Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turisthotelov Zaton predvodi hrvatske »Superplatz« kampove

21.05.2021. 12:39


Njemački auto klub (ADAC) upravo je izdao najvažniji i najugledniji kamping vodič u Europi – Campingfuhrer 2021., a o plasmanu Hrvatske i posebno kampova iz Zadarske županije informira nas kamping legenda Jerko Sladoljev prokurator Top kampinga Hrvatska i partner vodećih hrvatskih, pa i ovdašnjih najboljih kampova.


Što je Hrvatska u europskom kampingu?!
Ovogodišnje izdanje prestižnog europskog vodiča kampova – njemačkog autokluba ADAC – potvrđuje ocjenu inspektora kako je Hrvatska i dalje u društvu najkvalitetnijih europskih kampova. ADAC je ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, dakle jednako kao i 2019. Ove godine je 13 kampova koji su dobili posebnu oznaku Superplatz 2021. Najjača regija po nagradama je Istra sa 6 kampova: Aminess Mareda Maravea i Aminess Sirena iz Novigrada, Lanterna Camping Resort Tar, Istra Premium Camping Resort Funtana i dva kampa iz Rovinja FKK Valalta i Val Saline. Od trinaest nagrađenih kampova četiri je iz obitelji Valamar.
Južnije imamo: Čikat Mali Lošinj, Omišalj Krk, Krk Premium i Baška Beach Camping, u Kvarneru. Iz Ličko senjske županije iskaće tradicionalno Straško u Novalji. I potom je Zadarska županije sa kampom Šimuni Pag te Zaton Holdays Resort Nin Zadar.
Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnih oznakama, pa je tridesetak kampova označeno s posebno dobrom ponudom za obitelji s djecom, dvadesetak ima posebno dobru ponudu za obitelji sa psima, desetak za naturiste, te samo nekoliko s posebno dobrom wellness ponudom. Sve u svemu Hrvatska je u samom vrhu kamping kvalitete.


Još o zadarskim kandidatima za vrh
Ukupno je upisano 17 kampova iz Zadarske županije, prenosi nam Sladoljev:
– Uz dva prestižní SUPERPLATZA imamo još i pet TIPP oznaka kao sljedbenike najkvalitetnijih i pretendente za vrh. To su: Starigrad Paklenica, Soline Dugi Otok, Ugljan Camping Resort, Zadar Premium Camping Falkensteiner. Posebno napominjem Falkensteiner i Camping Ugljan Resort koji su dobili 19,2, odnosno 17,23 boda od mogućih 25 što je visoko. No,u uz podsjećanje na tradiciju i prvi ulazak nekog hrvatskog kampa na ovu prestižnu listu (vodi okvir) najveća vijest u kamping turizmu u Europi je da niti jedan kamp nema toliko visoku ocjenu kao Zaton, 24,8 od mogućih 25 bodova.
Prema tome Zaton je »creme de la creme« europskog kamping turizma, zaključuje Sladoljev.




Zašto nam je Njemačka važan kamping partner!?
Turisti iz Njemačke ostvarivali su u normalnim godinama preko 9 milijuna noćenja u kampovima. Najviše u Istarskoj županiji, 5,1 milijun (43 % svih u Hrvatskoj). Slijedi Primorsko-goranska županija sa 2,9 milijuna noćenja (24%) pa Zadarska (cca 11,5%).
U 2020. imali su pad dolazaka od 48 % i noćenja od 41 %, odnosno 750.000 dolazaka i oko 4,5 milijuna noćenja, ali je to bilo 45% ukupnih noćenja u kampovima. Inače 2020.g. kamping je ostvario 1,5 mil. dolazaka i 9,2 mil. noćenja, što je pad od 53 %.
Nijemcima je prvi izbor za kamping putovanja Njemačka, zatim Italija, pa Hrvatska. U nas je Istra na prvom mjestu.
Hrvatska ima u kampovima kapacitet od 256.622 osoba u 433 srednje velika kampa i 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u. Većina je visoke kategorije pa 4 i 5* pokrivaju skoro 50% kapaciteta kampova. Prije Covid pandemije Hrvatska je ostvarivala dvadesetak milijuna kamping noćenja – blizu jedne petine ukupnih turističkih noćenja u zemlji. Najviše kapaciteta oduvijek ima Istra sa 49%, Kvarner na oko 24% i Zadarska županije oko 12%. (O značenju ADAC-a i njegova vodiča u tekstu ispod).


Jerko Sladoljev o prvom »Superplatzu« u Hrvatskoj
Godine 2006. osobno sam pozvao predsjednika Leading Campings of Europe u Zadar i uz asistenciju direktora ADAC bedeckera, pregledan je Zaton kao mogući prvi hrvatskim kamp za ove nagrade. U izboru su bili i još dva istarska kampa (Pak Umag i Bi Village Fažana) no zbog manjkavosti u nekim detaljima nisu bili prihvaćeni. Zaton je imao sreću jer je bio dijete jednog kreativnog arhitekte, danas akademika Nikole Bašića iz Murtera. Koncept dizajn i organizacija prostora pala je u oko inspektorima i bila je to » ljubav na prvi pogled«. No, direktoru Frani Skoblaru postavljeni su i neki uvjeti da se remek djelo dovrši, što je on, uz jaku investiciju i učinio. I tako se je rodio prvi »Superplatz » 2007.g. u Hrvatskoj nakon tridesetak godina postojanja tog certifikata.. Već slijedeće godine »Zaton« je ušao i prvi u Hrvatskoj u » Leading Campings of Europe«. Iako je Istra danas dominantna po ovim nagradama i čini polovinu svih kamping kapaciteta Hrvatske i po po kvaliteti daleko nadmašuje sve naše regije, »Zaton« Zadar je premijerno otvorio vrata kamping kvaliteti u nas