Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svidjela mi se ideja čelnih ljudi da budućnost kluba baziraju na mladim igračima iz svog pogona

21.05.2020. 12:56


Tihomir Bujan novi je voditelj omladinskog pogona Košarkaškog kluba Zadar. Poznato trenersko ime, Zagrepčanin sa zadarskom adresom, prije nekoliko je dana sve dogovorio s čelnim ljudima kluba s Višnjika i od 1. lipnja preuzima, tj. koordinira rad u omladinskom pogonu. Tihomir Bujan svoju je trenersku karijeru započeo u zagrebačkom Benstonu, bio je pomoćni, pa nakon toga i glavni trener KK Zadra, a s velikim je uspjehom vodio Borik-Puntamiku, Široki, Križevce i Jazine. Nakon toga otisnuo se izvan granica Lijepe naše i bio koordinator mlađih dobnih kategorija u Gruzijskom košarkaškom savezu te pomoćnik Igoru Kokoškovu i Iliasu Zourosu u seniorskoj reprezentaciji Gruzije. Potom odlazi u Slovačku i s velikim uspjehom s klupe vodi ondašnjeg viceprvaka Superlige BC Prievidzu, a posljednji angažman bio mu je u BC Handlova. Bujan je u sezoni 2004./05. bio proglašen i trenerom godine u Hrvatskoj i definitvno je riječ o košarkaškom znalcu čije znanje i energija mnogo toga dobroga mogu donijeti KK Zadru. Prije svega u razvoju mladih igrača kao i u njihovom kasnijem priključivanju seniorskom pogonu. Bujan se kao i uvijek rado odazvao na naš poziv i u razgovoru za Zadarski list pojasnio kako je došlo do suradnje u ovom obliku s KK Zadrom i je li to potvrđeno potpisivanjem ugovora.
– Mogu potvrditi da je ugovor potpisan i to u trajanju od dvije godine – potvrdio je zadovoljni Bujan na početku razgovora.


Slična razmišljanja
– U nekoliko navrata posljednjih godina razgovarao sam na tu temu s vodstvom KK Zadra i već tada su postojale naznake da bi moglo doći do mog angažmana kao voditelja omladinskog pogona KK Zadra. Iskreno, svidjela su mi se razmišljanja članova Uprave Mijolovića, Žilavca i Longina o tome da se budućnost Zadra bazira na igračima poniklim u vlastitim mladim kategorijama te smo vrlo brzo našli zajednički jezik i dogovorili suradnju. Razgovarali smo, naravno, o tome kako bi taj rad u omladinskom pogonu bio posložen na neki bolji način i u konačnici dao bolje rezultate. S obzirom da živim u Zadru i da mi je tu obitelj i to je bio jedan motiv više za mojim ostankom kod kuće i angažmanom u klubu sa Višnjika.
Kazali ste da je ugovor potpisan na dvije godine i s obzirom na to, smatrate li da je to prekratak period da bi se s vašeg aspekta rada napravio veći napredak?
– S obzirom na današnju situaciju, ne samo vezano uz sport, ugovor na dvije godine je nešto posve normalno i ne vidim u tome problem. Uostalom, uvijek postoji mogućnost da se taj ugovor produži ako obje strane budu zadovoljne rezultatima rada a o čemu smo također razgovarali. Svima koji se razumiju u ovaj posao jasno je da je za ozbiljne rezultate u radu s mladim košarkašima potrebno dulje razdoblje od dvije godine, ali i u tom se periodu mogu napraviti značajni pomaci i napredak, prije svega u organizacijskom smislu i načinu rada. Nema čarobnog štapića kako doći do željenog cilja, ali ako su svi spremni dati svoj maksimum onda se početni rezultati rada vrlo brzo mogu vidjeti. Za nešto više od toga potrebno je duže razdoblje.
Koji je vaš primarni cilj u ovome trenutku i možete li nam već sada kazati od kuda ćete krenuti?
– Kao što sam već kazao, dogovoreno je da s poslom startam 1. lipnja. Međutim, naravno da neću do tada stajati skrštenih ruku. Prije svega želim razgovarati s trenerima u omladinskom pogonu Zadra i s njima u suradnji napraviti plan i program po kojem ćemo raditi u narednom periodu. Najprije ćemo napraviti program za ovo ljeto s obzirom na specifičnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirua kojoj se svi skupa u procesu treniranja moramo pilagoditi. Ići ćemo korak po korak jer je to jedini način da posao u konačnici napravimo na pravi način s maksimalnim učinkom. Moj posao je upravo koordinacija i planiranje posla. Naravno, u suradnji s trenerima cilj nam je najprije odrediti djecu, tj. igrače koji imaju potencijal i raditi s njima kako bi u budućnosti mogli biti nositelji kvalitete Košarkaškog kluba Zadar. To je najkraće kako bi mogli sublimirati zacrtane ciljeve. Jer, složit ćete se da je svima zajednička želja da se u budućnosti Zadar bori za nešto više od golog ostanka u ABA ligi.


