištu lutaka Zadar, a izostat će i program povodom Svjetskog dana Down sindroma, 21. ožujka, koji je trebao biti danas organiziran na Narodnom trgu.
Srčane greške ima i do 60 posto djece
– Svake godine obilježavamo Svjetski dan Down sindroma kojim nastojimo senzibilizirati građane za osobe s ovim poremećajem i ukazati na potrebu njihova što boljeg i učinkovitijeg uključivanja u zajednicu, ali ove godine nažalost nećemo organizirati nikakav program. Štoviše, zbog opasnosti od širenja koronavirusa naša je Udruga do daljnjega zatvorila svoja vrata, a komunikaciju naših članova održavamo telefonskim i elektroničkim putem, kaže Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije, te ističe da su roditelji djece s Down sindromom posebno zabrinuti jer je riječ o ugroženoj skupini. Naime, djeca s Down sindromom se u mnogo većem postotku od ostale djece rađaju s prirođenim srčanim greškama. Dok se tako, pokazuju istraživanja, prirođene srčane greške javljaju u oko 1 posto zdrave živorođene djece, u mnogo većem postotku srčane greške javljaju se u djece s kromosomskim anomalijama. Otprilike 5 do 8 posto prirođenih srčanih grešaka pojavljuje se zbog kromosomopatija, a najčešća kromosomopatija upravo je Downov sindrom. Srčanu grešku ima čak 30 do 60 posto djece s Down sindromom. Neke od njih su bezazlene, ali neke su ozbiljnije i zahtijevaju liječenje ili operaciju. Također, budući da su djeca s Down sindromom rizična skupina za prirođene srčane greške, svu novorođenčad s ovim sindromom pregledava i kardiolog.
– Djeca s Down sindromom stoga su pri obolijevanju od virusnih infekcija znatno ugroženija od ostale djece, a izložena su i mnogo većem riziku od nastanka komplikacija i zbog činjenice da su inače sklonija infekcijama gornjih i donjih dišnih putova, kaže Suzana Periša i dodaje da djeca s Down sindromom imaju često poteškoće s disanjem budući da su im zračni putovi nosa i usta manji nego u ostale djece, te im disanje mogu pogoršati i stanja kao što su prehlada, gripa, alergije, uvećani krajnici i sl.
– Stoga je zabrinutost od novog koronavirusa itekako prisutna kod naših članova, iako nema panike, kaže predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije.


Povećan broj djece u redovnim vrtićima i školama
Ova udruga već godinama svojim neumornim radom i trudom podiže svijest zadarske javnosti o potrebama i problemima osoba s Down sindromom, te i povodom današnjega Svjetskog dana Down sindroma podsjeća na neke od neriješenih problema.
Tako u udruzi posebno upozoravaju na problem osoba s Down sindromom starijih od 21 godinu koji zbog nemogućnosti školovanja i dobivanja posla, najčešće i dalje ovise isključivo o pomoći i skrbi svojih sve starijih roditelja.
– Za tu skupinu osoba s Down sindromom trebalo bi što prije osigurati stacionar – dnevni centar kako bi im se pomoglo u socijalizaciji, ali i rasteretilo njihove roditelje koji se teško nose sa svakodnevnim poteškoćama, ističe Suzana Periša, te izražava zadovoljstvo zbog sve veće integracije djece s Down sindromom u redovan predškolski i školski sustav.
– Broj djece s Down sindromom u redovnim školama i vrtićima povećava se, i ove godine očekujemo par novih prvašića i jos jednog dečka u srednjoj školi, što nas jako raduuje, zaključuje Suzana Periša.


»Zbog opasnosti od širenja koronavirusa naša je Udruga do daljnjega zatvorila svoja vrata, a komunikaciju naših članova održavamo telefonskim i elektroničkim putem«
Suzana PERIŠA