Iako je zatvorila vrata, Knjižnica je Zadranima ostala prozor u svijet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Knjižnica i zajednica u doba korone virtualno povezane
Programi i komunikacija s korisnicima preselili su se u virtualni svijet. S obzirom na to da korisnici više ne mogu fizički doći u Knjižnicu i posuditi knjige, Gradska knjižnica Zadar putem svog YouTube kanala i profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram svakodnevno objavljuje video preporuke i poveznice online dostupnih knjiga kao i preporuke za glazbu i film koji se mogu gledati od kuće, kaže Matea Bakmaz
Zvonko KUCELIN
Kako stoji na transparentu na zgradi Gradske knjižnice, mozak se najbolje vježba čitanjem

Od 23. do 28. ožujka u Gradskoj knjižnici Zadar trebala se održati 12. po redu manifestacija Zadar čita, s ovogodišnjom objedinjenom temom »kuća.« No, kao i sva ostala kulturna i druga događanja, i ova tradicionalna manifestacija zadarske Gradske knjižnice, koja je trebala uključivati brojne sudionike s područja cijele županije, morala je biti otkazana.
Ipak, unatoč činjenici što je epidemiološka situacija uzorkovana novim koronavirusom zatvorila na neko vrijeme vrata svih kulturnih ustanova, pa tako i Gradske knjižnice Zadar, ova značajna gradska ustanova ne miruje i svojim korisnicima nudi drukčiji, ali raznovrstan i epidemiji prilagođen sadržaj. O djelovanju Knjižnice u doba korone više nam je kazala djelatnica Gradske knjižnice Zadar Matea Bakmaz, koja je inače uz Antu Kolanovića i koordinatorica programa Zadar čita.

Postani e-Građanin uz pomoć Knjižnice

- Programi i komunikacija s korisnicima preselili su se u virtualni svijet. S obzirom na to da korisnici više ne mogu fizički doći u Knjižnicu i posuditi knjige, Gradska knjižnica Zadar putem svog YouTube kanala i profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram svakodnevno objavljuje video preporuke i poveznice online dostupnih knjiga kao i preporuke za glazbu i film koji se mogu gledati od kuće, kaže Matea Bakmaz i ističe da na ovaj način Knjižnica ostaje u kontaktu sa svojim korisnicima, te im putem poveznica nudi pristup trenutno dostupnom sadržaju za čitanje.
- Kad je riječ o programima za najmlađe, u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar pokrenut je projekt virtualnog čitanja slikovnica za djecu. Glumci-lutkari čitaju slikovnice koje su odabrali i preporučili knjižničari Gradske knjižnice Zadar. Video snimke mogu se pratiti na YouTube kanalu Kazališta lutaka Zadar i Facebook stranici Gradske knjižnice Zadar od ponedjeljka do petka u 18 sati, te nedjeljom u 11 sati, navodi dalje Matea Bakmaz i dodaje kako su reakcije na ovaj projekt vrlo pozitivne, djeca rado sudjeluju i šalju svoje crteže nastale na temu određene slikovnice.
Od ostalih programa zadarske Gradske knjižnice, doznajemo dalje, treba istaknuti kako je virtualno nastavljen projekt poduke osnovnog korištenja sustava e-Građani – Postani e-Građanin uz pomoć Knjižnice, te je na YouTube kanalu Knjižnice dostupan video materijal kojim korisnici imaju mogućnost online poduke, primjerice za preuzimanje domovnice, preuzimanje laboratorijskog nalaza ili predaja zahtjeva za e-Propusnicu što je bilo jako aktualno.

Digitalizacijski projekt Delmata

- Također, na mrežnoj stranici Knjižnice moguće je pogledati online izložbe iz naše Zavičajne zbirke: Zadarski bedemi kroz prošlost, Arheološki nalazi iz prapovijesti zadarskih web-stranica i Trenutci iz prvih 10 godina Ogranka »Aleksandar Stipčević« - Arbanasi. Dostupan je sadržaj digitalizacijskog projekta Delmata namijenjen učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima ili široj javnosti za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom. Omogućen je pristup različitim online kulturnim sadržajima, prema kategorijama - knjige, poezija, filmski materijal, notni zapisi, slikarstvo i dr. Korisnici prate naše virtualne programe i svakodnevne objave, a rado i sami s nama podijele što čitaju, kako provode dane, šalju nam svoje fotografije s knjigom u ruci. Iz toga je vidljiv osjećaj povezanosti između Knjižnice i zajednice, te se nadamo i veselimo trenutku kada ćemo se iz virtualnog svijeta opet svi zajedno vratiti u prostor Knjižnice, ističe još Matea Bakmaz.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)