Osam vinara sa 63 vrhunska vina prvi put predstavljeni metropoli

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga vinara, Turistička zajednica i Zadarska županija s Petim kupeom vozili zadarska vina Zagrebom do dugo u noć
Dioništvo je temeljna dobra vijest koja stoji iza ovog prvog samostalnog i organiziranog predstavljanja zadarskih vinara zagrebačkoj publici u inspirativno drugačijem ambijentu sa sasvim novom atmosferom
Damir MARIČIĆ
PZ Maslina i vino sa tri gracije Dalmacije

Prvo zajedničko organizirano predstavljanje zadarskih vinara uopće, prošlo je u Zagreb više nego dobro, a s njime smo imali i kompletan destinacijski nastup i prezentaciju ovdašnje ponude. Radi se o istupu na najvećem domaćem tržištu kako za vinare tako i za turizam zadarske regije, a naša je regija najjače odredište domaćim gostima. Zadarski su vinari izrasli i izgradili vrhunsku ponudu s kojom možemo ponosno nastupiti bilo gdje. Postali su značajan segment atrakcija i doživljaja naše regije. Time su jedan od najsnažnijih aduta osim u vinskoj turističkoj niši i u gastro, agro i ruralnoj ponudu Zadarske županije. Raduje nas odličan prvi zajednički nastup kakve ćemo sa zadovoljstvom nastaviti, i na inozemnim nam tržištima, kazala nam je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija nakon subotnjeg cjelodnevnog predstavljanja zadarskih vinarija i zadarske vinske ponude u Zagrebu, a što se u nastavku party programa proteglo na sitne sate.

U novootkrivenom zaboravljenom kutku Zagreba

Bilo smo na jednom vinarima sasvim novom mjestu, uz potpuno novi događaj i atmosferu u novom prostoru urbane kulture klubu »5. kupe«. U arhaičnom, nostalgičnom i pomalo »po strani« ostavljenom dijelu srca Zagreba, tik iza Lisinskog, pred podhodnikom, u negdašnjem »carstvu« danas zanemarene željeznice, gdje je rubu »Lenuzzijeve (zelene) potkove« Zagreba nicala moderna hrvatska metrpolola dolaskom željeznice i nad njom izgrađene Esplanade, kao u svim pristojnim dodirnicama mističnog Orijent expresa. U klubu sa svojim »remake« dizajnom novog urbaniteta i kulture, na razvalinama industrijskog društva, što juri ka postomodernizmu, sa jednakim ambicijama vinara Zadarske županije, družili su se ovim starih vinskih veterana i legendi, od vinsko novinarskih poput Tomice Radića, do enoloških poput čuvenog Franje Francema, pa do vinoljubaca mlađahne generacije Z. Upravo »neki novi, ekološki osviješteni vinski, klinci« biti će buduća publika zadarskih vinara koji su ne samo najekološkiji u Lijepoj našoj već i svijetu.

Reprezentacija što nastupa sa sloganom »Misli globalno - pij lokalno«

Pod svojim geslom »Misli globalno, pij lokalno« predstavilo se osam ovdašnjih vinara kao svojevrsna reprezentacija koju su činili: Korlat vina Vinarije Benkovac, odnosno Badela 1862, koje je Renata reprezentativno zastupala; Kraljevski vinogradi sa svojim nastupnim zaštitnim znakom Zoranom Pantalonom, Bura Vina ujedno i domaćini jer obitelj Žuža, odnosno zdravkov sin Antonijo drži ovaj klub, Fiolići, Dario i Mario kao otkačene »vinske knjigovođe«, Ker-Vin, Tomislava Glavića, vječnog eksperimentatora, i objedinjitelja Udruženja vinara, Vina Škaulj, što atribut »kraljevskog« dobiše posjetom Njihovih Kraljevskih Veličanstava Švedske, Vina Buljat čiji se Darijo lijepo uključio u vinsku karavanu sa svojom lokomotivom Soare-om, do vječnog vinskog »enfant terriblea« ne tek Kotara, Radoslava Bobanovića iz PZ Maslina i vino. Došli su u Zagreb sa 63 vina, a već vam ta brojka asocira na širinu lepeze sorti koju ovaj kraj njeguje, neki misle »na teret« (kad se cijela Istra svede na Malvaziju i Teran, a Burgundija na Pinot i Chardonnay), a drugi »na diku« što dokazuje raznorodnost tala na tako malom prostoru i kreativnost vinara.
- Sasvim poseban ugođaj i doživljaj, atmosfera koju je teško opisati, jer nije riječ o statičnoj prezentaciji i nastupu već druženju i doživljaju, a sve utiske valja tek proanalizirati. Svi smo kao i gosti nam bili što dalje u večer sve nadahnutiji i rekao bi da ovaj naš prvi zajednički destinacijski nastup obvezuje na još, a samo prijateljstvo sa prostorom »5. kupea« obećavajući je, kazao nam je Tomislav Glavić ne propustivši uz pohvalu »starom savezništvu« sa Zadarskom županijom istaći i zahvalu stasalom novom sa Turističkom zajednicom županije.
Niz već aktivnih programa suradnje, nakon ovakvog nastupa, osobno mi aoscira na nužnost izrade jednog promotivnog filma posvećenog eno odnosno vinskom turizmu, kao dodatnom alatu za buduće istupe.

Mirisi i okusi Dalmacije uz novu zvučnu kulisu i atmosferu

Danijel Segarić, i osobno, ali i institucionalno, kao predstavnik Zadarske županije i župana, veteran ove suradnje i podrške vinarima kazao nam je:
- Prvi organizirani zajednički nastup na važnom nam zagrebačkom tržištu je nadogradnja u potpori komercijalnoj prođi ovih vinara, a koje podržavamo od začetaka, još dok vina s kojima bi bez srama istupili ovdje ili bilo gdje drugdje nije ni bilo. Zadarska županija vjerni im je poticatelj i podupirač i to će ostati sada kad s ovdašnjim vinima možemo bez bilo kakvog sustezanja i zadrške nastupiti bilo gdje u svijetu. Zahvaljujemo to i činjenici njihovog djelovanja kao Udruge, a zadovoljstvo je što smo i zajedno sa Turističkom zajednicom u tome, jer ovo je sad ne tek konzumni već i doživljajni adut, dakle turistički adut ovog prostora, ističe Segarić.
Makar svedeno na zalogaje. u stilu modernih druženja, ovo predstavljanje nije izostavilo i gastro adute ovog kraja, a za što je odgovoran bio Renato Kraljev. Chef Kraljeva je na licu mjesta pripremao delicije poput paškog baškotina sa skutom, kozicama i šparogama, mariniranih inćuna s artičokom ili sipe s kremom od slanutka, a bilo je tu i motara i čudesnih mirodija otetih moru i škrapi...
DJ Pepi Jogarde sa svojom glazbom, ugodan kutak zaboravljenog srca Zagreba, što upravo oživljava s mladim urbanim snagama, vrhunska vina jednog čudesnog prostora od visova Velebitam, paške razvedenosti do mira doline Ravnih kotara i epske Bukovice, i esencije Jadranskog mora s lepezom arhipelaga, županije jednake površine kopna i mora, pretvorili su toplu predproljetnu večer Zagreba u noć za pamćenje, uz zvuke vremena što dolazi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno