Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POSLOVNA TAJNA Sedamdeset i osam tona azbesta nismo zbrinuli u Zadru

21.07.2020. 09:26


Gdje je nestalo 78 tona azbesta s nekadašnjeg Titovog broda »Galeb« pitanje je oko kojeg se već danima diže velika prašina. Pokrenuli su ga riječki gradski vijećnici, nakon što se doznalo da je tvrtka Ind-Eko d.o.o. Rijeka, s kojom je tvrtka Dalmont iz Kraljevice dogovorila posao na sanaciji azbesta, opasni otpad predala zadarskoj tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. Potom je zadarski županijski vijećnik MOST-a Ivan Matić upozorio na mogućnost da bi taj otpad mogao završiti negdje na području Zadarske županije, a pitanje je na prošlotjednom Gradskom vijeću Zadra aktualizirao i njegov stranački kolega Mladen Malta.
Reagirale su i neke udruge sa zadarskog područja koje se bave ekologijom, a otvoreno pismo s nizom pitanja medijima je u nedjelju uputio i Roko Tadin, predsjednik SO HSS Zadar.


Negativne reakcije javnosti
– Prema javnosti poznatim informacijama, daje se iščitati kako je otpad nastao u Rijeci, kako je za njegov prijevoz do zadarskog područja bila zadužena tvrtka Ind-Eko d.o.o, a za prijem i pohranu azbestnog materijala tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. iz Zadra. Iako je tvrtka Ind-Eko d.o.o. samoinicijativno nadležnom inspektoratu dostavila dokumentaciju koja svjedoči kako su prevezli azbestni materijal, iz tvrtke Odlagalište sirovina d.o.o. ne potvrđuju primitak azbesta. Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, uvjerava kako materijal neće biti skladišten na deponiju u Diklu, iako je to jedino mjesto na našem širem području koje posjeduje posebne kasete za azbest, napisao je Tadin te je postavio pitanja Inspekciji zaštite okoliša i lokalnim vlastima – kako je moguće da 78 tona azbesta nestane, kako je moguće da azbest koji treba biti pohranjen na području Zadra ne bude pohranjen na jedino mjesto koje, navodno, ima opremu za takvu pohranu (Diklo), ako je sve napravljeno po zakonu, zašto se ne zna gdje je azbest te radi li se o kriminalu ako tvrtka zadužena za pohranu ne želi reći gdje je azbest, a postoji dokumentacija da im je predan.
Odgovor na ta pitanja potražili smo u tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. do koje, prema dokumentaciji koju je objavio Novi list, vodi trag.


Ne skladištimo ovu vrstu otpada
– Odlagalište sirovina d.o.o. je tvrtka koja je ovlaštena za posao koji smo i odradili. Iako u nazivu imamo riječ odlagalište, mi takvu vrstu otpada ne odlažemo, odnosno ne skladištimo, već predajemo pravnim osobama koje su zadužene i ovlaštene za taj posao. Istina je da smo preuzeli taj otpad u Rijeci i da smo ga zbrinuli sukladno svim propisima i zakonima, a što se lokacije tiče, ona nije na zadarskom području. Postoji više lokacija u zemlji i inozemstvu te više pravnih subjekata s kojima poslujemo. Taj dio je naša poslovna tajna i nema nikakvoga razloga da s tim podacima izlazimo u javnost. Dokumentacija postoji, nadležne institucije imaju u nju uvid, i da nešto nije napravljeno kako treba, zasigurno bi reagirale, rekao nam je Miho Zrnić Marinović, jedan od prokurista u ovoj zadarskoj tvrtki. Napomenuo je kako tvrtka Odlagalište sirovina slične poslove obavlja često te da ne vidi razlog zbog čega bi se spomenuti posao izdvajao, a još manje zašto bi se oko njega dizala halabuka te postavljala pitanja koja zadiru u politiku poslovanja tvrtke i njene poslovne partnere.
Da je posao odrađen po svim zakonima i propisima Novom listu je potvrdio i direktor Ind-eka Željko Šmitran.
– Mi smo ovaj posao na sanaciji i zbrinjavanju otpada koji sadrži azbest s broda »Galeb« odradili u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, uz potpuno poštovanje svih pravila struke i nemamo što kriti. Sav azbest koji smo izvadili s »Galeba« predali smo tvrtki Odlagalište sirovina koja je uredno registrirana i posjeduje dozvolu za postupanje s takvom vrstom otpada, što možemo potkrijepiti i svom potrebnom dokumentacijom, kazao je direktor Ind-eka Željko Šmitran.
Kako su iz te riječke tvrtke svu papirnatu i digitalnu dokumentaciju oko otpreme i predaje samoinicijativno dostavili u Državni inspektorat, tamošnjoj inspekciji zaštite okoliša, obratili smo se i na tu adresu.
– Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je nadzor nad tvrtkom iz upita. O utvrđenom činjeničnom stanju ćemo vas izvijestiti po okončanju inspekcijskog postupka, odgovorili su.
 




Djelatnosti tvrtke


Tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. s temeljnim kapitalom u iznosu od 2,7 milijuna kuna registrirana je, među ostalim za projektiranje, građenje, uporabu i uklanjanje građevina djelatnosti prijevoza, skupljanja, trgovanja, gospodarenja, obrade, oporabe, posredovanja u gospodarenju otpadom te ispitivanja ispitavanja i analize otpada. Godine 2015. tvrtka je dobila dozvolu Ministarstva zaštite okoliša za gospodarenje otpadom, odnosno za sakupljanje i oporabu otpada, među kojim i azbesta.
 


Sve odrađeno po pravilima struke


Radovi na sanaciji azbesta na »Galebu« počeli su u vrijeme proljetnog »lockdowna« i trajali su oko mjesec i pol dana, do sredine svibnja. Iz popratnih listova vidljivo je da je azbest u razdoblju od 6. svibnja do 18. lipnja, u šest navrata odvožen kamionima i predan zadarskoj tvrtki, piše Novi list te navodi kako je
podizvođačke radove na sanaciji dijela azbesta s Ind-ekom ugovorio kraljevički Dalmont. Ta je tvrtka dobila posao na uređenju bivše Titove jahte u brod-muzej od Grada Rijeke, a zahvat na vađenju dijela azbesta i imobilizaciji preostalog dijela koji će se i dalje nalaziti na brodu, koštao je oko 2,5 milijuna kuna.
– Ugovor o sanaciji azbesta na motornom brodu »Galeb« sklopljen je s trgovačkim društvom Ind-eko iz Kostrene, s obzirom na to da se radi o djelatnosti koju obavljaju isključivo za to specijalizirane tvrtke s pripadajućim ovlaštenjima nadležnih tijela, a koji su dužni postupati sukladno svim važećim pozitivnim propisima Republike Hrvatske koji su primjenjivi na postupak sanacije azbesta na brodovima te zbrinjavanje. Sanacija je izvedena u luci posebne namjene – brodogradilištu Kraljevica sukladno pravilima struke, dobroj brodograđevnoj praksi i pozitivnim propisima Republike Hrvatske koji se odnose na sanaciju azbesta. Nadalje, vezano za samo zbrinjavanje azbestnog otpada zaprimljena je sva potrebna dokumentacija, uključujući i Prateći list za otpad, priopćili su Novom listu na ovu temu iz kraljevičkog brodogradilišta.