Promicanje okolišno održivog i resursno učinkovitog ribarstva i akvakulture

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Valorizacija ribarske i pomorske baštine lokalnog područja
Ciljevi LAGUR-a »Tri mora« su potpora tradiciji uzgoja u marikulturi i poticanje ulaganja u sektor prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, valorizacija i promocija ribarske i pomorske baštine lokalnog područja, poticanje razvoja ribarskih zajednica i osiguravanje protoka informacija, kaže Marija Sjauš Baždarić, voditeljica LAGUR-a
U općini Novigrad nabavljena je kamionska dizalica za istezanje ribarskih brodica

Zahvaljujući fondovima Europske unije u Hrvatskoj su stvorene brojne nove poslovne mogućnosti tvrtkama i građanima. U provedbi EU projekata značajno pomažu lokalne akcijske grupe koje su osnovane kako bi pružile podršku razvoju ruralnih regija. Lokalna akcijska grupa u ribarstvu »Tri mora« osnovana je 2016. godine na području sedam jedinica lokalne samouprave - Grada Obrovca i općina Jasenice, Novigrad, Posedarje, Poličnik, Ražanac i Starigrad te predstavlja partnerstvo gospodarskog, javnog i civilnog sektora.

LAGUR »Tri mora«

- Ciljevi LAGUR-a »Tri mora« su potpora tradiciji uzgoja u marikulturi i poticanje ulaganja u sektor prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, valorizacija i promocija ribarske i pomorske baštine lokalnog područja, poticanje socijalnog, ekološkog, infrastrukturnog, kulturnog i drugog razvoja ribarskih zajednica i osiguravanje protoka informacija i promicanje okolišno održivog i resursno učinkovitog ribarstva i akvakulture, govori nam voditeljica LAGUR-a, Marija Sjauš Baždarić i napominje kako je za njihov rad i djelovanje osigurano oko četrnaest milijuna kuna, od čega je nešto manje od trinaest milijuna kuna iz proračuna Europske unije, dok je ostatak iz proračuna Republike Hrvatske.
- Iznos od oko jedanaest milijuna kuna namijenjen je za provedbu operacija u okviru prihvatljivih mjera iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za koje natječaj raspisuje Lokalna akcijska grupa u ribarstvu »Tri mora«, a za tekuće troškove i troškove vođenja dodijeljena je potpora od oko tri milijuna kuna, objašnjava Sjauš Baždarić.

Za projekte do sad odobreno oko sedam milijuna kuna

LAGUR »Tri mora« je od početka provedbe lokalne razvojne strategije do sada raspisao jedanaest natječaja u okviru četiri mjere. Prema riječima voditeljice, do sada je ukupno odabrano dvadeset projektnih prijava za koje je odobreno oko sedam milijuna kuna, a trenutno je u obradi osam projektnih prijava u vrijednosti preko četiri milijuna kuna za koje se u narednim danima očekuju odluke o odabiru.
- U okviru Mjere 1.1.«Poboljšanje javne potporne infrastrukture za razvoj ribarstva i akvakulture te potpora razvoju kratkih lanaca opskrbe« u općini Novigrad nabavljena je kamionska dizalica za istezanje ribarskih brodica. Projektu je odobren ukupni iznos javnih sredstava od 1.361.512,50 kuna. U tijeku je izgradnja i opremanje ribarnice u Ražancu, a za taj projekt osigurano je 1.839.450,06 kuna. Također, u sklopu iste mjere postavljena je montažna ribarnica u Posedarju, nabraja voditeljica LAGUR-a i navodi planove za nadolazeće razdoblje.
- Trenutačno se pripremamo za novo programsko razdoblje 2021.-2027. te je u planu i teritorijalno proširenje na još četiri jedinice lokalne samouprave - Grad Pag, općine Kolan Povljana i Vrsi, zaključuje Sjauš Baždarić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)