Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pokorili Zadar, sada je na redu Šibenik

Autor: Ante Rogić

20.06.2013. 22:00
Pokorili Zadar, sada je na redu Šibenik

Foto: Vedran SITNICA



Polaznici kazališne radionice Donatolina su nakon više mjeseci rada u prepunom Kazalištu lutaka izveli Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić zasluženo zaradivši veliki pljesak publike


Kad se djeca slože, sve se može. A što tek reći kad se na sceni nađe 21 dijete i izvede predstavu u trajanju od 50 minuta. I to ne bilo kakvu, već svima nam dobro poznatu Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić.
Polaznici kazališne radionice Donatolina u srijedu navečer su u Kazalištu lutaka Zadar izveli predstavu na kojoj bi im mogli pozavidjeti mnogi, ali ne njihovi vršnjaci, već puno ozbiljniji glumci. Nastala kao proizvod višemjesečnog rada Šuma Striborova nam je pokazala kako se živi predstava, kako se voli gluma, zašto se netko uopće bavi glumom. Doduše, ovdje je riječ o djeci, dakle ne možemo reći ni glumcima amaterima, već zaista o početnicima. No ti početnici su sve ostavili bez riječi, ali zato s vrlo dugim i jakim pljeskom, koji, priznat ćete, ne dobivaju mnogi.
Zadovoljstvo po završetku predstave nisu krile redateljice, voditeljice Donatoline Gabrijela Meštrović Maštruko i Vjera Vidov.
– Svaki odrastao čovjek odgovara samo za sebe. No ova djeca su prvi put na sceni. Bili su jako puni treme, što ako zaboravimo tekst, ako pogriješimo… No bili su, zaista jedan za sve, tako da se i jedna greška nije primijetila. Mnogi odrasli bi im mogli pozavidjeti na ulogama. Jednostavno, tako se to radi, kazala je Gabrijela napomenuvši kako je ovo bio veliki pothvat. I istina, riječ je o lijepoj, ali teškoj predstavi, za odrasle, kamoli za djecu. Koliko su oni to dobro pripremili i odradili svjedoči i poziv na Međunarodni dječji festival u Šibeniku.
Dječja dramsko-lutkarska radionica Donatolina pokazatelj je kako nova zgrada Kazališta lutaka ima svoju svrhu i cilj. Nije riječ samo o velikoj zgradi i dvorani unutar nje, riječ je o nečem puno višem.