Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ekološka bomba u Šepurinama!

21.04.2021. 11:30


Tone raznog smeća razbacane su na prostoru bivšeg vojnog kompleksa u Šepurinama, nedaleko od turističkog bisera Nina, a za sada se ne vidi skoro rješenje ovog problema. Prizori »mora« otpada jednostavno zapanjuju.
Naime, dugi se niz godina pista i prostor oko bivšeg vojnog aerodroma u Šepurinama koriste kao ilegalno odlagalište otpada. Prostor, koji je i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske, bio je popularno odredište za utrke, na kojima bi se skupljali obožavatelji iz svih dijelova Hrvatske. Nakon velike poplave koja je područje Zadarske županije zadesila 2017. godine Grad Nin je od države dobio odobrenje da zemljište privremeno koristi kao prostor za odlaganje građevinskog otpada, koji je nastao kao posljedica šteta prouzrokovanih poplavom.


Komunalni redari upozoravaju neodgovorne
Nakon poplave veliki broj neodgovornih građana iskoristio je situaciju koja je nastala dobivanjem odobrenja o odlaganju građevnog otpada i tamo počeo ilegalno odlagati svakojaki otpad, namještaj, vrtne garniture, azbestni otpad, otpad iz klaonica i drugi opasan otpad. Cijeli kompleks Šepurina stoji neiskorišten za kvalitetne projekte. Problem ilegalnog odlaganja smeća na zemljištu koje je u vlasništvu države tako, kao i hrpe otpada, samo raste.
Odgovore smo potražili od nadležnih u Gradu Ninu gdje nam je situaciju sa Šepurinama pojasnio Jozo Mustać, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Nina.
– Grad Nin je izdao rješenje prema kojemu se nalaže da se vlasnik vojarne, Republika Hrvatska obvezuje sanirati problem. Mi u ninskoj Gradskoj upravi smo svjesni da svako malo netko dolazi odlagati svakojaki otpad. Komunalni redari nalože svakome koga uhvate u ilegalnom odlaganju otpada da napusti prostor nekadašnje vojarne. Svjesni smo da je u pitanju ekološki problem prve kategorije za kojeg se još nije našlo rješenje. Grad Nin trenutno nema sredstava u proračunu da sam pokrene projekt sanacije ilegalnog odlaganja otpada u Šepurinama pa da od države naknado traži obeštećenje za troškove projekta, istaknuo je Mustać.


Eko Zadar još čeka odgovor Državnog inspektorata
Slično su nam rekli i u ninskom gradskom komunalnom poduzeću te ističu kako su svjesni agonije koja se ne rješava godinama.
– U našoj je ingerenciji održavanje javnih i zelenih površina na prostoru grada Nina. Projekt sanacije i čišćenja ilegalnog odlagališta u Šepurinama trebao bi se rješavati po nalogu Grada, jer mi nismo nadležni za tako velike projekte. Jedino što komunalni djelatnici trenutačno mogu učiniti je da svakoj osobi koju zateknu u ilegalnom odlaganju otpada nalože da napusti prostor vojarne, kazao je Ivica Stulić, direktor ninskog Komunalca.
O problemu gomilanja otpada kontaktirali smo i udrugu Eko Zadar iz koje su nam poručili kako nisu bili upoznati s razmjerom problema s ilegalnim odlaganjem otpada u Šepurinama. U udruzi su, kažu, svjesni problema i tromosti sustava u kojem se loptica prebacuje s jedne institucije na drugu. Potvrdili su nam da će nakon novih informacija koje su od nas dobili, ponovno krenuti u proces slanja upita i žalbi u nadležne institucije.
– Po mom mišljenju riječ je o deponiju koji je u većem obimu nastao nakon naših prijava koje su bile ponajviše povezane za građevni otpad kojega se po nalogu Grada Nina bio odlagalo na područje piste, a čime je tada bilo blokirano kretanje istom te pristup okolnim putevima. Tada smo upozoravale Grad Nin na to da će takvo postupanje vjerojatno dovesti do nastanka novih odlagališta jer se već tada počeo gomilati otpad. Pritom ne govorim o okolnom području i puteljcima koji su slučaj za sebe, već o području oko tzv. piste. Posljednji upit na tu temu poslali smo krajem siječnja prošle godine u Državni inspektorat. Odgovor još uvijek nismo dobili, pojašnjava Željka Jurlina iz udruge Eko Zadar.