Primali poticaje pa otpuštali radnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Poslodavci koji su zloupotrijebili poticaje za zapošljavanje obvezni su vratiti isplaćena sredstva uvećana za kamatu

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u protekle tri godine evidentirao je ukupno 331 slučaj u kojem su poslodavci koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja, prekršili ugovorne obaveze s burzom, odnosno državom. Ti poslodavci sklopili su ugovore o zapošljavanju 515 osoba za koje su koristili financijska sredstva namijenjena poticanju zapošljavanja. No, zbog kršenja ugovornih obveza, primjerice neredovite uplate doprinosa i poreza, isplate plaća ili otpuštanja, od njih se traži povrat isplaćenih sredstava.

Prema podacima državne burze za zapošljavanje u 2009. godini zloupotreba mjera aktivne politike otkrivena je kod 84 poslodavca, u 2010. godini njihov broj je porastao na 192, dok je lani otkriveno 55 slučajeva. "Zavod svako kršenje ugovornih obveza smatra 'iskorištavanjem' mjera te se u trenutku kada se isto utvrdi odmah pristupa sankcioniranju, odnosno provođenju kaznenih odredbi ugovora. Primjerice, riječ je o povratu isplaćenih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu", navode u HZZ-u.

Korisnici sredstava za poticanje zapošljavanja dužni su državnoj burzi kvartalno dostavljati dokaze o redovitoj uplati doprinosa i isplati plaće. Dokumentacijom trebaju dokazati i da je visina uplaćenih doprinosa i isplaćene plaće sufinacirane osobe bila u visini potpore koju je poslodavac dobio te da se broj zaposlenih nije smanjio. Drugim riječima, da poslodavac nije otpuštao, s obzirom da je prirodni odljev, poput umirovljenja radnika ili odlaska na drugo radno mjesto, izuzetak. No, i te izuzetke treba dokazati.

"Nakon kontrole dokumentacije o eventualnim nepravilnostima savjetnici upozoravaju poslodavce, a ukoliko je došlo do neizvršavanja ugovornih obveza koje nije moguće ispraviti dolazi do raskidanja ugovornih obveza i zahtjev za povratom sredstava", vele na burzi, navodeći da se kontrole obavljaju i posjetom poslodavcima. Riječ je o nasumičnim posjetama koje obavljaju savjetnici iz područnih službi Zavoda "upravo s ciljem uvida u provedbu ugovora o dodjeli sredstava 'na licu mjesta'".

U slučaju zloupotrebe sredstava poslodavac je obvezan vratiti isplaćena sredstva uvećana za kamatu u visini zakonske zatezne kamate. Slučajevi "iskorištavanja", međutim, najčešće su rješavani Sporazumom o izvansudskoj nagodbi o obročnom povratu sredstava. No, ima i slučajeva kada je burza pokrenula postupak ovrhe ili utuženja. Kontrole poslodavaca, međutim, trebale bi se dodatno ojačati, što se najavljuje s donošenjem zakona o poticanju zapošljavanja, a uvest će se i novčane kazne za poslodavce u slučaju zloupotrebe državnih sredstava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno