Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

POSLJEDNJA NEKRETNINA Grad Obrovac za 601 tisuću kn kupio autobusni kolodvor

21.08.2019. 11:49
POSLJEDNJA NEKRETNINA Grad Obrovac za 601 tisuću kn kupio autobusni kolodvor


Grad Obrovac je kupio derutni autobusni kolodvor uz južnu stranu rijeke Zrmanje od Croatia Zadar linea, zadarskog prijevoznika u stečaju. Radi se o starom i devastiranom Autobusnom kolodvoru Obrovac površine od oko 480 metara četvornih izgrađenom na zemljištu površine 7.124 metra četvornih.
Grad je na javnoj stečajnoj dražbi autobusni kolodvor kupio za 601.000 kuna.
– Gradski tim je uvjerenja da je sklopljen odličan posao. Namjena još uvijek nije određena. Na tom dijelu grada, naime, uređujemo šetnicu od Obrovca do slapova Jankovića buka, petog i posljednjeg Zrmanjinog slapa od kojeg do ušća Zrmanje u more ima 17 kilometara. Ima više prijedloga kako bi se uklopio u tu priču, na kraju će odlučiti struka, kazao je obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan.


Odluka vijećnika 11:1
Odluka o davanju suglasnosti dr. Ani Županu, gradonačelniku, za kupnju nekretnine na kojoj se nalazi Autobusni kolodvor Obrovac, donesena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećničkom većinom, točnije rezultatom 11:1. Za kupnju su bila sedmorica vijećnika HDZ-a i četvorica vijećnika SDSS-a, protiv je bio vijećnik koalicije HSLS-HSP-SDP.
Na sjednici Vijeća od 13 vijećnika nazočilo je njih 12: Marin Klanac, Katarina Mišković, Marko Župan, Đurđica Roupec, Ivan Bašić, Zoran Župan, Mile Minja Anić (svi HDZ), te Dušan Ljubičić, Branislav Švonja, Milan Zelić, Bogdan Kalinić (svi SDSS) i Marko Klanac (HSLS-HSP-SDP). Nedostajao je Ivan Vrkić (HSLS-HSP-SDP). A, osim gradonačelnika Župana i njegovih zamjenika Slobodana Jurjevića i Stanka Mijića na sjednici GV-a su nazočili i Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, te Josip Brkić, tajnik.
– Na javni oglas o javnoj dražbi, metodom prikupljanja ponuda, održanoj 25. srpnja, javio se jedino Grad Obrovac i to na iznos od 601.000 kuna. Grad je u roku dao ponudu i uplatio jamčevinu u iznosu od 10 posto, rekao je Slobodan Jurjević, jedan od dva zamjenika gradonačelnika.


Gradu tabularna isprava i vlasništvo
Na dražbenom ročištu održanom 27. srpnja, nazočili su stečajni upravitelj mr.sc. Frane Zvonimir Negro, predstavnice stečajne mase iz Croatia Zadar line d.d. u stečaju, Marija Breulj i Vesna Skorić te uime Grada Obrovca dogradonačelnik Jurjević.
– Kupnjom Grad Obrovac dobiva tabularnu ispravu i postaje vlasnikom nekretnine, č.z. 1366 k.o. Obrovac, što u naravi predstavlja bivši Autobusni kolodvor Obrovac s pripadajućem zemljištem ukupne površine 7.124 metara četvornih. Riječ je o kupoprodajnoj cijeni od 601.000 kuna, naglasio je Slobodan Jurjević.
Prodajom posljednje nekretnine iz stečajne mase nekoć uspješne prijevozničke tvrtke Croatia Zadar line, nažalost, otišla je u ropotarnicu povijesti. Ostali su još vjerovnici, poglavito 80-ak bivših djelatnika koji čekaju isplatu.
Naime, bivši djelatnici već više od 19 godina čekaju svoje otpremnine, a neki od njih su, nažalost, preminuli ne dočekavši isplatu novca koji im pripada.
 




Teška sudbina prijevozničke tvrtke
Stečaj nad tvrtkom otvoren je 5. prosinca 2000. godine, zaključen 25. veljače 2011. godine. Nije nam poznato jesu li djelatnicima isplaćena potraživanja od prodaje zemljišta i zgrade Autobusnog kolodvora u Benkovcu za što je Grad Benkovac u prosincu prošle godine uplatio 1.180.000 kuna. Osim što je Grad Zadar sudski dobio prostor nekadašnjeg kolodvora na Poluotoku, Croatia Zadar line izgubila je nekoliko sudskih sporova oko vlasništva, od kojih je financijski najteži gubitak tvrtkin »krug« koji je preuzeo Čazmantas.