Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Eventualni ulazak u četvrtfinale za nas bi bio veliki uspjeh

21.06.2021. 07:21


Hrvatska nakon dva kola na Europskom nogometnm prvenstvu ima tek jedan osvojeni bod. Nakon minimalnog poraza od Engleske »vatreni« su u drugoj utakmici skupine D odigrali neriješeno sa Češkom i sada im u posljednjem kolu treba pobjeda nad Škotskom za prolazak u drugi krug. Momčad izbornika Zlatka Dalića ne briljiraju na na EURU i pod hitno se moraju »probuditi« ako se žele plasirati u osminu finala. O igri »kockastih« u prethodna dva dvoboja porazgovarali smo sa bivšim zadarskim nogometnim internacionalce, dugogodišnjim igračem brojnih klubova u Serie A kao i bivšim sportskim direktorom Hajduka Sašom Bjelanovićem.
Kako ste vidjeli nastup hrvatske nogometne reprezentacije protiv Češke i jesmo li u konačnici zaslužili više od boda u tom dvoboju?
– Utakmica sa Češkom pokazala je samo ono što naša reprezentacija pokazuje kroz svoje nastupe unatrag zadnjih godinu i pol dana. To je da jako loše funkcioniramo kao kolektiv jer osim nekakvih pojedinačnih individualnih pokušaja, jako malo se vidi uigranosti i neke smislene ideje iz koje bi dolazili i potrebni automatizmi. S obzirom na (ne)prikazano bod je sasvim realan u ovome dvoboju sa Češkom..


(Ne)momčadska igra
Je li vas Češka iznenadila svojom igrom i mislite li da smo im se mogli suprotstaviti u nekoj drugoj formaciji i s drugačijom postavom?
– Žal je još veći zato što se Češka pokazala kao »skromna« momčad, bez izražene individualne kvalitete. Međutim Česi imaju svoj stil i način igre te su samo zahvaljujući boljoj organizaciji i izvedbi bili ravnopravan suparnik. Mislim da kod nas nije problem hoće li igrati Marko ili Pero, ili će se igrati s napadačem više ili manje, već je dojam da momčad na terenu ne djeluje i funkcionira momčadski, u svemu što se pod momčadski podrazumijeva.
Engleska i Škotska odigrale su neriješeno što znači da su u igri za drugi krug i Škoti s kojima igramo sljedeću utakmicu. Kakvu utakmicu očekujete i što »vatreni« moraju učiniti da bi pobijedili Škotsku?
– Nakon utakmice između Škotske i Engleske čuo sam se s jednim prijateljem koji je trener i rekao sam mu da ako Škotska ponovi nastup i igru protiv Engleske, nama će biti jako teško. Treba tu računati i na faktor umora s obzirom da je to treća utakmica u sedam dana, međutim po reakcijama i govoru tijela igrači mi djeluju kao da nemaju puno povjerenja u ono što rade.
S druge strane imamo sedam ili osam iskusnih igrača i oni bi trebali povući ostatak momčadi, jer u jednoj utakmici koja si unutra ili vani, kao što je ova sa Škotskom, pravi pristup i agonizam mogu nadoknaditi manjak ideje i organizacije s kojim se susrećemo na ovom EP-u.


Oproštaj »senatora«
Što po vašem mišljenju nedostaje Hrvatskoj u odnosu na SP u Rusiji? Smatrate li da je jedan od razloga i smjena generacija tj. oproštaj nekih od »senatora«?
– Puno je razlika između SP u Rusiji i ovog EP-a. Jedna od važnih je da smo na SP-u imali »novog« izbornika sa samo dvije službene utakmice odigrane prije toga u dodatnim kvalifikacijama s Grčkom i bio je jako dobar u psihološkoj pripremi igrača. Uspio je resetirati momčad prije početka i s kvalitetnim vođenjem momčadi i svlačionice uspio je stvoriti onaj »spoj« koji je neophodan za uspjeh. Činjenica je da nakon Rusije nismo uspjeli zadržati i ponoviti razinu nastupa sa SP-a i to je sigurno u glavama igrača stvorilo nekakve dvojbe i nedoumice o stvarnoj snazi i mogućnostima reprezentacije.Sigurno je i odlazak nekih stožernih igrača, prije svega mislim na Manđukića, Rakitića i Subasica veliki nedostatak ali sigurno ne i alibi.
Vjerujete li da Hrvatska na kraju ipak može proigrati i u nastavku EP-a napraviti dobar rezultat?
– Uvijek sam mišljenja da se u nogometu kao i u bilo kojem drugom sportu ne može funkcionirati poput prekidača, odnosno da se ne može sam odlučiti kada će se igrati, biti sa glavom unutra, držati koncentraciju itd. To su procesi koji dolaze kroz svakodnevni rad, trening i i ne mogu se dobiti preko noći. Ukoliko bi i prošli u drugi krug ne vidim da bi mogli imati značajniju ulogu u daljem nastavku natjecanja. Eventualni ulazak u četvrtfinale za nas bi bio veliki uspjeh s obzirom kakvi smo bili u prve dvije utakmice – kzao je na kraju razgovora Saša Bjelanović.




Pored Hrvatske navijam i za Italiju
​Koja vas reprezentacija u dosadašnjem dijelu EURA oduševila svojim nastupima i tko su najveći favoriti za osvajanje naslova europskoh prvaka?
– U vezi Italije sam uvijek malo subjektivan jer uz Hrvatsku je momčad za koju navijam, međutim tu imamo skroz suprotnu sliku od naše. To je momčad koja je kroz jedan fantastičan rad izbornika Mancinija i njegovog stožera kroz zadnje dvije godine uspjela izgraditi identitet momčadi, krasi ih strašan momčadski duh, pobjednički mentalitet i odlična organizacija igre gdje kolektiv izbacuje pojedinca. S obzirom da sam ih pratio zadnje dvije, tri godine njihovi dosadašnji nastupi me ne iznenađuju nego su samo dokaz da su pojmovi proces i strategija ključni u sportu, što se u slučaju Italije najbolje vidi.
To im možda neće garantirati da će osvojiti EP, pogotovo jer tu ima momčadi koje su po kvaliteti i imenima jače. Pritom mislim na Belgiju, Francusku, Portugal pa čak i Englesku. Ali, probudili su u navijačima onaj entuzijazam i nadu koju su bili već pomalo svi izgubili – kazao je Bjelanović.