Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Benkovac zatvorio azil za pse

20.05.2011. 22:00
Benkovac zatvorio azil za pse


Benkovački azil oko kojeg su se posljednjih godina lomila mnoga koplja zatvorio je svoja vrata prije mjesec dana, a zadatak zbrinjavanja pasa lutalica s tog područja prebačen je na tvrtku AS-EKO d.o.o. iz Šibenika.
– Azil je zatvoren iz razloga što je Grad Benkovac izabrao najpovoljniju varijantu za zbrinjavanje pasa lutalica. Naime, Grad Benkovac je potpisao ugovor o provedbi zbrinjavanja pasa lutalica s područja grada Benkovca i to s jedinom tvrtkom u Dalmaciji koja ima legalan azil. Radi se o tvrtki AS-EKO d.o.o. iz Šibenika koja posluje u Industrijskoj zoni “Podi” u Šibeniku, pojasnila je glasnogovornica Grada Benkovca Stela Filipi.
U azilu se u trenutku zatvaranja nalazilo petnaest pasa koje je temeljem ugovora preuzela navedena tvrtka, a s njom je Grad Grad Benkovac 16. svibnja sklopio i ugovor o provedbi usluge zbrinjavanja pasa lutalica na području Grada Benkovca te će se temeljem tog ugovora zbrinjavati napušteni psi sukladno Zakonu o zaštiti životinja. Što se tiče samog zaposlenika sad već zatvorenog benkovačkog azila Filipi je kazala kako se radi o zaposleniku komunalne tvrtke Benković d.o.o. koji je do potpisa ugovora vodio brigu o psima u azilu te će svoj status riješiti unutar tvrtke, odnosno bit će raspoređen na drugo radno mjesto.
Godišnji izdaci za benkovački azil iznosili su inače oko 150 tisuća kuna, za što nije postojala posebna stavka u proračunu već su sredstva bila predviđena unutar suradnje s komunalnom tvrtkom Benković d.o.o., pojasnila je Filipi.
Pojednostavljeno, sada kako više nema troškova za azil, komunalno poduzeće više neće fakturirati Gradu Benkovcu račune.
Dodajmo i to kako je na službenim stranicama tvrtke AS-EKO navedeno da se zbrinjavanje životinja provodi prema Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, a koje obuhvaća lov i ulov psa, transport do skloništa, klinički pregled veterinara, desetodnevnu izolaciju, odstranjivanje parazita, liječenje ako su bolesni, hranjenje i čišćenje kaveza… Sve to traje sveukupno 60 dana, a paralelno se radi udomljavanja životinje oglašavaju i u medijima. Ukoliko ne dođe do udomljavanja, AS-EKO je zadužen za eutanaziju i zbrinjavanje lešine koja slijedi nakon isteka spomenutog razdoblja.