Veličanstvena procesija s kipom sv. Josipa, Isusovog hranitelja i Marijinog zaručnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Sukošan svečano proslavio svetkovinu zaštitnika hrvatskog naroda
Sveti Josip iz Nazareta je vrlo štovan među vjernicima zbog svoje uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda, kazao je don Srećko Petrov, predvoditelj svečanog misnog slavlja i procesije sa svečevim kipom
Velimir BRKIĆ
Prvi dio fascinantne procesije na Ruševcu

Svetkovina svetog Josipa, Isusovog hranitelja i Marijinog zaručnika svečano je proslavljena u župi Sukošan.

U župnoj crkvi sv. Kasijana održana su dva euharistijska slavlja i tradicionalna, veličanstvena svečana procesija kroz selo sa svečevim kipom u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika.

- Riječ je o velikom i značajnom događaju za ovdašnji vjernički puk, prvoj ovogodišnjoj procesiji od sedam koliko ih se održava u Sukošanu i prvoj procesiji s kipom sv. Josipa nakon dvije godine neodržavanja. Naime, na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2020. godine nije održana procesija jer je upravo na taj dan proglašen prvi "lockdown", zabrana okupljanja više osoba i drugo. Zbog epidemioloških mjera procesija na sv. Josipa također ni protekle godine nije održana, isto kao i ove i prva godišnja procesija na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2022., kazao je Neven Kezmić - Car.

Procesija nakon dvije godine "lockdowna"

Sukošan, naime, ima čak sedam procesija oko starog sela i to za Gospu Lurdsku, sv. Josipa, Tijelovo (Božji dan), Srce Isusovo, sv. Antu, feštu sv. Kasijana i noćnu procesiju s Križem na Veliki petak. Dakako, i dužinski znatno manju procesiju s maslinovim grančicama na blagdan Cvjetnice, od trga Gornja vrata do župne crkve sv. Kasijana.

- Zbog velikog prometa Jadranskom magistralom i velikih ratnih opasnosti tijekom Domovinskog rata, put procesije znatno je skraćen te se opravdano umjesto starim selom do Gornjih vrata te Jadranskom magistralom preko Lokvice, Pavića bunara i Ruševca sada održava uz obalu Donjeg mora i Rudine te Gornjih vrata i Ruševca, rekao je Rajko Martinac - Bundilo u društvu Bože Dijana - Makca i Mile Franića - Mrsne, svjedocima vjerskih svetkovina u kojima su se udomaćili razni običaji od kojih su mnoga, nažalost, ostala tek u sjećanju.

Postaja kod crkve Gospe od Milosti

- Za procesiju s kipom svetog Josipa postaja je u samom centru Sukošana, nasuprot kopnenih Gornjih vrata, na istoimenom trgu kod crkve Gospe od Milosti koja je sagrađena 1650. godine u vrijeme Kandijskog rata i pošasti kuge, a posvećena je Blaženoj djevici Mariji u znak zahvale što je mjesto poštedjela od kuge koja je u to doba harala ovim krajem, objašnjava Mile Franić, donedavni dugogodišnji akolit, izvanredni djelitelj svete pričesti.

Jutarnje misno slavlje na svetkovinu svetog Josipa u sukošanskoj crkvi sv. Kasijana u zajedništvu sa svećenikom don Jurajem Župančićem predvodio je župnik don Domagoj Kelava, dok je svečanu misu s procesijom predvodio ekonom Zadarske nadbiskupije don Srećkom Petrovom, župnik Petrčana. U koncelebraciji su bili o. Ryszard Reikowski i o. Mariusz Pacula.

- Sveti Josip iz Nazareta je vrlo štovan među vjernicima zbog svoje uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran, u svojoj nadahnutoj propovijedi kazao je don Srećko.

Klanjateljice Krvi Isusove

Papa Franjo rekao je da se svetog Josipa može smatrati "čovjekom teških vremena" - čovjekom koji "zna kako preuzeti odgovornost". Objasnio je da u svecu vidi dvije spojene karakteristike: njegovu duhovnu dubinu i veliku praktičnost.

- Sveti Josip bio je uzoran i jednostavan čovjek, čestit radnik, koji je svojim poštenjem i uzornim životom skrbio za najsvetiju obitelj na svijetu. Ovom svecu, koji uz Isusa i Mariju, zauzima najpovlaštenije mjesto u povijesti spasenja hrvatski se narod rado utječe u molitvi, istaknuo je don Srećko Petrov.

Pjevajući liturgijske pjesme svečanom ozračju doprinio je župni zbor pod vodstvom sestre Davide Dizdar iz družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove, družbe koje u župi Sukošan djeluje već gotovo 34 godina, od 23. rujna 1988.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Bravo!

Monika