Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uređuje se nova paška tržnica, predviđene pogodnosti za domaće OPG-ove

21.05.2020. 13:31


Na području nekadašnjeg starog pogona solane koji se uobičajeno naziva »Kod kuglane«, uređuje će se nova gradska tržnica. Naime, Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je odluku o preseljenju tržnice na neku drugu lokaciju, a razlog za to za Radio Pag pojasnio je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.


Gotova kućica, simbolična cijena najma
– Pag je možda jedini grad u svijetu koji nema svoju vlastitu tržnicu i to želimo promijeniti. Riješili smo vlasničko stanje na prostoru starog pogona solane, u cijelosti je kao vlasnik upisan Grad Pag i tržnicu uređujemo na prostoru u vlasništvu Grada Paga kako bismo mogli odrediti uvjete rada i zakupa prostora na tržnici i kako bismo dobili još jedan proračunski prihod. To neće biti samo tržnica nego središte prodaje raznih proizvoda, jer smo predvidjeli posebne pogodnosti za domaće vlasnike OPG-ova, za domaće ljude koji imaju što ponuditi. Oni će dobiti gotovu kućicu, dakle ništa neće morati dodatno ulagati, a cijena najma za njih bit će simbolična, kazao je Fabijanić dodajući kako će tržnica imati puno veće značenje od mjesta na kojem se prodaje voće i povrće.
– U tom smislu ćemo urediti i dio magazina da i to bude u funkciji tržnice. Tržnica se radi na površini koja odgovara onome što Pagu treba, posebno ljeti. Velika prednost te lokacije je i to što se neposredno uz tržnicu nalazi veliko parkiralište koje je uređeno prošle godine, istaknuo je Fabijanić dodajući kako Grad Pag, kao vlasnik tržnice, predviđa i mnoge pogodnosti za one koji će zakupiti prostor na novoj tržnici, dakle, ne samo za domaće vlasnike OPG-ova. Za njih će cijena najma biti oko trećine u odnosu na ono što sada plaćaju.
Na pitanje hoće li se, po njegovom mišljenju, stanovnici Paga priviknuti na lokaciju koja je, kako se uobičajeno kaže, malo izvan ruke, gradonačelnik Fabijanić je naveo kako je nova tržnica možda malo udaljena u odnosu na one prijašnje, ali kako vjeruje da će se građani naviknuti te kako će tržnica biti dobro posjećena, posebno ljeti. A zimi bi se, rekao je gradonačelnik Fabijanić, moglo pronaći i drugačije rješenje.


Vrijednost radova 200 tisuća kn
– Zimi možemo nekoliko štandova postaviti u zatvoreni prostor magazina ili, što bi za građane možda bilo još bolje, postaviti dva štanda na središnjem paškom trgu, rekao je gradonačelnik Fabijanić. Štandovi bi, navodi Fabijanić, radili od ranog jutra do podne, a onda bi se rasklopili i to bi bio i mali doprinos oživljavanju stare jezgre u zimskim mjesecima. Takva praksa postoji u mnogim europskim gradovima, kaže Fabijanić, ističući kako vrijednost radova na uređenju tržnice iznosi oko 200.000 kuna, a Grad Pag će uskoro raspisati natječaj za zakup površine na novoj tržnici. No, uređenje tržnice je početak uređenja šireg prostora koji gravitira magazinima.
– Naš cilj je urediti cijeli prostor oko magazina, koji će se također urediti, a uređenje okoliša magazina uključuje i uređenje stare rive, obale uz magazine, uređenje plaže Prosika, izgradnju lukobrana i sve je to povezano u jednu cjelinu. To je projekt na kojem već duže vrijeme radimo, a nakon izrade prostorno – planske dokumentacije, projekata i svega drugog što je trebalo napraviti, izgradnja tržnice je i prvi veliki korak u realizaciji tog projekta, rekao je gradonačelnik Fabijanić. (Radio Pag)