Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Poticaj i nagrada budućim zadarskim inženjerima, »Rimcima«, inovatorima…

22.06.2019. 10:15
Poticaj i nagrada budućim zadarskim inženjerima, »Rimcima«, inovatorima…


U parku prirode Telašćica (uvala Mir) održana je 7. Ljetna škola tehničke kulture. U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, ove je godine škola trajala od 15. do 22. lipnja, a sudjelovalo je 12 učenika osnovnih škola Zadarske županije, odabrani učenici koji su se svojim radom i zalaganjem istaknuli u području tehničke kulture i pokazali interes za pojedine tehničke aktivnosti u tekućoj školskoj godini.
Ljetna škola financirana je sredstvima Zadarske županije i Grada Zadra, a tijekom sedmodnevnog trajanja, za 12-ero učenika u PP Telašćica na Dugom otoku, udruge članice Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u prirodnom ambijentu organizirale su zanimljiv, zabavan i edukativan program.
Marija Velemir je s kolegicom Marinom Baradić već je petu godinu zaredom bila voditeljica Ljetne škole tehničke kulture. Velemir je inače instruktorica u Ronilačkom klubu KPA Zadar (članu Zajednice tehničke kulture Zadar), a kolegica Baradić je profesorica tehničke kulture u nekoliko županijskih osnovnih škola (Starigrad, Polača, Privlaka,…). Program ovogodišnje Ljetne škole od prvog je dana polučio veliki uspjeh, otkrila nam je Velemir.
Oduševljeni saljskom knjižnicom
– Prvog dana škole, kada su djeca tek došla u Sali, otišli smo do saljske knjižnice koja je, malo je reći, oduševila djecu. To je mjesto koje se slobodno može nazvati dnevni boravak za saljsku djecu. Imaju preko 18 tisuća knjiga u knjižnici. Nemaju članarinu već se knjige uzimaju na povjerenje, vraćaju se kada se pročitaju, a kad netko kod sebe ima višak knjiga, donira ih knjižnici,… Knjižničar je također bio vrlo zanimljiv, živopisan, načitan i odličan sugovornik pa je i našoj djeci približio svijet knjiga. Imali smo i kviz o otocima, gdje su dečki igrali protiv cura, potom su se družili s lokalcima,… Toliko ih je knjižnica zaintrigirala da su nas djeca molila da ih ponovno vratimo u knjižnicu, kazala je Velemir dodajući kako su u konačnici i mijenjale kako bi djeci priuštile dodatni dan u knjižnici.
U nedjelju, 16. lipnja, djeca su se upoznala s dva radiokluba Zajednice, Radio klubom Zadar i CB radio klubom Donat, gdje su članovi klubova kroz radionice djeci objasnili kako klub funkcionira, zašto se netko uopće bavi time, koliko klubovi već postoje, koliko rade s djecom…, pojašnjava Velemir dodajući kako je zapravo poanta cijele škole da se djeca, koja nemaju doticaja s udrugama Zajednice tehničke kulture, s njima upoznaju i eventualno uključe u one koje ih zanimaju.
Ronjenje i radionica s DVD-om Sali
– Nedjelja im je tako prošla u radio stanicama. Djeca su glumila policajce, detektive, prisluškivala se međusobno, priča Velemir dodajući kako je djeci to bilo posebno zanimlivo.
Ponedjeljak, 17. lipnja, bio je Dan domaćina, tj. Parka prirode Telašćica.
– Ujutro smo s dva broda PP Telašćica otplovili na more, među poznate litice Parka, gdje su djelatnici parka održali predavanje o njegovom nastanku, fenomenima i znamenitostima. Potom su se djeca imala priliku i okupati na jednoj od predivnih pješčanih plaža, priča Velemir dodajući kako je u ponedjeljak popodne na programu bila Udruga tehničke kulture iz Obrovca, Faust Vrančić, čiji su članovi s djecom odradili radionicu modelarstva, a u sklopu koje su izrađivali modele raketa.
U utorak, 18. lipnja, na programu je bio HGSS –stanica Zadar. Održano je predavanje o sigurnosti i značaju GSS-a, osnovama pružanja prve pomoći, kretanju u planinama, opasnostima koje vrebaju i mjerama opreza, iskušali su opremu, nosili »unesrećenu« u marineru (nosilima). Nakon toga su imali priliku biti spašeni, viseći u sigurnosnom pojasu, spuštajući se po konopu, po tzv. tirolskoj priječnici.
U srijedu, 19. lipnja, imali su radionicu o ronjenju s KPA Zadar i radionicu s DVD-om Sali, a u četvrtak, 20. lipnja radionice i predavanja održali su članovi Aerokluba Zadar.
-Članovi aerokluba Zadar u četvrtak su održali radionicu iz aviomodelarstva (izrada modela, reglaža i letenje). Djeca su kroz izradu modela stekli najosnovnija znanja iz aerodinamike, sile koje djeluju na zrakoplov u letu i slično. Djeca su bila toliko oduševljena radionicom da će, od jeseni, njih četvero postati novi članovi Aerokluba, ističe Velemir.
Zahvala PP Telašćica
– U petak je na redu bilo upoznavanje s udrugom Foto kino video klub Zadar. S djecom smo išli na Veli rat, na tamošnji svjetionik, gdje su imala priliku upoznati svjetionik, i izvana i iznutra, popeti se njegovim poznatim zavojitim stepenicama do vrha, fotografirati, snimati,…, kazala je Velemir pohvalivši program koji je od prve godine održavanja gotovo isti, vrlo kvalitetno osmišljen, zanimljiv, raznovrstan, i prema osvrtima djece – za svaku pohvalu. No, još uvijek ostaje problem koji se odnosi na nedovoljno promicanje i poticanje tehničke kulture, a koja je zapravo budućnost ove djece, smatra Velemir.
-Nedovoljno se potiče i promiče tehnička kultura i tehničko stvaralaštvo. Samo gradimo turizam, i to onaj najgori, a ova djeca su budući inžinjeri, budući »Rimci«, inovatori.., govori Velemir posebno zahvalivši PP Telašćica.
– Ne da su nam bili samo desna ruka u svemu, već obje ruke! Pružili su nam podršku i pomoć u svakoj situaciji i da nije njih, ni sama Ljetna škola ne bi bila toliko uspješna, zaključuje Velemir.
 


Škola koja ne dozvoljava da tehnička kultura padne u zaborav!


Cilj Ljetnih škola tehničke kulture je poticanje kreativnog rada i stvaralaštva u slobodnom vremenu, te stvaranje interesa prema radu udruga, članica Zajednice tehničke kulture, a kako bi sami učenici u budućnosti pronašli svoje mjesto u jednoj ili više njih. Nadalje, u prekrasnom ambijentu djeca upoznaju i prirodno bogatstvo Zadarske županije. Djeca su smještena u bungalove PP Telašćica sa svakodnevnim programom naših udruga iz tehničke kulture (radionice i predavanja) i izletima. Ljetna škola tehničke kulture je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti jer, u vrijeme ubrzanog razvoja digitalne tehnologije, uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima.