Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne zna zavezati cipele, a ima profil na Facebooku

20.04.2012. 22:00
Ne zna zavezati cipele, a ima profil na Facebooku


Iako većina djece predškolske dobi još nije ovladala čitanjem i pisanjem, na netu “gledaju slike”, “znaju klikati”, pa čak i u tražilicu upisati poneki pojam što ih odvede u virtualna bespuća


Da osnovnoškolci sve više vremena provode na internetu i nije neka novost, no dobna granica mališana koji pilje u računalo spustila se na vrtićku dob! Umjesto da vrijeme provode s roditeljima, u igri, druženju s vršnjacima…, djeca koja imaju od pet do sedam godina iako su još nepismena već imaju svoje profile na društvenoj mreži Facebook. Iako ih većina još nije ovladala čitanjem i pisanjem na netu “gledaju slike”, “znaju klikati”, pa čak i u tražilicu upisati poneki pojam što ih odvede u virtualna bespuća.
– U dobi od pet do sedam godina profil na Facebooku ima 6 posto djece. O tome svjedoči naša anketa u kojoj je sudjelovalo 149 malih ispitanika, među kojima je njih devet već imalo profil na Fejsu, upozorava policijski službenik u Odsjeku za prevenciju PU osječko-baranjske Darko Ćorković, te dodaje da je najveća odgovornost na roditeljima koji često nisu svjesni kamo samo jedan klik mišem može odvesti dijete, te stoga treba voditi brigu o zaštiti i sigurnosti najmlađih na internetu.
Na Fejsu od vrtića
– Sve veća ovisnost sve mlađe djece o internetu iznjedrila je i problem otuđenja unutar obitelji, roditeljskog “kupovanja” slobode tako da djeci kupe računalo, kaže Ćorković i navodi da policija zaprima slučajeve zlostavljanja djece putem neta.
– Poznat mi je slučaj polaznika vrtića koji je već u toj dobi pravi mali kompjutoraš, a ne zna zavezati vezice na cipelama. To nije prirodno za tu dob, kao ni to da roditelji misle ako im se tako malo dijete dobro snalazi na internetu i računalu da je već samostalno. Vrlo je bitan nadzor roditelja, a vrijeme djeteta uz računalo ograničiti maksimalno do sat vremena dnevno, uz nadzor odraslih. Pogreška je djetetu kompjutor postaviti u njegovoj sobi, najbolje je da se nalazi u zajedničkom prostoru, u dnevnoj sobi, da bude pod nadzorom roditelja. Na žalost, roditelji često računalo doživljavaju kao drugu dadilju. Dakle, računalo najmlađima da, ali uz ograničeno vrijeme i nadzor odraslih. Profil na Fejsu ne, prerano je, ističe ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće Zdenko Glasovac.
– U svakoj grupi bar po jedno dijete ima profil na Fejsu. Profile im, kažu djeca, otvaraju mame, navodi odgojiteljica Verica Balog, koja vodi četiri grupe predškole.
Nadziranje preko “zida”
– Imamo računala u igraonicama, to je danas jednostavno neizbježno, no naši mali polaznici na njima jedino mogu igrati igrice i to onoliko minuta koliko godina imaju, kaže o “formuli” provođenja vremena uz kompjutor ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo, Pavka Sekereš. Takva se praksa, kaže, potvrdila kao dobra, ne postoji mogućnost da se mališani “izgube” u virtualnim bespućima i zamkama.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić Našice Snježana Kanđera iznosi podatak znanstvenika da djeca gledaju TV program već između druge i treće godine.
– Preporuka je da na TV-u ne gledaju ono što ne bi zajednički gledali s roditeljima, kaže Kanđera.
Brojni roditelji kao oblik zaštite svog djeteta na Facebooku otvaraju zajednički profil. Učinila je to prije pola godine i Vlatka Vinković, otvorivši zajednički profil za jedanaestogodišnjeg sina i sebe.
– Pola godine sam pratila što radi na Fejsu, a na koji je poželio otići kad je krenuo u 5. razred. Odličan je to oblik nadzora svoga djeteta, vidiš tko su mu prijatelji, što se s njima dopisuje, što stavlja na “zid”. Njega i prijatelje najviše zanimaju igrice, kaže mama Vlatka.