Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjetnost riječi povezuje i integrira

21.05.2021. 10:51


U sklopu projekta »Zajedno, aktivno, ravnopravno« Udruge slijepih Zadarske županije koji traje od 1. lipnja prošle godine organizirana je književna večer i literarno druženje s udrugom ZaPis. Druženje je organizirano u dvorištu Gradske knjižnice, a dvije udruge sastale su se kako bi se međusobno upoznale kroz diskusiju i međusobni dijalog.


Pisci i čitatelji
Događaj je moderirala Mirjana Mrkela, zadarska književnica koja je članica obiju udruga. Na početku je Iva Pejković, predsjednica udruge ZaPis, predstavila svoju udrugu i njene početke, ali i trenutne brojne projekte. Prisjetila se Iva i pokojnog Gorana Bujića, zadarskog pisca, kako mu »zapisovci« tepaju, tate ZaPisa.
– U posljednjih 12 godina radili smo svašta i teško je to vrijeme sažeti u par rečenica, ali treba istaknuti naš program »ZaPis i gosti« kada u Zadar dovučemo poznate pisce te naš Kalibar bestival koji smo pokrenuli u suradnji s urednikom Krunom Lokotarom i koji je trajao šest godina. U tom su periodu Zadrom prošetali najbolji hrvatski pisci, prisjetila se Pejković te nadodala kako je 2019. bila aktivna godina u kojoj su objavili tri knjige u vlastitoj nakladi, a nada se kako će uskoro ZaPis imati i svoj prostor u budućem Centru za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade nakon čega je i pročitala jednu svoju pjesmu iz zbirke »Vošta do Tokija«.
Osim Ive Pejković prisutnima se predstavio i Nikola Vitlov dopredsjednik Udruge slijepih i strastveni čitatelj knjiga, koji, kako kaže, godišnje pročita više od 30 knjiga. On je pričao o brajici i o zvučnim knjigama.
– Brajicu nije teško naučiti, ali nije lako čitati. Ima mnoštvo knjiga napisanih na brajici, ali to nikako nije zgodno jer one su opsegom puno veće nego što su na crnom tisku, objasnio je Vitlov dodavši kako su napretkom tehnologija slijepima postale dostupne mnoge knjige u audioizdanjima.


Vesele se budućim druženjima
Publici se predstavio i Robert Nezirović, član ZaPisa i zadarski pisac čija knjiga postoji i u zvučnom zapisu, a snimljena je u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Robert je predstavio svoju kratku priču.
Veronika Obrenić je pročitala svoje dvije pjesme koje je pisala za vrijeme Domovinskog rata. Mirjana Mrkela je pozvala i Ivana Kovačića s kojim je diskutirala o glazbi i o zvučnim knjigama, upitala ga je što više sluša, na što je on rekao da ovisi o raspoloženju, a da puno knjiga u zadnje vrijeme sluša i preko You Tubea. Posljednji je govorio Josip Laća, tajnik udruge, koji je naglasio kako je uživao cijelo vrijeme te da se veseli svim budućim druženjima.
Osim ove aktivnosti, Udruga slijepih provodila je i mnoge druge, između ostalog i radionicu osvještavanje pokreta u partnerstvu sa Zadarskim plesnim ansamblom. Također, provedena je i radionica gline, a u narednom periodu planira se još novih kreativnih radionica. Svrha projekta je da se članovi Udruge slijepih aktiviraju i integriraju u širu društvenu zajednicu.