Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADARSKI GSS Iz godine u godinu raste broj potražnih akcija koje najviše crpe resurse

21.07.2020. 14:25


Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zadar, prema podacima do sredine srpnja, ima pune ruke posla. Naime, u odnosu na prošlu godinu u kojoj su ukupno bile 54 akcije, ova godina je puno zahtjevnija, te je do sada bilo čak 27 intervencija, a što je vrlo veliki broj za tako kratko razdoblje. Nažalost, četiri intervencije završile su smrtnim slučajem.


Asistencija policiji
– Samo smo u ovom mjesecu imali sedam akcija, od kojih su dvije bile asistencija policiji u potrazi za utopljenikom u Bibinjama, te za mladim daskašima u Karinskom moru, rekao je Sorić, dodajući kako su ove godine učestale i intervencije izvlačenja nastradalih vozača motocikala i quad vozila na nepristupačnim terenima gdje je bilo potrebno znanje, ali i vještine gorskih spašavatelja, navodi Šime Sorić, pročelnik GSS stanice Zadar, dodajući
kako iz godine u godinu raste broj potražnih akcija koje najviše crpe resurse jer znaju biti višednevne te zahtijevaju veliki broj spašavatelja, vozila ali i specijalističke opreme.
– Pored izvanrednih intervencija, imamo i one naše stalne u NP Paklenica i PP Velebit, te je tu još i spašavanje životinja ili u pomoć gradskim institucijama od raznih sportskih ili kulturnih događanja kao što su podizanje zastava i banera na zvonike, kule i bedeme, objašnjava pročelnik zadarskog GSS-a.
Da u GSS-u nema zatišja, najbolje dokazuje i dežurni telefon koji stalno zvoni, i preko kojeg se traže informacije, ali i pomoć oko svega što je u domeni gorskog spašavanja, te zahvaljujući stručnosti dežurnog tima gorske službe spašavanja, većina intervencija kaže Sorić, bude riješena upravo telefonom.


Tri nova certificirana spašavatelja
– Za davanje kvalitetnih informacija potrebno je dugogodišnje iskustvo u spašavanju, te iznimno poznavanje cjelokupnog terena Zadarske županije, ali i staloženost u razgovoru, objašnjava pročelnik, dodajući kako su upravo iz tih razloga na dežurnom telefonu najiskusniji spašavatelji te da je veliki broj intervencija i riješen »preko žice«, zahvaljujući tom iskustvu i dobroj organizaciji.
Ono na što je Sorić posebno ponosan je to što je Stanica Zadar usprkos koronakrizi uspjela dobiti tri nova certificirana spašavatelja, a što će svakako olakšati njihov daljnji rad. Naime, pročelnikističe, kako je dug i zahtjevan proces koji treba proći da bi se došlo do značke gorskog spašavatelja.
– Pandemija COVIDA-19 je uvelike utjecala na rad cjelokupnog HGSS-a te se njezin utjecaj zabranom okupljanja posebno odrazio na školovanje i obuku članova, napominje Sorić, ističući kako se zadarskom GSS-u nije umanjila operativnost iako je zbog pandemije uspio odraditi samo jednu vježbu.