Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spasilačka služba spriječila osam utapanja

Autor: Jelica Farkaš

20.08.2008. 22:00
Spasilačka služba spriječila osam utapanja

Foto: Jelica FARKAŠ



Česte su, naime, sunčanice i opekline, izgubljeni mališani, a imali smo i osam opasnosti od utapanja. Na svu sreću stigli smo na vrijeme i spriječili najgore, kaže Salkić. Dosta su česte ozljede od padova, a bilo je, kako doznajemo, i fraktura lubanje, potresa mozga i sličnih težih ozljeda
Sigurnost na plažama važan je čimbenik u turizmu, a biogradska plaža Dražica pozitivan je primjer takve vrste. Naime, sama činjenica da ova gradska plaža već petu godinu za redom nosi Plavu zastavu, koja simbolizira ne samo čisto more i brigu za okoliš, već i dodatni angažman na širenju ekološke svijesti, dovoljno jasno govori o uloženom trudu da se ona i održi na toj razini.
Znak Plave zastave
– Plava zastava je zadnjih godina i kod nas kao i u cijelom svijetu postala snažno sredstvo promicanja ekoloških standarda i kvalitete življenja na čemu će se ubuduće i više inzistirati, kazao je Robert Zolić, upravitelj biogradske plaže Dražice.
Naime, poznato je da je cilj Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i udruge “Lijepa naša” takve kriterije uz plaže i marine proširiti i na smještajne kapacitete, promet, uređenost i opremljenost naselja i sl. Grad Biograd u tom smjeru već i danas zadovoljava znatan dio kriterija što očito i rezultira dobrom turističkom popunjenošću i zadovoljnim gostima.
– Na samoj plaži nastojimo postići maksimum. Visoki međunarodni kriteriji moraju se dosljedno primjenjivati jer dolaze i inspektori za Plave zastave koji provjeravaju ispunjavanje i najmanjih zadanih kriterija te u slučaju njihovog većeg nepridržavanja mogu Plavu zastavu i oduzeti. Nedavno su posjetili i našu plažu i uglavnom bili zadovoljni viđenim osim nekih sitnica na koje su nas upozorili i koje smo odmah otklonili, kaže Tolić, dodajući kako je jedan od osnovnih kriterija čistoća mora te redovito uzimanje uzoraka koji se šalju na analizu u Zavod za javno zdravstvo u Zadru, a čiji rezultati moraju biti jasno izloženi na informativnoj ploči.
Sigurna plaža
– Jednako važan čimbenik je i sigurnost na plaži, a u tom segmentu djeluje spasilačka služba koja s tornja nadgleda plažu i širi akvatorij. Naši djelatnici su stručni i osposobljeni za obavljanje čitavog niza najrazličitijih usluga i pomoći kupačima kojih na plaži Dražica i ovih kolovoških dana ima jako puno, kaže Tolić.
Nešto više o zahtjevnom svakodnevnom radu spasilaca na plaži kazao je Senja Salkić, spasilac kojeg smo zatekli u smjeni.
– Svakodnevno moramo biti na oprezu, jer nikada se ne zna što se kome i kada može dogoditi. Ima mirnijih dana, ali kada je plaža puna mora se maksimalno biti na oprezu. Puno je turista, velike su vrućine, a mali je broj onih koji se pridržavaju naputaka o vremenu i izlaganju suncu. Česte su, naime, sunčanice i opekline, izgubljeni mališani, a imali smo i osam opasnosti od utapanja. Na svu sreću stigli smo na vrijeme i spriječili najgore, kaže Salkić. Dosta su česte ozljede od padova, a bilo je, kako doznajemo, i fraktura lubanje, potresa mozga i sličnih težih ozljeda.
– Sva je sreća da imamo dobru suradnju s Domom zdravlja pa Hitna dolazi najbrže što može. Protekog vikenda bilo je prilično stresno za mladog spasioca jer je u dva navrata reanimirao 16-godišnjeg mladića iz Češke te ga na rukama nosio prema Hitnoj. Spasio mu je život i to mu je, kaže, najveća nagrada. Osjećaj je to koji je teško opisati. Dok je biogradska Dražica ovakva, na njoj se može bezbrižno kupati, a neodgovorne kupače koji, primjerice, požele šamponirati kosu ispod tuša ili, pak, okupati svoje ljubimce u moru moramo i dalje upozoravati i postupno educirati, zaključuju naši sugovornici.