»Usudimo se broditi onako kako nam je Marulić pokazao«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Zadru zatvorena Godina oca hrvatske književnosti
U Znanstvenoj knjižnici čuva se jedan od dva prva izdanja Marulićeve Judite iz 1521. godine, kao i druge njegove knjige na latinskom jeziku, različita izdanja i prijevodi u našoj zbirci starijih i rijetkih djela. U Državnom arhivu u Zadru čuva se Marulićeva oporuka i rodoslovno stablo, rekla je Marijana Senkić-Klapan
Vedran SITNICA
Visoki uzvanici u Kazalištu lutaka Zadar

Divna li imena »I Zadar je Marulićev«, ali dozvolite mi dodati, i Zagreb je Marulićev, i Split je Marulićev, i Vukovar je Marulićev, Hrvatska je Marulićeva. Marulić je vrijednost za Europu i svijet, a Hrvatska za cijelo čovječanstvo, rekla je Lidija Matić, članica glavnog odbora Matice Hrvatske jučer na otvorenju manifestacije koju su zadarske institucije organizirale za zatvaranje Godine Marka Marulića i 500. obljetnice tiskanja prve hrvatske knjige Judita. Uz brojne visoke uzvanike te zainteresiranu publiku, u Kazalištu lutaka Zadar, održan je kulturni program uz pjesmu i ulomke iz Judite, stručna predavanja te predstavljanje knjige Judita Mire Gavrana...

Veza Zadra s Marulićem

Program su na pozornici prigodno ukrašenoj s tri zadarska bunara otvorili solist katedrale svete Stošije, Branimir Buturić, uz pratnju orguljaša Mihovila Buturića.
Kako je pojasnila predsjednica organizacijskog odbora, Marijana Senkić-Klapan, v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar koja je nositelj aktivnosti, mnogo je razloga što je Zadar Marulićev.

- U Znanstvenoj knjižnici čuva se jedan od dva prva izdanja Marulićeve Judite iz 1521. godine, kao i druge njegove knjige na latinskom jeziku, različita izdanja i prijevodi u našoj zbirci starijih i rijetkih djela. U Državnom arhivu u Zadru čuva se Marulićeva oporuka i rodoslovno stablo. Zadranin Petar Zoranić ga je spominjao u svom djelu Planine. Kazalište lutaka Zadar je igralo predstavu Judita 1990. godine, kao i ove godine u povodu njihove 70. obljetnice postojanja. Uvaženi zadarski akademik Nikica Kolumbić je prepjevao Juditu na suvremeni jezik. Svjetski poznata zadarska muzikologinja Katarina Livljanić 2007. godine izvela je monodramu Judita u sklopu Glazbenih večeri u Donatu. Drago mi je vidjeti kako nastavnici u zadarskim školama cijelu godinu s velikim žarom prenose mlađim generacijama značaj Marulićeve baštine koju u Zadru čuvamo, rekla je Senkić-Klapan.
Zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić, u uvodnom obraćanju je prvo istaknuo kako je ženski gen taj koji se dao najviše u organizaciju ovog događaja i očuvanje baštine te se zahvalio prvenstveno organizatoricama.

Oca književnosti htjeli ostaviti sa strane

- Pohvalno je što je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o proglašenju Godine Marka Marulića, a rijetkost je da naš Sabor nešto odluči jednoglasno. U jednoj javnoj raspravi kad se stvarao novi školski kurikul, Marulić je bio stavljen sa strane s argumentom kako ne treba djecu opterećivati starim hrvatskim i latinskim jezikom, kao da ne postoje prijevodi. I sam sam se uključio u tu raspravu jer sam se pitao kome je palo na pamet oca hrvatske književnosti staviti sa strane. Srećom, javila se skupina znanstvenika i književnika koji su se izborili porotiv toga, rekao je nadbiskup Puljić.

Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora koji je poslao svog izaslanika, Radu Šimičevića. Kako je istaknuo Šimičević, Marulić je promovirao beskomopromisnu ćudorednost i povratak Kristovom nauku te bogobojaznost i čestit život.

- Marulić je u svoje vrijeme kritizirao europsko nejedinstvo u osudi osmanlijskih osvajanja. Tada su Turci ugrožavali Split. Sad se opet opasnost nadvila nad cijelu Europu. Možemo reći da je u tom smislu Marulić naš suvremenik. A njegova poruka je tad bila: Ne bojte se!, rekao je Šimičević.

Pokazao nam put

Profesorica Marina Marijačić, tajnica organizacijskog odbora i spiritus movens u OŠ Smiljevac, a i šire, istaknula je kako su Hrvati neustrašiv narod te kako bismo se trebali usuditi broditi, uz Božju pomoć, onim putem koji nam je Marulić pokazao.
S nekoliko prigodnih riječi pozdravili su i gradska pročelnica za kulturu i sport, Dina Bušić, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru koji je bio i u ulozi izaslanika ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Bili su tu još i Renata Vuksan, zamjenica gradskog pročelnika za odgoj i školstvo, Nedjeljka Balić Nižić, prorektorica Sveučilišta u Zadru, Jasna Pandžić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Dorotea Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar te predstavnici gostujućih škola iz Vukovara i Svetog Ilije.
U bogatom programu su sudjelovali još klapa Kapric, Duje Stanišić, glumica Gabrijela Meštrović Maštruko, studenti i profesori sa zadarskog i zagrebačkog sveučilišta i drugi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)