Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI Svi se pripremaju za moguće pooštravanje epidemioloških mjera

21.08.2020. 09:31


Što nam donosi jesen još nitko sa sigurnošću ne može reći pa se stoga svi pripremaju za moguće pooštravanje epidemioloških mjera. Radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. jučer je donijela i kabinetu ministra predala jedinstveni paket preporuka koji bi se trebao dostaviti ravnateljima škola, a uskoro se očekuje i donošenje odluke o organizaciji rada od kuće za zanimanja kod kojih je to moguće. Iako se nadaju kako do crnoga scenarija neće doći u zadarskim tvrtkama spremni su i za rad uz oštije mjere.
– Mi i sada radimo uz propisane mjere. Od samoga početka vrlo smo ozbiljno to shvatili i krenuli s primjenom. Jedno smo vrijeme radnike bili rasporedili u dvije grupe koje su se izmjenjivale svakih 15 dana. Prije ulaska u tvornički krug svakodnevno se mjeri temperatura, strogo se pazi da sve bude dezinficirano, da se održava socijalna distanca i sve ostalo što je propisano, a i dobro za naše radnike, odnosno zaštitu njihova zdravlja, kaže direktor Stipe Bevanda dodajući kako u nizu preventivnih mjera imaju i strogu kontrolu tko ulazi u tvornički krug. Što se tiče opreme, ističe kako većina Maraskinih radnika radi u proizvodnji gdje i inače imaju posebne uvjete i zaštitnu opremu. Ističe kako u Marasci nikada nisu imali problem s nabavkom zaštitne opreme, a što se tiče dezinfekcijskih sredstava tu imaju privilegiju jer im ih za njihove potrebe proizvodi sestrinska tvrtka Saponija.


Proizvodnja teče normalno
– Niti dana nismo zaustavili proizvodnju već smo se samo dobro organizirali i nikakvih problema nismo imali, pa se nadamo da će tako i ostati, poručio je Bevnda. Direktor Tvornice kruha Zadar, Vinko Bošnjak, također navodi kako ni oni nisu obustavljali proizvodnju već u samom početku proveli sve propisane mjere.
– Zbog prirode posla radimo u smjenama, a one su tako posložene da između radnika prilikom izmjena nema kontakata. Poštuje se socijalna distanca, radnici nose maske i naravno, strogo se pazi na dezinfekciju. Kako imamo proizvodnju, maloprodaje i dostavu mi trošimo jako puno dezinfekcijskih sredstava, najviše za dezinfekciju dostavnih vozila, ali ne možemo dozvoliti da se nešto dogodi. Iz straha smo možda čak i pretjerali s preventivnim mjerama, ali namjerno, kaže Bošnjak ističući kako je zadovoljan organizacijom posla te kako sve funkcionira i u specifičnim uvjetima.
Voditelj Dragan Balupčić napominje kako se se pazi na svaki detalj, a u nizu mjera je i zabrana vozačima da ulaze na prodajna mjesta prilikom dostave ili u proizvodni pogon. Također, napomenuo je i kako su odmah dani naputci svim zaposlenicima, a posebice prodavačicama koje su najizloženije, da se strogo pridržavaju propisanih mjera te da se vodi briga da na vrijeme dobiju kako rukavice i maske, tako i dezinfekcijska sredstva.
U Turisthotelu imaju ugostiteljske djelatnike, zaposlenike u praonici rublja, upravi i zajedničkoj službi.


Spremni se prilagoditi
– Provodimo sve mjere, ovisno o vrsti poslova koje naši zaposlenici rade. Ovo proljeće smo neke ugostiteljske objekte morali zatvoriti i nadamo se da više to nikada nećemo morati i da neće biti »lock downa«. Imamo sada već iskustvo i s organizacijom rada od kuće za poslove kod kojih je to moguće, ali se nadamo da ni to više neće biti potrebno. Ukoliko bi se ipak dogodilo da se mjere pooštre, spremni smo se prilagoditi i pridržavati ih se na način koji je za zaposlenike najsigurniji, kazao je Frane Skoblar, voditelj marketinga u Turisthotelu.
I trgovački lanci spremni su za sve opcije pa i organizaciju rada s pauzama između dviju smjena, uvođenje dvokratnog radnog vremena i slično. Kako su trgovkinje svakodnevno u doticaju s mnoštvom ljudi, svi su za slučaj da zatreba osigurali veće količine zaštitne opreme. To ih, ističu redom, poprilično košta, no isto tako svjesni su da bi širenje covida među njihovim zaposlenicima koštalo u konačnici puno više.