Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RIBARSTVO NA SUHOM – Ili privezati brodove ili uvesti ribare

22.08.2018. 08:30
RIBARSTVO NA SUHOM – Ili privezati brodove ili uvesti ribare


Hrvatska će, kako se može čuti, zbog drastičnog nedostatka radne snage u ribarstvu, ribare početi uvoziti. Treba li Hrvatskoj „uvoznih ribara“? Hoće li to biti ključ za spas jedne od najstarijih privrednih grana u Zadarskoj županiji?


Kadar pred umirovljenjem
Edison Boško, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije, kaže kako je vrlo lako moguće da se to uskoro dogodi jer nedostaje radne snage, bolje reći – nema je!
– Osim što nam fali ljudi, omladina taj posao više ne želi raditi. Mala su primanja, velika su davanja, i bit ćemo prisiljeni početi s uvozom radne snage jer se jednostavno tom pozivu malo ljudi obraća, kazao je Edison Boško, dodavši kako to još uvijek nije krenulo u realizaciju, međutim svakodnevno se postavlja pitanje o stanju kadra.
– Danas na našim ribarskim brodovima radi kadar od 50, 60 godina. Oni su pred umirovljenjem. Preostaje nam sljedeće, ili privezati brodove ili uvesti radnu snagu. Što mislite da je pametnije, pita se Boško.
Koliko točno kadra Zadarskoj županiji nedostaje, ne zna točno, međutim, sa sigurnošću je rekao da je tolika potražnja da bi se u ovom trenutku moglo zaposliti između 50 i 100 ljudi.


Upozoravalo se još prije 10 godina
Umirovljeni predsjednik Ceha ribara Obrtničke komore Zadarske županije, Ante Fabijanić, također smatra da je vrlo realno za očekivati uvoz radne snage u ribarstvu. Ono je na koljenima i treba pomoć.
– Radne snage nema, nažalost nema niti interesa. U slučaju da se to i dogodi, to ne bi bio loše jer se otvara mogućnost da se ta grana privrede spasi. Našim ribarima nedostaje ispomoć, nedostaju im mornari. Nemamo posade, kazao je Fabijanić dodavši kako se još prije 10 godina upozoravalo da će doći do ovakve situacije.
– Smatram da će uvoz ribara svakako olakšati situaciju svim poduzetnicima i vlasnicima brodova jer će imati s kim „izać na more“, upravljati brodovima, održavati proizvodnju. U svakom slučaju, smatram da je to dobro, kazao je naglasivši kako bi dolazak stranaca sa stranim brodovima u izlov bio pogrešan.
– Nadam se da „uvoz ribara“ ne podrazumijeva i uvoz stranih brodova. Protiv toga sam se borio cijelo vrijeme dok sam bio predsjednik CEH-a ribara, dodao je Fabijanić.




I ribe je sve manje
Fabijanić kaže da su česti naslovi u medijima o smanjenju ribe u našem moru istiniti te da uistinu imamo razloga za brigu.
– Činjenica je da je ribe sve manje. Dolazi do prelova, a na to smo bili spremni još prije 10, 15 godina kada smo upozoravali da se ograničavaju neke mjere koje će to toga dovesti (snaga svjetla, snaga brodskih motora,…). Međutim, u naše more su se nekontrolirano pustili jaki brodovi, a modernizacija i veliki brodovi podrazumijevaju veliku potrošnju i puno veći izlov ribe za nadoknadu potrošnje. Uvijek sam na to upozoravao, kazao je Fabijanić, dodavši kako naše more te brodove ne može podnijeti.
– Brodovi do 20 metara su najisplativiji, najekonomičniji i najprikladniji za naše more. Na sreću, sve se pomalo vraća u normalu pa se nadam da će se to odraziti i na količinu ribe, kazao je nekadašnji predsjednik Ceha.


Obuka izbjeglica?
Ribara Sašu Elesa također ne čudi potencijalni uvoz radne snage. Situacija je teška u svim segmentima, a pogotovo u ribarstvu i bez kompletiranja kadra, uskoro se o ribarstvu neće moći ni pričati.
– Uglavnom se nude umirovljenici jer su im mirovine ispod ljudskog dostojanstva, pa su prisiljeni tražiti posao i raditi. Takva radna snaga je uvijek pristupačnija i zbog poreznih propisa, ali realno gledajući, posao je za njih fizički pretežak, kazao je dodavši kako mu je u nedostatku mornara pala na pamet ideja da osnuje kampove za jezičnu obuku izbjeglica.
– Kad su već tu kod nas, zašto ne bi legalno zaradili? Došlo je do egzodusa radne snage mladih, inteligentnih i sposobnih ljudi, svi su otišli za Irsku, Njemačku i sl., sve branše su nastradale, a među mladima koji su ostali, interesa za ribarstvo nema, kazao je Eles.
No, smatra da nije čudno da nema zainteresiranih. Uvjeti su katastrofalni. Čak je i sina s idejom da se nastavi obiteljski biznis uveo u ribarstvo i kaže da mu je danas kada vidi kuda sve ide, žao.
– Ne vidim budućnost u ovom poslu. Prekasno je za mjere koje bi nešto mogle promijeniti. Struka se nije slušala kada se trebala slušati, prije 20 godina, i ovo je danas posljedica. Mislim da ćemo izgubiti ribarstvo iako moram priznat, naša ga Vlada nikada nije niti shvaćala ozbiljno, kazao je dodavši kako nije iskoristila potencijal i tolike blagodati.


Osnovati razred ribarskih tehničara
Pitanje radne snage, nastavio je Eles, povlači se već godinama. On je davnih dana predlagao da se okupe poduzetnici i isfinanciraju stručnu radnu snagu, ali nije naišao na plodno tlo.
– Imamo pomorske škole u Bakru i Zadru, razgovarao sam s ravnateljima da se otvori razred ribara. Kakva smo mi to ribarska zemlja, a nemamo ribarskog kadra? Imamo doktore ribarstva i mnoge eminentne stručnjake, ali radnog ribarskog kadra nemamo! Nama fali ribarski tehničar, kazao je dodavši da mu se, kada traži ribare za brod, jave najčešće Slavonci. Oni su, kaže, divni i vrijedni ljudi, ali nemaju predznanje. Sve to iziskuje trošenje dragocjenog vremena na obuku, a na kraju se ne zadrže. Svaki put ispočetka, objasnio je Eles.
– Trebao bi osnovati grupaciju poduzetnika, kada se već želi potrošiti na uvoz radnika, hajdemo barem to odraditi na pametan način. Idemo osnovati razred ribarskih tehničara pri pomorskoj školi, dajmo im stipendije, znanje, praksu i iskustvo na našim brodovima i eto nam svijetle ribarske budućnosti, kazao je Eles.
 


Kolega: Stranci neće htjeti raditi za tako male plaće
Marko Kolega, načelnik Općine Kali, inače najribarskije općine u Zadarskoj županiji, na informaciju o uvozu ribara prokomentirao je kako mu je ovo prvi glas o toj tematici i da, ako se ribari uistinu počnu uvoziti kao radna snaga, da ne zna gdje će oni raditi.
– Ne vjerujem da će se to dogoditi jer je riječ o specifičnom zanimanju. S druge strane, plaće su nažalost takve da sumnjam da će netko iz drugih zemalja doći raditi za tako male novce, kazao je Kolega.