Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Stožicama nastavak abaligaške nizbrdice

21.03.2021. 08:16


Gostovanje u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije donio je košarkašima Zadra 14. ovosezonski poraz u regionalnoj ligi. Domaćin je potvrdio svoju kvalitetu svladavši momčad Ivana Perinčića bez veće muke, a posao su im uvelike olakšali igrači Zadra koji su prezentirali jedno od najgorih šuterskih izdanja ove sezone, s tek 12 pogođenih dvica iz 34 pokušaja, na kraju ubacivši tek 56 koševa uz ponovno velik broj izgubljenih lopti, njih 21.


Trica domaćina
Novu u nizu abaligašku nizbrdicu Zadrani su najavili neuvjerljivim otvaranjem utakmice jer su se već nakon tri uvodne minute morali suočiti s osam poena minusa (11:3). Ljubljančani su otvorili rafalnu paljbu od samog početka s tri pogođene trice i Perinčiću je jedino preostalo pozvati ranu minutu odmora koja naravno, nije donijela popravak situacije. »Zmajčeki« su nastavili u istom ritmu, dok je Zadar tek marljivo skupljao izgubljene lopte (pet u šest minuta igre) pa nimalo nije čudilo što je ubrzo Brown ubacio četvrtu tricu (14:5), a nakon devet minuta na semaforu u Stožicama je stajalo 20:8 za domaću momčad. Malo su taj loš dojam gostujućeg sastava popravili Carter i Vuković te su u drugu četvrtinu Zadrani ušli s prihvatljivijim jednoznamenkastim zaostatkom (20:12). No, nisu uslijedile bolje vijesti iako ni Cedevita Olimpija nije prikazala neku bajnu igru u toj drugoj dionici. Ipak, i uz određenu pospanost domaći igrači su stigli do najvećih plus 14 (26:12). A onda su igrači Zadra došli malo do daha, s 9:2 serijom koju su otvorili Vuković i Onuaku, a dovršili Bursać i Carter i na trenutak je vraćena nada da se može naškoditi favorizoranom domaćinu. Jer našli su se Perinčićevi igrači u tom trenutku na samo sedam minusa (28:21), ali slovenski sastav nije imao razumijevanja za taj njihov plan i uzvraća u završne dvije minute prvog poluvremena na američki pogon preko Perryja, Browna i Hopkinsa pa se odmor dočekao s rezultatom 34:21. Tek 21 postignut koš Zadrana u 20 minuta igre dovoljno govori sam za sebe, a opet su mogli biti i zadovoljni s tih 13 minusa kad se uzme u obzir da je Golemčeva momčad odigrala daleko ispod svoje razine.


Raspad na otvaranju četvrte
Pomak u napadačkom dijelu stigao je u trećoj četvrtini, u kojoj su Perinčićevi igrači ubacili koliko i u prve dvije dionice, 21 poen. Donijela je ta njihova nagla efikasnost i određene rezultatske promjene iako su domaćini bravurozno otvorili preko Hopkinsa i Jonesa za bijeg na najvećih dotada 18 koševa viška (42:24). Palokaj je potom s dvije trice razbudio gostujuće redove koji su počeli puno lakše dolaziti do ubačaja, no ispalo je to tek dovoljno za primicanje na 10 minusa (50:40). Pokazao se taj jedan dobar val Zadra nažalost i njegovim labuđim pjevom u Stožicama jer su Ljubljančani u prve dvije minute četvrte četvrtine uspjeli zapečatirati pobjedu. Zadranima se dogodio totalni »black-out« u 120 sekundi s kojim su se našli na čak 21 poen zaostatka (63:42). Serija 9:0 koju je načeo tricom Rupnik, a zaključili Hodžić i Brown potvrdila je da će bodovi ostati u Sloveniji. Jedina svjetla točka u redovima Zadra je bio Domagoj Vuković koji je ostvario dvostruko-dvoznamenkasti učinak od 16 poena i deset skokova, a kod Cedevite Olimpije najefikasnijim se pokazao Brown s 20 koševa.




Pobjeda Splita, poraz Cibone
Preostalih dvoje hrvatskih predstavnika u regionalnoj ligi, Split i Cibona, odradili su svoje obveze 22. kola s polovičnim učinkom. Još u petak, »Žuti« su na Gripama svladali Megu Soccerbet sa 74:65 uz sjajnu predstavu kapetana Roka Lenija Ukića koji je ubacio 29 koševa i šutom za tri 5-7, 16 poena je dodao Marko Luković, dok je u sastavu Mege Filip Petrušev ubacio 22 poena uz sedam skokova. Ovo je bila važna pobjeda za Split u borbi za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta koje vodi u kvalifikacije i sad je na omjeru 7-15. Pomogao je hrvatskom tercetu u borbi za ostanak poraz Borca na svom terenu od Igokee (78:101). Cibona je pak pala na učinak od sedam pobjeda i 14 poraza nakon što je s 86:90 izgubila od FMP-a u Beogradu. Kod Cibone su najefikasniji bili Ivan Novačić s 19 te Roko Prkačin i Darko Planinić koji su ubacili svaki po 16 koševa. Lazarević je kod FMP-a zabio 21 poen, a Filip Čović je dodao 20.