Lijek Evushed značajno štiti od simptomatskog COVID-19 najmanje šest mjeseci nakon primjene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Rezultati istraživanja
Objavljeni detaljni rezultati ispitivanja PROVENT faze III u visokorizičnoj populaciji
Igor KRALJ/PIXSELL
Ilustracija

u online izdanju New England Journal of Medicine objavljeni su detaljni rezultati ispitivanja faze III PROVENT, profilakse (prevencije) prije izlaganja COVID-19, koji su pokazali da je lijek Evusheld (tiksagevimab i cilgavimab) tvrtke AstraZeneca smanjio rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 za 77% u primarnoj analizi, i za 83% u šestomjesečnoj analizi praćenja, u usporedbi s placebom. Tijekom šestomjesečnog praćenja nije bilo slučajeva teške bolesti ili smrti povezanih s COVID-19 u skupini Evushelda.

Više od 75% sudionika PROVENT faze III na početku je imalo komorbiditete zbog kojih su bili izloženi visokom riziku od teške bolesti COVID-19 u slučaju zaraze, uključujući osobe koje su imunokompromitirane i možda imaju neadekvatan imunološki odgovor na cijepljenje.

Dodatni farmakokinetički podaci pokazali su da su koncentracije lijeka Evusheld ostale povišene u serumu šest mjeseci nakon primjene, potvrđujući da jedna doza može pružiti dugoročnu zaštitu od COVID-19 u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Temeljem ovog ispitivanja Europska agencija za lijekove odobrila je lijek Evusheld za stavljanje u promet u Europskoj uniji za profilaksu (prevenciju) COVID-19 u širokoj populaciji odraslih i adolescenata u dobi od 12 godina i starijih (tjelesne mase veće od 40 kg) o čemu smo vas ranije izvijestili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno