Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Nigdje noći« ususret Danu knjige

21.04.2021. 07:33


Ovog petka u Gradskoj knjižnici Zadar priprema se još jedna književna poslastica i novo zanimljivo gostovanje. Ususret Danu knjige koji se obilježava 23. travnja, u petak će, s početkom u 18 sati, u atriju Gradske knjižnice svoju knjigu predstaviti mladi zadarski autor Ivan Čeperković. Riječ je o zbirci pjesama pod nazivom »Nigdje noći«.
Predstavljanje knjige moderirat će Vladimir Tomaš, ujedno i urednik zbirke, a sve će dodatno začiniti i mladi glumci, polaznici dramske skupine DRAMA plus, koji će interpretirati pjesme.


Vrijedno tumačenje svijeta
Pjesnički prvijenac Ivana Čeperkovića »Nigdje noći« ilustrirana je zbirka, raspoređena u četiri cjeline (»Prije podne«, »Podne«, »Poslije podne« i »Prije noći«), a sadrži pedeset pjesama koje su zapisivane u razdoblju od šesnaest godina (2002. – 2018.), pa i ne čudi njihova raznorodna tematska, stilska i semantička obojenost.
– Ovaj je Čeperkovićev debitantski pjesnički zapis uistinu iskreno, nevino i vrijedno tumačenje svačijeg svijeta (u moru naših svjetova) koje je semantički otvoreno za nova označavanja i interpretacije – tako jednostavan i čist i tako visokofrekventan u smislu i osjećaju. Uistinu, nigdje noći u ovom svijetu, ali svugdje traganja i strasti za istinom i poniranjem u različite mikrokozmose koji nas tvore, isto kao i Čeperkovićev poriv da se izrazi i da ih opiše – poezijom koja je najbolji svjedok vremena, ali i nas samih – prošlih, sadašnjih i budućih, napisao je o prvijencu urednik Tomaš.
Knjigu je ilustrirala talentirana umjetnica iz Zagreba, Ida Jakovac.


Pisati počinje u osnovnoj školi
Ivan Čeperković rođen 1985. u Zadru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a fakultet je završio u Splitu. Svoje prve pjesničke korake počinje još u školi, a godine 2015. upoznaje Želimira Periša, tadašnjeg predsjednika udruge ZaPis, s kojim sudjeluje na večerima poezije u Knjigozemskoj, a potom i s ostalim članovima ZaPisa na raznim književnim susretima. Pjesma »Duša duši« objavljena mu je u zbirci »Glagoljicom ispisana ljubav« koju je izdao ogranak Matice hrvatske u Zadru. U siječnju 2019. godine izabran je za sudjelovanje u pjesničkoj rezidenciji ZMAG-a i ArtLaba u Vukomeriću. Nakon trodnevnog boravka objavljena je digitalna zbirka pjesama Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost u kojoj je zastupljen sa četiri pjesme. U zbirci radova udruge ZaPis »Samo se ti sjećaj« objavljena mu je priča »Ako se ikada dogodite«.