Strpljenje i motiviranost
Možemo li kazati da je vaš posao sličan onome u Gruzijskom košarkaškom savezu gdje ste bili dugogodišnji koordinator za mlađe dobne kategorije s tom razlikom da je tu bila riječ o reprezentaciji, a ovdje je riječ o klupskoj košarci? I kako ste se odlučili za taj potez s obzirom da ste se u posljednje tri sezone posvetili treniranju i vođenju prvih momčadi?
– Posao koordinatora u Gruzijskoj košarkaškom savezu vrlo je sličan ovome koji ću sada obavljati kao voditelj omladinskog pogona u KK Zadru. U obje situacije riječ je o radu s mladim igračima i u konačnici njihovom razvojnom putu prema seniorskoj košarci. Jedina prava razlika je u tome da je tamo bila riječ o nacionalnoj selekciji, a ovdje je u pitanju klupska košarka. Ali, postulati rada su isti kao i krajnji cilj. Istina je da sam u posljednjih nekoliko sezona bio trener seniorskih momčadi, ali u konačnici za mene je košarka košarka. Rad u košarci, bilo u ovom segmentu ili u onome, donosi mi jednako zadovoljstvo i motiv s kojim pristupam poslu, a motiva u KK Zadru sigurno mi neće nedostajati. Naravno, ovaj posao voditelja omladinskog pogona zahtijeva strpljenje i to je jedino što u ovome trenutku mogu tražiti od svih. Svima koji me poznaju jasno je da pritom ne tražim nikakav alibi i vjerujem da ćemo na obostrano zadovoljstvo svi skupa u budućnosti imati jači i kvalitetniji Zadar s domaćim igračima i boljim rezultatima – kazao je na kraju razgovora Tihomir Bujan.
 




Zahvalio se Handlovi


Posljednji trenerski angažman Tihomira Bujana bio je uslovačkoj Handlovi koju nam je u prošlom razgovoru za Zadarski list spomenuo kao vjerojatno odredište i u novoj sezoni.
– S Handlovom sam imao ugovor do kraja ove sezone s mogućnošću produljenja ugovora. Kao što je poznato pandemija koronavirusa zaustavila je košarkaška natjecanja, kako u Slovačkoj, tako i u cijeloj Europi i svijetu. Istini za volju ja sam već neko vrijeme bio u razgovorima s čelnim ljudima Handlove o produljenju ugovora za sljedeću sezonu, međutim nisam želio žuriti s odlukom i odlaskom u inozemstvo u ovakvim okolnostima. Uostalom, bliska budućnost sigurno nosi određenu ekonomsku krizu koja će imati za posljedicu smanjenje budžeta klubova pa je i to bio jedan od razloga mojih promišljanja o ostanku u Zadru. Najvažniji razlog svakako je bio taj da ostanem uz obitelj i na kraju sam se zahvalio Handlovi i prihvatio ponudu KK Zadra.
 


Trenerski put Tihomira Bujana


1992 – 1998: KK Benston
1994 – 1995: U-19 Hrvatska
1998 – 2000: KK Zadar
2000 – 2002: KK Borik Puntamika
2003 – 2004: KK Zadar
2004 – 2007: KK Borik Puntamika
2007 – 2008: KK Široki
2008 – 2009: KK Borik Puntamika
2009 – 2011: KK Zadar
2011 – 2012: KK Križevci
2013 – 2014: KK Jazine
2015 – 2019: Gruzijski košarkaški savez
2018 – 2020: BC Prievidza
2020.-: Handlova
 


Nagrade i dostignuća


1998. – 1999: 2. mjesto A1 liga PH
1999. – 2000.: 2. mjesto A1 liga PH
1999. – 2000.: 1. mjesto Kup Krešimira Ćosića
2001. – 2002.: 1. mjesto B1 liga PH
2003. – 2004.:2. mjesto A1 liga PH
2003. – 2004.: 2. mjesto Kup Krešimira Ćosića
2004. – 2005.: 1. mjesto A2 liga PH
2004. – 2005.: Trener godine u Hrvatskoj
2008. – 2009.: 2. mjesto A1 liga PH
2010. – 2011.: 2. mjesto Kup Krešimira Ćosića
2015.: FIBA Eurobasket 1/8 finala
2016.: FIBA Eurobasket 2017. kvalifikacije – 1. mj
2017.: FIBA Eurobasket 2017. U-16 Div-B – 3. mj
2018 – 2019.: 2. mjesto Slovačka Superliga