Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Kombinacijom tradicije i novih znanja do iznimnog uspjeha

21.07.2021. 08:14


Župan Longin jučer je primio vinare iz Zadarske županije koji su ove godine na najpoznatijoj vinskoj smotri, Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu osvojili rekordnih 17 odličja, od čega 2 zlata, 3 srebra i 12 bronci.
– Čestitam vam na osvojenim priznanjima na najpoznatijoj vinskoj smotri Decanter u Londonu. Ukupno 17 odličja, od čega 2 zlata, 3 srebra i čak 12 bronci rezultat je koji oduševljava, a osobito jer je ovo prvi put da ste vi, vinari Zadarske županije, u većem broju nastupili sa svojim vinima na ovoj smotri, započeo je Longin.


Povratak korijenima
Istaknuo je da je, zahvaljujući pogodnim zemljopisnim i klimatskim uvjetima na Mediteranu čijim smo dijelom, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina na ovim prostorima stoljetna tradicija.
– Nažalost, koncem 19. stoljeća bolest vinove loze, a u 20. stoljeću Domovinski rat, uzeli su danak i u ovoj poljoprivrednoj kulturi. Ipak, tijekom posljednjih desetak godina mnogi se žitelji vraćaju uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, a koliko su ta vina kvalitetna, govore nam upravo vaša priznanja. Dokazali ste koliko ste ozbiljno i odgovorno pristupili i uzgoju i proizvodnji kombinirajući tradiciju i nova znanja. I uspjeh nije mogao izostati, kazao je župan Longin i naglasio da je mudro što su odlučili stvoriti Udrugu vinara Zadarske županije jer je na velikom tržištu malom proizvođaču teško samom.
U tom kontekstu, proizvodnja kvalitetnih vina i otvaranje sve većeg broja agroturističkih gospodarstava i vinarija, koji postaju dijelom županijske Ceste vina, istaknuo je Longin, značajna je aktivnost koju Zadarska županija podupire, a nastavit će i dalje.
– Zajednički smo krenuli u brendiranje naše Županije kao eno-gastro destinacije, u suradnji s našim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, jer je cilj da na našim ugostiteljskim objektima poslužujemo u najvećoj mjeri domaća vina, ulja i ostale proizvode naših vrijednih poljoprivrednika kojima se ponosimo, kazao je Longin i dodao da je još jedna prednost vina Zadarske županije činjenica da su u velikoj većini iz ekološke proizvodnje što im dodatno diže vrijednost, pa i na razini Europske unije i ‘Europskog zelenog plana’.


Vinogradi kroz objektiv lokalnih fotografa
Na kraju, iskazao je nadu u to da ćemo uskoro izaći iz ovih izazovnih vremena u koje nas je epidemija stavila, ali i da će klimatološke okolnosti biti sklone njihovim lozama što će zajamčiti da se i iduće godine okupe zbog ovakvog povoda.
– Zdravi i veseli bili i dobro vino Zadarske županije pili, završio je župan Longin.
U ime vinara govorio je Tomislav Glavić koji je zahvalio županu i pročelniku Segariću.
– Ovo je dokaz smisla naše udruge. Prvi put smo organizirano slali svoja vina na Decanter, prvi smo put ostvarili ovakav rezultat. Nadam se i znam da možemo još puno bolje. Nastojat ćemo da vina sljedeće godine budu još kvalitetnija, s još boljim nagradama. Pozdravio bih i inicijativu maslinara i uljara o osnivanju njihove udruge. I oni su ove godine ostvarili izniman rezultat u New Yorku. Županija nas potiče u svakom pogledu i imamo stvarno izvrsnu suradnju, to očekujemo i dalje, kazao je Glavić dodavši kako se nada da neće iznevjeriti ni sebe ni Županiju.
Osim toga, rekao je Glavić kako mora spomenuti i udrugu vinogradara i vinara Nadin na čijim je, kako kaže, leđima sve ovo počelo.
Vinari su dobili prigodne darove među kojim se ističe monografija Zadarske županije koja sadrži brojne fotografije vinograda zabilježene kroz objektiv lokalnih fotografa.




Nagrade


Zlato:
Degarra Garageist Bili Degarra gold-img 96 Croatia Coastal Sjeverna Dalmacija 2016 White
Bora Pošip gold-img 95 Croatia Coastal Sjeverna Dalmacija 2019 White


Srebro:
Maslina I Vino Crljenak silver-img 91 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2018 Red
Degarra Primo Brut silver-img 90 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2016 White
Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon silver-img 90 Croatia Coastal Dalmatinska Zagora 2016 Red


Bronce:
Vina Poljak Cuvée Trifun bronze-img 87 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2015 Red
Vučemilović Rabiosa bronze-img 88 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2017 White
Degarra Rosé bronze-img 88 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2020 Rosé
Ker – Vin Martin Cabernet Sauvignon bronze-img 88 Croatia Coastal Dalmatinska Zagora 2017 Red
Vina Fiolić Sur Lie bronze-img 86 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2018 White
Jokić Maraština bronze-img 88 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2018 White
Jokić Cuvée bronze-img 87 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2015 Red
Badel 1862 Korlat Syrah bronze-img 88 Croatia Coastal Dalmatinska Zagora 2016 Red
Badel 1862 Korlat Merlot bronze-img 86 Croatia Coastal Dalmatinska Zagora 2016 Red
Badel 1862 Korlat Supreme bronze-img 89 Croatia Coastal Dalmatinska Zagora 2013 Red
Škaulj Cabernet Sauvignon bronze-img 88 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2017 Red
Škaulj Carl Gustaf bronze-img 89 Croatia Coastal Primorska Hrvatska 2016 Red