Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Monitoring posljednje pitanje Hrvatske i EU

20.06.2011. 22:00
Monitoring posljednje pitanje Hrvatske i EU


Pitanje monitoringa i sankcija u slučaju neispunjavanja obveza do ulaska Hrvatske u Europsku uniju jedino je otvoreno pitanje o kojem će danas, uoči summita, raspravljati ministri vanjskih poslova EU na zasjedanju u Luksemburgu


Pregovori s Hrvatskom bit će  zaključeni do kraja lipnja, a  pristupni ugovor potpisan do  kraja godine, stoji u najnovijim  prijedlozima zaključaka summita Europske unije, koji se u  četvrtak i petak održava u Bruxellesu. Međutim, u zaključcima se ne spominje 1. srpnja  2013. kao ciljni datum ulaska  Hrvatske u EU, osim indirektno, u rečenici u kojoj se navodi  pozitivna odluka Europske komisije i 1. srpnja 2013. kao ciljni  datum hrvatskog ulaska u EU.
– U svjetlu napretka Hrvatske i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće  poziva na zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do  kraja lipnja, s ciljem potpisa  pristupnog ugovora prije konca godine, piše u predloženim  zaključcima vrha EU o Hrvatskoj, u kojima se još dodaje  kako će takav razvoj donijeti  novi zamah u europskoj perspektivi zapadnog Balkana, te  kako će o Hrvatskoj vrh EU  ponovno raspravljati na summitu u prosincu.
Pitanje monitoringa i sankcija u slučaju neispunjavanja  obveza do ulaska Hrvatske u  Europsku uniju jedino je otvoreno pitanje o kojem će danas, uoči summita, raspravljati  ministri vanjskih poslova EU  na zasjedanju u Luksemburgu.
Dolazeći na zasjedanje, šef  luksemburške diplomacije  Jean Asselborn kazao je kako  članstvo Hrvatske “više nije  problem za EU”, jer Unija sada  ima “druge probleme”, dok je  nizozemski ministar vanjskih  poslova Uri Rosenthal ponovio stav svoje zemlje o potrebi  vrlo strogog monitoringa Hrvatske do ulaska u EU. Švedski  šef diplomacije Carl Bildt misli  pak kako nema nikakve potrebe za dodatnim nadzorom, a  Alexander Stubb, vođa finske  diplomacije, smatra kako je nadzor potreban, no ne onakav  kakav je bio u slučaju Rumunjske i Bugarske.
Europska komisija predložila je članicama EU zaključenje pregovora s Hrvatskom, no konačnu odluku moraju donijeti zemlje članice,  njih 27, i to jednoglasno. Kada  je riječ o nadzoru, Europska  komisija predlaže redovito izvještavanje o situaciji u Hrvatskoj, a misije iz Bruxellesa u  Hrvatskoj će redovito provjeravati ispunjavanje preuzetih  obveza. U slučaju problema,  Bruxelles će Zagrebu slati pisma upozorenja. Međutim, neke države, među kojima su Nizozemska, Francuska i Velika  Britanija, traže stroži monitoring i mogućnost sankcija, no  zasad nema govora o monitoringu nakon ulaska u EU. Na  margini zasjedanja održava se i  zapadnobalkanski politički forum, kojeg vodi visoka vanjskopolitička predstavnica EU  Catherine Ashton i na kojem  sudjeluje i hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković.