Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lalić odlazi, Barać na čekanju

Autor: Petar Jurić

20.06.2008. 22:00
Lalić odlazi, Barać na čekanju

Foto: Zvonko KUCELIN



Ako svi stalno govore da je tržište ključ svega, onda i mi to moramo poštovati. Ako na tržištu netko u danom trenu dobije primamljivu ponudu, tko je taj koji bi određenog igrača morao na nešto prisiliti!? – reći će Giuseppe Giergia, direktor
Jučer je bio petak. Nekima, možda, dan za metak! A prije nekoliko dana kazao je Duško Mišković, menadžer, da bi do petka trebala biti riješena zavrzlama oko Pankracija Baraća. Mišković zastupa njegove interese što znači da menadžer barata svim mogućim podacima i informacijama koje se slijevaju i iz kluba i iz igračeve glave.
– Ne, ništa nije riješeno, a mislim da danas i neće – kazao je Mišković.
Tu je rečenicu izgovorio oko 11 sati u mobitelski mikrofon. Zvučna kulisa bijaše zvuk automobilskog motora.
– Vozim se prema Beču.
Ali, to nije sve!
– U mom je društvu i trener Aco Petrović. Naravno, idemo na utakmicu Hrvatska – Turska.
Dakle, tu smo! Petak je došao i prošao, a Barać i dalje na čekanju.
– U međuvremenu se nije ništa pomaklo. Sad ne bih mogao dati nikakvo predviđanje kad će se nešto pomaknuti.
Možda do drugoga petka, tko će znati. Situacija je takva da se može reći da vlada status quo. Barać formalno više nije igrač Zadra, prošao ugovor. Barać je igrač koji je nekoliko puta rekao da nema ništa protiv ostanka. Barać je igrač koji je rekao i da bi u novoj sezoni želio odgovarajući tretman. Barać je tip koji se ne skriva ni iza čega. I Barać je iskren čovjek jer je kazao i da nikad za sebe ne traži puno minuta ako igra slabo. Klub je u četiri godine Baraća od anonimusa pretvorio u igrača koji danas na slobodnom tržištu može naći i dobiti pristojan angažman. U prošloj sezoni Pankracije je u niz navrata dokazao da ga vrijedi imati u momčadi. I sad, eto, treba složiti pojedinačne želje i interese s klupskim. To nije nemoguće. Valjda će se, ipak, nešto pomaknuti kad se menadžer i trener vrate iz Beča.
 
Lalić nezadovoljan Što će se pomaknuti u primjeru Jure Lalića? On je trenutačno u Tučepima jer mu se u obitelji dogodio smrtni slučaj.
– Nisam prije želio istupati, ali odluka da odem sazrela je davno. Htio sam da sezona završi, da klub osvoji prvo mjesto, da ne bi bilo nikakvih razloga da moj istup nešto poremeti. Poslije sam bio u Kini u B reprezentaciji (iz Zadra još i Rok Stipčević, pr. a.), pa sam dodatno razmislio. I odlučio sam svoj stav iznijeti u javnost, a moj je stav da je najbolje i za mene i za klub da odem – kaže Jure.
Obrazložite?
– U ovoj sezoni imao sam razdoblje u kojemu sam igrao dobro. Negdje do kraja prošle kalendarske godine. Poslije je došlo razdoblje u kojemu sam igrao slabo i premalo. Nisam napredovao kao igrač. Naravno da time nisam zadovoljan i naravno da svoju karijeru želim nastaviti negdje gdje ću se razvijati i znatno više pridonositi momčadi u kojoj budem.
Jeste li to iznijeli i klubu?
– Nisam još, ali mi smo u prošle dvije godine imali nekih razgovora, nije da klub ne zna moje stavove.
Kako će se riješiti taj problem kad imate ugovor?
– Ništa nije nerješivo.
Juru Lalića, inače, zastupa agencija koja zastupa i Andreja Štimca. U paketu hitnih mjera o čemu je nekidan govorio Aco Petrović bilo je hitno rješavanje ostanka Gečevskoga, Štimca i Baraća, o Laliću (javno) nije bilo riječi. Predmnijevamo da će Gečevski ostati jer je njegov odnos sa Zadrom (i klubom i gradom) isprepleten dubokim emocijama, o Baraću je – eto – već napisano što je napisano, ostao je Štimac.
 
Štimac među mravima? – Ništa se nije promijenilo u mom stavu. I dalje bih želio ostati u Zadru, ali samo ako Zadar to hoće – kazao je jučer Štimac koji je na odmoru u Sloveniji.
Vijest da je za nj zainteresiran, navodno, Zagreb, nije želio posebno komentirati.
– Moj zastupnik vodi sve moguće razgovore i onog trena kad mi kaže da ima jedan, dva ili više zainteresiranih, vidjet ćemo što će biti.
U klubu jučer nije bilo ni najmanjih natruha bilo kakvoj panici zbog Lalićeve izjave, pa ovog oko Štimca ili Baraća…
– Ne, doista nemamo razlog ni za kakvu paniku. Ako svi stalno govore da je tržište ključ svega, onda i mi to moramo poštovati. Ako na tržištu netko u danom trenu dobije primamljivu ponudu, tko je taj koji bi određenog igrača morao na nešto prisiliti!? – reći će Giuseppe Giergia, direktor.
Kako će se raspetljavati situacija oko pojedinih igrača?
– Svatko će iznijeti svoje argumente. Mi znamo što hoćemo, a ako i druga strana zna što hoće i ako se u svemu složimo, lako je potpisati ugovor.
Je li se vama možda javio Jure Lalić?
– Ne, meni nije. Sve što znam čuo sam od nekih novinara. Svakom, ama baš svakom čovjeku, nitko ne može oduzeti legitimno pravo da razmišlja o svojoj budućnosti. To vrijedi i za Juru Lalića. Ako je on nezadovoljan svojim razvojem, svojom minutažom i ako misli da će mu drugdje biti bolje, mi tu ne možemo ništa. Meni kao direktoru koji odgovara UO primarno je da uvijek klub bude zaštićen i da klub ne doživi neku štetu.
Imate li vi naznake kad bi se mogao dogoditi pozitivan rasplet oko Baraća, Štimca i Gečevskoga?
– Cjelokupnu situaciju prati UO i onaj tko mora znati što su ključni potezi, to zna. Prioriteti su postavljeni i na njihovu rješavanju se radi.
Što je nova oko suparnika za prijateljsku utakmicu kojom će Zadar otvoriti svoje igranje u Višnjiku?
– Čekam odgovor nekoliko klubova. U razdoblju u kojem smo imali intenzivne kontakte s Realom nije još bilo poznato da će u Višnjiku biti teniski meč Hrvatska – Brazil. Klubovi poput Reala unaprijed imaju svoje raspored i ne mogu to mijenjati od danas do sutra. Uskoro ćemo možda doznati više oko toga hoće li neki od klubova moći u Zadar doći 30. rujna.