Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U vrijeme pandemije odradili i tri akcije spašavanja

21.04.2020. 12:14


U vrijeme pandemije koronavirusa, prema riječima pročelnika zadarske Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, Šime Sorića, zadarski GSS ne miruje, već radi punom parom. Ono kroz što se najbolje oslikava aktivnost vrijednih HGSS-ovaca, koji su u ovo vrijeme koronakrize također na prvoj liniji obrane, su takozvane nepredvidive situacije u koje uz potres i tehničko-tehnološke ugroze spada i aktualna pandemija koronavirusa. Kod nepredvidivih ugroza, kao što je ova, kako objašnjava Sorić, gradonačelnik i župan aktiviraju sve potrebne snage zaštite i spašavanja, pa je slijedom toga aktivirana i HGSS Stanica Zadar.


Aktivnosti kroz Stožer civilne zaštite
– Prema našoj zakonskoj obavezi HGSS Stanica Zadar od prvog dana nastanka pandemije aktivna je kroz sustav Civilne zaštite i imamo svoje imenovane članove u svim općinskim stožerima u svih šest gradova i 28 općina, izjavio je pročelnik zadarskog zadarskog HGSS-a, te je objasnio kako se njihova zadaća uz kontrolu i ispomoć osobama smještenim u izolaciji odnosi i na obilazak javnih površina u provedbi mjera suzbijanja pandemije.
Pored aktivnosti kroz Stožer civilne zaštite, HGSS-ovci obavljaju i svoje redovne zadatke, tako da su u ovom vremenu pandemije odradili čak i tri akcije spašavanja, ali i da su zbog potresa u Zagrebu uz sve druge stanice i oni bili stavljeni u stanje pripravnosti i prema potrebi odlazili u ispomoć.
– Od početka mjera poduzetih za suzbijanje pandemije odradili smo tri akcije spašavanja. Uz stijensku akciju na Tulovim gredama gdje smo spasili dvoje državljana RH koji su ostali zarobljeni u stijenama i uz pomoć bračnom paru iz Splita koji se izgubio na Crnopcu, tu je bila i akcija traganja u zadarskom arhipelagu za nestalim ribarima iz Biograda na Moru koja je trajala više dana i uključivala je pretragu iz helikoptera, te obalnu i morsku pretragu uz pomoć skutera, ispričao je Sorić.
Iako svi angažmani vezani za koronavirus, kako objašnjava pročelnik Stanice Zadar idu isključivo preko lokalnog, regionalnog i državnog stožera, zadarski HGSS-ovci su preventivno djelovali prije uvođenja propusnica i to kroz kontrolu planinarskih staza i zatvaranje planinarskih domova i skloništa.


Humor i upozorenja
– Tu preventivnu akciju bilo je nužno napraviti, jer je prije uvođenja propusnica veliki broj ljudi krenuo u prirodu ne razmišljajući o posljedicama boravka u grupama u tako malim prostorima, poručio je Sorić, te je istaknuo kako za sve svoje redovne akcije uvažavaju preporuke nadležnih institucija koje jasno nalažu da se održava razmak među ljudima i vrši dezinfekcija ruku uz upotrebu latex rukavica i maske.
Uz stalni problem oko adekvatnog prostora za smještaj članova i opreme Stanice koji se dugo vuče, zadarski HGSS-ovci su ipak zadovoljni sa sustavom njihovog rada koji je za njih najvažniji, jer prema riječima načelnika Sorića, pokazalo se da odlično funkcionira.
– Problem prostora je naša stara boljka koja nije nastala ovom situacijom, ali to je problem koji traje dugo, požalio se Sorić, dodajući kako ga raduje što je komunikacija između njih i građana jako dobra, te da su prema građanima otvoreni i dostupni i preko društvenih mreža.
Naime, Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je i nagradu za Komunikatora godine na smotri finalista Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.
– Kao razlog za dodjelu ove nagrade navedeno je kako HGSS komunicira na vrlo zanimljiv način i to vrlo kratko i jasno uz malu dozu dobrog humora, a sve u svrhu zaštite života sa svim potrebnim upozorenjima, poručio je Sorić, te je objasnio kako se upravo humor pokazao dobar za privlačenje pažnje građana na upozorenja koje HGSS šalje u javnost radi sprječavanja nesreća.
 




Japanke – simbol HGSS-ovog humora


– Japanke su postale zaštitni simbol HGSS-ovog humora, čime su Česi, ni krivi ni dužni, ispali simbol neodgovornih turista, iako statistika kaže kako njihova neodgovornost nije ništa veća od neke druge nacije, rekao je Sorić, dodajući kako u ovoj situaciji nastoje kroz jednostavan i pristupačan način proširiti poruke Nacionalnog stožera kako bi se svi skupa što prije vratili u normalan život, a oni u brda koja su njihovo prirodno okruženje.