Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Volonterski rad u Zadru vraća se na razinu iz 2019.

21.03.2021. 11:30


Volonterski centar Zadar održao je prvu ovogodišnju edukaciju »Biti volonter« u online obliku. Predavanje je bilo namijenjeno novim volonterima i volonterkama koje su upoznali s osnovnim pojmovima iz svijeta volonterstva, zakonskim okvirom u tom području te mogućnostima lokalnog, kao i međunarodnog volontiranja.


Promocija i razvoj volonterstva
– Ove su edukacije dio naših uobičajenih aktivnosti promocije i razvoja volonterstva u lokalnoj zajednici, ali ovo je prvi put da smo edukaciju održali virtualnim putem, prilagođavajući se trenutnim epidemiološkim mjerama. Održavamo ih više puta godišnje u našem prostoru, odnosno po potrebi negdje drugdje, npr. u školama ili drugim ustanovama koje izraze želju za educiranjem svojih zaposlenika ili korisnika o volonterstvu. U školama se edukacije obično održavaju kako bi se potakao interes učenika za uključivanje u rad školskih volonterskih klubova. Sadržaj edukacije prilagođava se dobi učenika, a kod osoba mlađih od 15 provodi se u sklopu tzv. odgoja za volontiranje, dok se učenici od 15 do 18 godina mogu uključiti u iste aktivnosti kao i punoljetni volonteri, uz pisanu suglasnost roditelja, kazala je predavačica Ivana Marinović, istaknuvši različite mogućnosti uključivanja u doprinos društvenoj zajednici.
Edukacije uživo provode u obliku radionica s puno razgovora i kreativnog rada, a ova virtualna održana je u obliku predavanja s mogućnošću postavljanja pitanja.
– Sudionike upoznajemo s našim radom, pojmovima volonter i volontiranje, Zakonom o volonterstvu, Etičkim kodeksom volontera, vrstama volontiranja, pravima i obvezama volontera, dokumentima vezanima uz volontiranje, gdje sve mogu volontirati u našem gradu i županiji kao i mogućnostima međunarodnog volontiranja, razlozima zbog kojih ljudi volontiraju, odnosno zašto je volontiranje dobro za same volontere, kaže Marinović.


Snažna društvena solidarnost
Kao što je i očekivano s početkom pandemije, imali su dosta upita oko sudjelovanja u nekom obliku pomaganja, i to ne samo od njihovih registriranih volontera, već i od građana koji su baš tada osjetili potrebu da se na neki način uključe i tako iskažu društvenu solidarnost.
– Budući da volonterski centri nemaju ovlasti organiziranja tzv. kriznog volontiranja, zainteresirane smo poticali da djeluju na mikrorazini, tj. da ponude pomoć oko nabave namirnica, lijekova i sl. svojim starijim susjedima te da pritom paze na svoje i njihovo zdravlje, govori Marinović.
Zbog epidemioloških mjera u 2020. bilo je puno manje organiziranih volonterskih akcija nego prethodne godine što je dovelo i do pada novoregistriranih volontera u njihovoj bazi. Međutim, u 2021. imaju već 40 novoregistriranih što je otprilike na razini 2019.
– Sukladno mjerama, volontere upućujemo i na mogućnost online volontiranja, koje i sami organiziramo. Tako volonterke, studentice i zaposlene u pomagačkim strukama pišu članke o medijskoj pismenosti i prevenciji elektroničkog nasilja u sklopu naših projekata koji se bave tim temama: »Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama« i »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu II«. Istraživanjem u pripremi za članke i njihovim pisanjem volonterke se pripremaju za probleme s kojima se mogu susresti u vlastitom (budućem) poslu, odnosno podižu svijest cjelokupne javnosti o istima budući da članke objavljujemo na službenoj mrežnoj stranici projekata https://pin-edukacija.org/, kazuje Marinović o projektima važnim za goruće probleme kod mlađe populacija, ali i za rast i napredak samih volontera.