Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Regata oživjela idra i treve

Autor: Dragana Glavočić

20.06.2010. 22:00
Regata oživjela idra i treve

Foto: Adam VIDAS



U mjestu Kraju u nedjelju održana je treća po redu regata naziva “Oštrin idron i trevon na kunjkaru”. Regata je okupila četrnaest leuta, gajeta i kaića koji su u utrci za prvo mjesto razastrijeli svoja jedra po jakom jugu. Natjecanje se održalo u kategorijama leut, gajeta i kaić Treva. Drveni brodovi iz Vrgade, Betine, Pašmana i iz ostalih otočnih mjesta našli su se na startnoj poziciji u Kraju. Pravo na sudjelovanje u regati mogli su ostvariti samo drveni brodovi s trevom i latinskim jedrom. Sudionici su se u prijepodnevnim satima okupili na krajskoj rivi ispred franjevačkog samostana. Na svakom brodu bilo je 2 do 4 člana posade. Oko 13 sati kad se “vitar diga”, podigla su se i jedra te su brodovi zaplovili. Natjecanje se odvijalo na potezu od Pašmana do Ugrinića u pašmansko-vrgadskom kanalu, odnosno na predjelu teritorija mjesta Kraj.
U kategoriji leuta prvo mjesto je osvojio Tonko Skračić iz Betine. Gajeta Krste Matulića iz Pašmana osvojila je prvo mjesto u istoimenoj kategoriji, a to je ujedno bio i najbrži brod na regati. Drugo mjesto pripalo je Marini Betina s kormilarom Jadrankom Pavićem, a treće Ognjenu Jakovčevu iz Betine. U kategoriji kaić Treva prvo je mjesto zauzeo kaić Mateus s kormilarom Marinom Pedišićem, drugo Šime Šandrić i treće Luka Bobić.
Zanimljivo je da je na regati sudjelovao “friško” obnovljen stari kaić u vlasništvu Ante Ljubanovića koji je zaplovio na jedra nakon 30 godina.
U vrijeme održavanja regate u Kraju, istovremeno se održala i ona na Palagruži tako da je svoje sudjelovanje otkazalo nekoliko brodova.
Za ovu prigodu organizatori su osigurali hranu i piće za sve sudionike i gledatelje. Tako su se na meniju našle pečene srdele i kunjke, a žeđ je utažilo vino.
Organizator ove zanimljive regate je Branislav Mađerić iz Družine od vesla i idra. Cilj održavanja ovakvog tipa natjecanja je, kako je kazao Mađerić, očuvanje starih drvenih brodova na jedra.
– Održavanje regate ujedno je i motivacija da vlasnici svoje drvene brodove renoviraju i održavaju u funkciji. Nekad davno svako je mjesto na otoku imalo brodove na jedra, a kasnije su u njih ugrađeni motori. Na kraju jedro je bilo istisnuto, a u uvalama su se vezali plastični brodovi i gliseri. Danas kad su brodovi na jedra pali u zaborav, dobro je da još uvijek svako mjesto na otoku ili kopnu ima u svojoj luci brod na jedro, istaknuo je Mađerić te je napomenuo da ako djed ne nauči unuka kako se jedri, odnosno ako se umijeće jedrenja ne prenese na potomke ono će u potpunosti biti zaboravljeno, i to vrlo brzo.
– Sretan sam kad vidim da se sve više mladih ljudi odlučuje obnoviti stare gajete i postaviti na njih jedro. Za mlade ljude to je izazov, a starima je to drago vidjeti, kazuje Mađerić.
Nekad davno na otoku Pašmanu se uzgajalo žito koje, kad bi se pobralo, se odvozilo s brodom na jedra na Krku gdje je bio mlin i tamo se mlilo. Kad je mlin postavljen u Biogradu, onda su Pašmanci prestali odlaziti na Krku. Mađerić planira obnoviti ovu tradiciju te ponovno zasaditi žito na Pašmanu.
U nazivu regate stoji riječ kunjkara, a Mađerić nam je pojasnio o čemu je riječ.
– Nekad davno svatko tko je imao brod imao je i kunjkaru. Riječ je o napravi za lov na kunjke. Baci se u more s krme broda i vuče se po morskom dnu. Znalo je u kunjkari biti i po 150 kilograma kunjaka, kazuje Mađerić.
U franjevačkom samostanu u Kraju otvorena je izložba “Otočki fotografi Zadarske županije”. U klaustoru izložene su fotografije s motivima mora, ribara i brodova, a autori su Senko Sorić, Slavko Perović, Ante Jaša, Aldo Meštrović, Jerolim Vulić, Leo Špralja, Branislav Mađerić i ostali.
Održavanje regate financirali su Općina Pašman i TZ Općine Pašman, Upravni odjel pomorstva i turizma Zadarske županije i mještani Kraja.