Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Učenik “Vice Vlatkovića” Mislav Duilo s pričom o propasti urarske radnje pobijedio na nacionalnom natječaju

22.05.2018. 11:07
Učenik “Vice Vlatkovića”  Mislav Duilo s pričom o propasti urarske radnje pobijedio na nacionalnom natječaju


Otkucali su svi satovi, naziv je rada kojim je učenik Mislav Duilo iz 2.a razreda – smjera tehničar za računarstvo zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića osvojio prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju za učenike i mladež pod nazivom „Europa u školi“, u kategoriji literarnog izričaja. Okvirna tema ovogodišnjeg međunarodnog i nacionalnog natjecanja bila je „2018. Europska godina kulturne baštine – Razmisli što čini Europu?“, a natjecanje je provedeno u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju.
U velikoj konkurenciji pristiglih literarnih radova iz brojnih hrvatskih škola, nagradu je u kategoriji za dobnu skupnu 1. i 2. razreda srednje škole i na temu „Škrinja znanja – umjetnički i tradicijski obrti“ osvojilo deset učenika, među kojima je Mislavu Duilu pripalo prestižno prvo mjesto.
Njegova mentorica i prof. hrvatskoga jezika Ivana Pandžić ističe kako je ovo prvi put da se Strukovna škola Vice Vlatkovića prijavila na ovo natjecanje i odmah je njihov rad od strane stručnog žirija proglašen najboljim. Iako vrlo ponosna na tako veliki uspjeh svog učenika, prof. Pandžić ističe kako je Mislav već pokazivao veliki literarni potencijal u pisanju školskih zadaća.
– Mislav u svojim literarnim zadaćama uvijek zna isprovocirati, kako temama tako i obradom, i već je ranije skrenuo pozornost na sebe jer izlazi iz uobičajenih okvira, kaže prof. Ivana Pandžić, a Mislavov spisateljski talent i zanimljivu obradu teme prepoznali su i članovi žirija pročitavši njegov rad "Otkucali su svi satovi" na zadanu temu „Škrinja znanja – umjetnički i tradicijski obrti."
U njemu je, pojašnjava Mislav, kroz priču urara Šiška obradio temu propadanja, točnije nestajanja urarskog obrta, a na ideju ga je potaknuo stvarni urar koji ima urarsku radnju u blizini Mislavova doma.
– Promatrajući tog urara palo mi je na pamet da napišem priču o propasti urarske radnje. Tako se moj urar Šiško, kad shvati da njegov obrt izumire i da više nema mušterija, odaje alkoholu, a naposlijetku od nemoći i razočaranja porazbija radnju, a ključ baci u kanalizacijski odvod, prepričava Mislav svoju nagrađenu priču s tragičnim krajem, a na pitanje je li mogla ipak završiti optimističnije, odgovara: "Mogla je, ali ovako je realno."
Zanimljivo je da se u Mislavovom literarnom radu javljaju likovi iz starije hrvatske književnosti poput Šiška (Menčetića), Hanibala (Lucića), Džore (Držića), Cvijete (Zuzorić), a svoj je rad, kako kaže, napisao u zadnji čas – samo dva sata prije isteka roka za predaju radova na natječaj.
Mislav se, kako priznaje, tek u srednjoj školi zainteresirao za pisanje, a jednoga dana, kaže nam, želi pisati knjige. Ipak, pisanje u budućnosti vidi više kao hobi, a ne stalno zanimanje, koje će vjerojatno pronaći u svojoj budućoj struci tehničara računarstva.
Ovako velikom uspjehu na jednom nacionalnom i međunarodnom natejcanju, ovaj zadarski učenik nije se, kaže, ni u snu nadao, te je jako sretan zbog prvog osvojenog mjesta koje će mu u srpnju donijeti i nagradno putovanje u Njemačku.
Naime, Mislav Duilo će, zajedno s učenicom iz 3.d razreda zadarske Gimnazije Vladimira Nazora Lucijom Čulina, koja je na istome natjecanju također osvojila prvo mjesto, ali u kategoriji likovnih radova, početkom srpnja otputovati u Njemačku gdje će kao najbolji učenici sudjelovati na međunarodnom susretu ovogodišnjih dobitnika nagrada „Europa u školi.“
Mislavu će put u Njemačku, gdje će s mladima iz drugih zemalja sudjelovati u seminaru na temu mladi u Europi, osim još jednog priznanja da je među najboljima, donijeti i nova iskustva jer će mu to biti prvi odlazak u inozemstvo, kao i prvo putovanje zrakoplovom.