Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Privatni smještaj u plusu, hoteli u laganom minusu

Autor: Jelica Farkaš

20.08.2012. 22:00


Turistička sezona u Biogradu na Moru u punom je  jeku. Tako i turistička špica, koja je ove godine započela nešto kasnije, još  uvijek traje. Potvrđuje to i  velik broj dolazaka proteklog vikenda te – unatoč  najavama koje su govorile  suprotno, ipak pojačan dolazak Talijana karakterističan za sredinu kolovoza.
Ovih dana tako u Biogradu odmara oko 13.000  gostiju, a riječ je o brojci na  razini prošlogodišnje.  Nažalost, velik je broj i onih  neevidentiranih. Prema  slobodnim procjenama boljih poznavatelja prilika riječ je o najmanje tisuću, a  možda čak i dvije tisuće  gostiju koji na različite  načine koriste situaciju, nebrigu ili neefikasnost službi  koje bi trebale donijeti više  reda u toj domeni.
Pad prometa u kampovima
Bilo kako bilo, dosadašnji tijek sezone može se  ocijeniti dobrim. U većini  smještajnih kategorija promet je na razini prošle godine, a neke vrste smještaja  čak bilježe i porast.
Prema podacima kojima  raspolaže TZ grada Biograda grad je u prvih sedam  mjeseci ugostio ukupno  95.853 turista, koji su u tom  razdoblju ostvarili 551.994  noćenja. U 12 biogradskih  hotela zabilježeno je 27.850  dolazaka, a ostvareno je  107.031 noćenje.
Najviše, dakako, u tri hotela hotelske kuće Ilirija d.d.  gdje je u spomenutom razdoblju boravilo 14.247 gostiju sa 55.435 ostvarenih  noćenja.
Drugi najveći hotel u gradu – hotel Adria bilježi 6.261  dolazaka i 25.507 noćenja.  Slijedi hoteli Bolero i IN, a  svoj doprinos u ukupnim turističkim brojkama dali su i  drugi manji obiteljski hoteli.
Hoteli u odnosu na prošlu  godinu bilježe lagani pad  prometa od oko 5 posto,  slično kao i autokampovi.  Naime, u devet je biogradskih kampova evidentirano  20.894 dolazaka i 151.423  noćenja, što je za četiri posto slabije nego u prvih sedam mjeseci protekle godine.
Slovenci najbrojniji
Dobru popunjenost i ove  sezone zabilježio je privatni  smještaj gdje je 16.349 gostiju ostvarilo 109.122  noćenja, što je za šest posto  više nego lani. Kada je o  strukturi gostiju riječ onda  valja kazati da nekih većih  iznenađenja u odnosu na  prošlu godinu i nema. Slovenci su i dalje na prvom  mjestu po brojnosti. Tako je  i ove sezone biogradsko područje posjetilo 17.435 gostiju iz Slovenije koji su ostvarili 107.296 noćenja. Na  drugom su mjestu Austrijanci sa 12.030 dolazaka i  70.434 noćenja.
Treći su Česi koji bilježe  9.831 posjetitelja i 63.994  ostvarena noćenja. Slijede  Nijemci, Slovaci, Poljaci.
Turistički djelatnici u  ovom drugom dijelu sezone  očekuju nešto veći broj talijanskih državljana koji već  tradicionalno rado posjećuju Biograd i ostala mjesta Zadarske županije.
U svakom slučaju, lijepo  vrijeme ide na ruku i gostima i biogradskim turističkim djelatnicima.
Naime, mnogi od brojnih i  raznovrsnih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja  odvijaju se na otvorenim  prostorima, što je dodatni  bonus uspješnosti ovogodišnje turističke sezone u  Biogradu.