Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Smiljevac – carstvo ružnih grafita

Autor: Anita Ćustić

20.06.2010. 22:00
Smiljevac – carstvo ružnih grafita


Ukoliko se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela protiv počinitelja se podnosi kaznena prijava. U slučajevima uništavanja javne imovine najčešće se radi o kaznenom djelu opisanom i sankcioniranom u članku Kaznenog zakona “Uništenje i oštećenje tuđe stvari”. Sukladno tom članku počinitelj se može kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora od jedne godine, kazala je Sandra Poljak Jurinčić
Javna gradska imovina i zelene površine, svi oni sadržaji koje jedan grad uređuje i daje na korištenje svim svojim građanima, oduvijek su bili meta vandala, onih koje uništavanje i narušavanje javnog reda i mira izgleda zabavlja. Nažalost, takva situacija ni u Zadru nije nepoznanica, jer primjeri uništavanja javne imovine na svakom su koraku, bilo da je riječ o razbijenoj javnoj rasvjeti, uništenim i išaranim klupama i parkovima, neuglednim grafitima, razbijenim izlozima ili počupanoj travi.
Neki građani takve primjere ignoriraju, neki ih pak niti ne primjećuju, jer možda za vizualni izgled grada nemaju osjećaja, no većinu građana ova situacija smeta pa su i njihove primjedbe i negodovanja vrlo česta.
Oguljena stabla
Uglavnom su to ljudi čije se primjedbe odnose na dio grada u kojem žive, pa se tako Gradu nedavno obratio stanar zgrade na Smiljevcu objavivši svoje pitanje na portalu Grada Zadra.
– Kome se treba obratiti da se zaštiti javna i privatna imovina jer ovo što se događa u kvartu “Smiljevac pos” je prešlo sve mjere uništavanja, šaranja zgrada grafitima, a sad su se okomili i na zelenilo pa gule koru sa stabala. Postoje li još oni kvartovski policajci? Ako postoje uputite iste da malo nadgledaju taj dio grada. Ima tu svašta, od krađa, droge, pijančevanja i slično, kazao je ovaj građanin, kojemu je odgovoreno da će njegovo pitanje biti proslijeđeno policiji.
Kako su nam pojasnili u policiji, njihovi službenici na svaku dojavu o uništenju imovine izlaze na mjesto događaja, utvrđuju sve činjenice, obavljaju očevid i poduzimaju sve ostale radnje u okviru svojih zakonskih ovlasti.
– Ukoliko se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela protiv počinitelja se podnosi kaznena prijava. U slučajevima uništavanja javne imovine najčešće se radi o kaznenom djelu opisanom i sankcioniranom u članku Kaznenog zakona “Uništenje i oštećenje tuđe stvari”. Sukladnom tom članku počinitelj se može kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora od jedne godine, što određuje sudac nadležnog suda. Ako se pritom na bilo koji način narušava javni red i mir, a što se u određenom broju slučajeva dogodi, protiv počinitelja se podnosi i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pojasnila je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske, naglasivši kako policijski službenici, prateći stanje sigurnosti i javnog reda na području svoje odgovornosti, uz svakodnevne redovne policijske zadaće, provode i ciljane akcije, a vezano uz pijančevanje na javnim mjestima, što vrlo često prati uništavanje imovine, boravak osoba mlađih od 16 godina vani iza 23 sata bez pratnje roditelja i slično.
Smanjenje broja prekršaja
Kako je naglasila, ovakva su postupanja najčešća vikendima i na mjestima gdje se učestalo okuplja veći broj mlađih osoba, kao što su, primjerice, pojedine zone na Poluotoku.
– Napomenula bih da je tijekom prvih pet mjeseci ove godine na području Prve policijske postaje zabilježeno smanjenje prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na prethodnu godinu, što se dijelom može pripisati i pojačanom policijskom nadzoru na ovakvim lokacijama, kazala je Poljak Jurinčić, naglasivši kako policijski službenici također vrlo tijesno surađuju s djelatnicima nadležnih jedinica lokalne samouprave pa ukoliko se radi o događaju gdje ne postoje elementi prekršaja ili kaznenog djela iz policijske nadležnosti, policija o događaju i zatečenim osobama obavještava komunalnog radara.
Osim toga, kako je pojasnila glasnogovornica, nadležnim službama Grada Zadra se u ovakvim slučajevima može podnijeti i pisano izvješće o počinjenom prekršaju radi poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti sukladno njihovim pravilnicima i odlukama, kao što je, primjerice, Odluka o komunalnom redu.