Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pravilnik o ribolovnim alatima pomažu pisati i “morske” općine

20.05.2011. 22:00
Pravilnik o ribolovnim alatima pomažu pisati i “morske” općine


U Ministarstvu su, izgleda, opečeni stalnim protestima ribara, s jedne, i nezadovoljstvom lokalnog stanovništva, s druge strane, odlučili ovaj vrući krumpir spustiti na niže razine. No bojimo se da u ovom slučaju neće biti ništa od krumpirove salate iz pomirljive premijerkine kuharice. Prije bi se mogla dogoditi prava krumpirova kaša


Nakon što je saznanje da prijedlog novog pravilnika o zaštićenim ribolovnim područjima u zatvorenom bazenu Parka prirode Telašćica predviđa upotrebu povlačnih mreža na noge diglo vlasnike zemljišta u Parku prirode Telašćica, tema zona gospodarskog ribolova “isplivala” je u prvi plan svih otočnih općina i gradova Zadarske županije. Tako je nedavno u Domu županije održan sastanak između predstavnika gradova, općina i profesionalnih ribara gdje se vodila žučna rasprava u kojoj su ribari “potezali” na jednu, a lokalna samouprava na drugu stranu.
Kako nas informira načelnik Općine Sali Zoran Morović, sastanak je sazvala Zadarska županija na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje priprema novi pravilnik o ribolovnim alatima.
– Načelnici i gradonačelnici, osim načelnika Općine Kali, mahom su protiv mreža potegača koje devastiraju podmorje i uništavaju njegovu floru i faunu, i stajališta su da treba zaštiti interese malog čovjeka. S druge strane, profesionalni ribari upozoravaju da su potrošili puste novce za obnovu ribarske flote, da plaćaju poreze i da žive od ribarstva. Svi sudionici sastanka dobili su zadatke da sastave prijedloge zona za gospodarski ribolov na svojim područjima i da to onda pošaljemo u Županiju. Mi iz Općine Sali konzultirali smo sve mjesne odbore na našem području i sastavili zajednički zaključak koji šaljemo u Županiju, rekao je Morović.
Zadarska županija će mišljenja općina i gradova, kao i profesionalnih ribara proslijediti u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Zanimljivo je da je Ministarstvo pri donošenju novog pravilnika prvi put pribjeglo konzultiranju s ribarima i obalnim županijama.
U Ministarstvu su, izgleda, opečeni stalnim protestima ribara, s jedne, i nezadovoljstvom lokalnog stanovništva, s druge strane, odlučili ovaj vrući krumpir spustiti na niže razine. No bojimo se da u ovom slučaju neće biti ništa od krumpirove salate iz pomirljive premijerkine kuharice. Prije bi se mogla dogoditi prava krumpirova kaša.