Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NEDOSTAJE RADNIKA Komunalni otpad danima se ne odvozi iz nekih obrovačkih naselja

21.08.2019. 11:55
NEDOSTAJE RADNIKA Komunalni otpad danima se ne odvozi iz nekih obrovačkih naselja


Priča oko odvoza komunalnog otpada s područja grada Obrovca i brojnih naselja koja mu administrativno pripadaju kao da ovog ljeta nema kraja. Mario Vrkić, predsjednik Štrajkaškog odbora gradske komunalne tvrtke Infra- grad, čiji zaposlenici odvoze komunalni otpad iz Obrovca i nekoliko njegovih naselja, poslao nam je fotografije doista prepunih kontejnera s komunalnim otpadom u Crnoj Punti, predjelu Kruševa smještenom na moru, a otpada ima i izvan spremnika toliko da bi se napunilo još nekoliko kontejnera. Koliko javnozdravstveni problem predstavlja neredoviti odvoz komunalni otpad na ovako visokim temperaturama ne treba ni govoriti.


Kontejneri u Crnoj Punti
Mario Vrkić tvrdi kako su u urede Infra- grada jučer dolazili bijesni stalni ili povremeni žitelji Crne Punte i još nekih obrovačkih naselja prosvjedujući protiv toga što se otpad neredovito odvozi.
– Grad Obrovac je nedavno produljio ugovor s privatnom tvrtkom Loši iz Pakoštana za odvoz komunalnog otpada iz dijela naselja Obrovac te Crne Punte, Meke Drage i Šušnjara, a to trebaju činiti triput tjedno. Ljudi koji su u nas došli prosvjedovati kažu kako u njihovim mjestima zaposlenici Lošija otpad nisu odvezli zadnja četiri dana. Žitelji tih mjesta bili su ludi od bijesa. Ima vikendaša koji bi prekinuli ljetovanje i vratili se svojim domovima, ali ne znaju kuda bi sa smećem, priča Vrkić dodajući kako su o problemu s neodvoženjem komunalnog otpada razgovarali s novom direktoricom njihove tvrtke Ingrid Prelas.
– Prelas kaže kako je razlog zbog neodvoženja otpada što u tvrtki Loši imaju problem s više bolesnih radnika koji bi trebali raditi na obrovačkom području. Ali to ne može biti izlika da se kontejneri ne isprazne i otpad ne odveze. Pa u svakoj tvrtki se dogodi da se netko razboli, ali se poslovi preraspodijele drugima i obave. I kod nas u Infra- gradu se to primjenjivalo, ističe predsjednik Štrajkaškog odbora upozoravajući kako je jedan od problema i što je direktorica Prelas na pola radnog vremena zaposlena u komunalnom odjelu Grada Obrovca u kojem ima puno posla, pa se ne stigne baviti i zadaćama u Infra- gradu.


Radnici na bolovanju
Provjeravajući informaciju odvozi li se redovito komunalni otpad iz Crne Punte telefonom smo razgovarali s vikendašem Matom Škarom. On nam je potvrdio kako mu je završio godišnji odmor prije nekoliko dana te da je napustio Crnu Puntu, a da je prije toga stanje s odvozom otpada bilo šaroliko.
– Dok početkom srpnja nije završio štrajk radnika Infra- grada komulnalni otpad se nagomilao, da bi se situacija, kad je odvoz preuzela tvrtka Loši, stanje popravilo. Međutim, znate kako je u našem naselju u sezoni – ovdje tada boravi puno ljudi, pa se stvara i puno smeća, tako da nije čudno da se kontejneri brzo napune, govori Škaro.
Razgovarali smo i sa zaposlenikom mjesnog kafića, Siesta bara, koji je rekao kako se smeće odvozi triput tjedno.
– Trenutačno su doista kontejneri prepuni otpada. Ne bih ništa komentirao, kaže taj gospodin koji se nije htio predstaviti.
Govoreći o odvozu komunalnog otpada iz naselja Vrulje, u kojem živi, gradska vijećnica vladajućeg HDZ-a Katarina Mišković rekla je kako nema informaciju o drugim obrovačkim naseljima, dok je u Vrulji sve u najboljem redu.




Kante se brzo napune
– Problem je bio dok Loši nije preuzeo odvoženje dijela otpada. Na cesti kod Vrulja zaposlenici Lošija su maknuli dva kontejnera te su umjesto njih postavili manje kante. One se preko noći napune hrpom smeća, upozorila je Mišković.
Inače, radnici gradske tvrtke Infra- grad su u lipnju stupili u štrajk, nakon što se gradonačelnik Ante Župan i drugi odgovorni iz Gradske uprave nisu odazvali višemjesečnim pozivima za pregovore oko poboljšanja radničkih prava. Glavni od njih bilo je povećanje doista skromnih plaća s 3.300 kuna na četiri tisuće kuna. Štrajk je, pak, prekinut nakon njegove sudske zabrane, a Grad je problem odvoza komunalnog otpada riješio ugovaranjem odvoza s tvrtkom Loši. No ni to se, pokazuje ovaj primjer iz Crne Punte, nije pokazalo najboljim rješenjem.
 


Ogorčeni izjavama čelnika Obrovca


Predsjednik Štrajkaškog odbora Infra- grada, Mario Vrkić, osobito je ogorčen izjavama gradonačelnika Župana koji, kako nam je prenio Vrkić, tvrdi da se brine za zdravlje ljudi.
– Župan poručuje kako smo pokrenuli škovacinsku revoluciju. Zamjenik gradonačelnika Slobodan Jurjević pak tvrdi kako je Infra- grad gubitaška tvrtka, što je čista laž. Jurjević čak kaže kako će Gradu biti jeftinije da im privatne tvrtke odvoze komunalni otpad, nego gradska tvrtka. To je nevjerojatno, požalio se Vrkić.