Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Želje i potrebe naših gostiju promijenile su se i prilagodile uvjetima

21.07.2021. 10:41


Kako prenose nacionalni mediji, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako se u Zadarskoj županiji uočava dobar booking. Suglasan je i voditelj PR i marketinga TZ grada Zadra Ante Galić.
– Mi možemo i dalje, uz dobro pridržavanje mjera, vratiti se ponovno u zeleno i imati dobru sezonu. Od 15. srpnja počeo je najveći dio turističkog prometa, a do 15. kolovoza imamo još dovoljno vremena da se pridržavamo svih mjera i pošaljemo tako dobru sliku. Vidimo što se događa na tržištima oko nas. Ni Španjolska, ni Portugal ni Cipar ne stoje dobro, kazala je Brnjac i dodala da Hrvatska još ima vremena.


Hrvatska ima još vremena
Brnjac je naglasila kako su gradovima i županijama poslali dopis u kojem traže da, ukoliko se događaju velike manifestacije, one budu u kontroliranim uvjetima. Rekla je i kako su razgovarali sa županijskim predstavnicima o provođenju mjera i kako to izgleda na terenu.
– Lokalni stožer ipak najbolje zna što se događa na samom terenu, napomenula je i dodala da svatko mora preuzeti odgovornost za sebe.
– Svatko zna u svojoj sredini koje su to manifestacije koje se mogu i ne mogu kontrolirati. Ako se odluče za neko događanje, onda svakako moraju preuzeti odgovornost i kontrolirati to događanje, naglasila je.
Na pitanje kakav će biti pristup prema turistima iz Engleske gdje su ukinute sve mjere, a gdje se ubrzano širi delta soj koronavirusa, Brnjac je odgovorila da su iz njezinog ministarstva Stožeru i epidemiolozima poslali svoj prijedlog.
– Na njima je da donesu jedno primjereno rješenje. Dobro je što državljani Ujedinjenog Kraljevstva koji dolaze u Hrvatsku moraju imati covid potvrdu i uplaćen smještaj u Hrvatskoj. Mora se voditi računa o kontroli, jer pratimo što se događa s delta sojem i zato je najvažnije je da se cijepimo u što većem broju i zaštitimo sebe i svoje bližnje, istaknula je.


Još jedan antigenski test za britanske turiste
Kako nastavlja, njihov je prijedlog bio da britanski turisti, prije nego što dolaze u Hrvatsku, naprave još jedan antigenski test uz PCR test, kao dodatno osiguranje da su negativni.
– Vjerujem da će Stožer ili epidemiolozi donijeti odluku je li to potrebno. Na nama je da se pridržavamo epidemioloških mjera, dodala je Brnjac.
Napomenula je da se cijepilo otprilike 70 % turističkih djelatnika, koji su, kako je rekla, na vlastitu inicijativu, definirani kao prioritetni sektor za cijepljenje.
– Smatramo to dobrim odazivom. Možemo biti zadovoljni i smatramo da su pokazali svoju odgovornost, rekla je ministrica turizma.
Prema aktualnim podacima od 1. do 19. srpnja 2021., zabilježeno je 43.867 dolazaka, dok je lani ta brojka iznosila 27.778. Dakle, uoačava se porast od 58 %. Noćenja je u ovom vremenskom periodu bilo 214.514, a lani 144.742.
Prema aktualnim podatcima dana 20. srpnja, na našem području bilježi se 10.756 gostiju, 9.477 stranih i 1.279 domaćih, te usporedno s istim danom u 2020. godini, prema sustavu eVisitor, bilježi se porast od +2 posto budući da je lani zabilježeno 10.576 gostiju.




Vrste objekata i tržišta
Kada je riječ o vrsti objekata, najveći udio turista uočava se u objektima u domaćinstvu (51,76 %), hotelima (24,84 %), ostalom ugostiteljskom smještaju (12,00 %), potom u nekomercijalnom smještaju (5,88 %) te u kampovima (5,52 %).
Tržišta koja bilježe najviše turista na jučerašnji dan su Njemačka (1.456 turista), Slovenija (1.300 turista), Hrvatska (1.279 turista), Austrija (1.268 turista), Poljska (1.123 turista), Slovačka (841 turist), Mađarska (649 turista), Češka (502 turista), Švicarska (261 turist) te Francuska (251 turist).
Ove godine, u razdoblju od prvog do 19. srpnja 2021., zabilježeno je 234 dolazaka i 858 noćenja gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva.
U odnosu na prošlu godinu, primjećuje se porast od 20 % kada je riječ o dolascima i porast od 21 % u noćenjima.
Jučer je zabilježeno 47 noćenja gostiju iz Velike Britanije.
– Slijedom saznanja o dosadašnjem bookingu za kraj srpnja i kolovoz, nadamo se nastavku pozitivnog trenda turističkih kretanja, no spekulaciju o tome što se može očekivati vrlo teško možemo dati kako mi u Zadru, tako i bilo tko drugi u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire na Mediteranu, kazao je voditelj PR-a i marketinga TZ grada Zadra Ante Galić.
Nameće se pitanje bi li dodatno testiranje gostiju iz Velike Britanije za turizam bila otežavajuća okolnost ili pak mjera sigurnosti koja bi imala pozitivan odjek.
– Nije na sustavu lokalnih ureda Turističkih zajednica da evaluira odluke Stožera i Ministarstva. Zdravlje naših gostiju i lokalnog stanovništva je uvijek prioritet, a sve epidemiološke mjere koje se donose na razini Stožera i Ministarstva, donose se upravo sa svrhom zaštite zdravlja, kazao je Galić.
I dalje je na snazi odluka o neodržavanju većih manifestacija na kojima se ne mogu kontrolirati uvjeti.


Disciplina i odgovornost
– Mišljenja smo kako ove godine takve mjere neće biti presudne u pogledu realizacije većeg dijela turističkih brojki realiziranih 2019. godine jer su se u međuvremenu i želje i potrebe naših gostiju promijenile i prilagodile uvjetima. No, takve mjere treba popratiti i odgovorno ponašanje cjelokupnog stanovništva i turista te kontrola drugih manifestacija, klubova i općenito mjesta za masovne izlaske, govori Galić.
Galić smatra da je važno uvijek iznova naglašavati važnost ovogodišnje sezone.
– Neki nama veliki konkurenti na Mediteranu su se već našli u vrlo neugodnoj situaciji zbog prenaglog ili neopreznog otvaranja te se nadamo kako ćemo svi skupa iz toga povući logične zaključke i lekcije, kako se isto ne bi i nama dogodilo. Potrebno je samo malo discipline i odgovornosti da ove godine izvučemo sezonu koja je od velike važnosti za budućnost za svakoga od nas, za naš grad, ali i Hrvatsku, zaključuje Galić.
Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković kazao je jučer tijekom jutarnjih sati kako još nisu dobili dopis o prijedlogu Ministarstva da britanski turisti, prije nego što dolaze u Hrvatsku, naprave još jedan antigenski test uz PCR test, kao dodatno osiguranje da su negativni.
Međutim, kako kaže, to bi organizirali na način da prilikom slijetanja na aerodrom britanski turisti budu testirani, a ako bi bili pozitivni, bili bi zbrinuti u propisanoj karanteni.
– To bi bilo potrebno s obzirom na situaciju u Velikoj Britaniji, a sve s ciljem zaštite zdravlja naših građana i gostiju, zaključuje Vicković.