FEŠTA OD SABUNA Legendarna VW buba odnijela prvu nagradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na čarobnim pješčanim plažama Nina održan festival pijeska
Ove godine Festival je trajao dva dana, a bilo je tu uistinu lijepih kreativnih skulptura, od slobodnih maštovitih kreacija do motiva grada Nina
Maja OLTRAN/Mirna ERJAVEC PEZELJ/Blanka NIRJAK/Roko TADIN
Prvo mjesto na festivalu osvojila je buba obitelji Oltran

Usprkos situaciji kojom je obilježena ovogodišnja sezona, kada se s COVID virusom suočava čitav svijet, na pješčanim plažama kraljevskog Nina, za koje mnogi tvrde da su čarobne, održana je 6. Fešta od sabuna. Festival pijeska koji ima moto: »Čarolija koja nastaje i nestaje«, organiziran je na svim plažama kraljevskog grada Nina za goste i kupače koji redovno posjećuju ninske plaže. Kako su pješčane plaže na području Nina duljine 8.000 metara na njima se lako pronađe prostor na kojem je moguće održati predviđenu socijalnu distancu između kupača. Festival je zbog trenutne situacije s pandemijom virusa COVID 19 održan na ponešto drugačiji način u odnosu na prethodne godine, a sve iz razloga kako bi bio u skladu s mjerama opreza i povećane brige za zdravlje gostiju. Prijave i ocjenjivanje odvijali su se on-line putem Facebooka i emaila.

Lagan i zabavan zadatak

Prijavljeni natjecatelji nisu imali previše težak zadatak. Od njih se očekivalo da odu na kupanje na jednu od predivnih ninskih romantičnih plaža i to na ono mjesto koje imaju običaj koristiti svakoga dana i da tamo od pijeska sagrade kreativnu skulpturu, a potom početnu i završnu fotografiju rada sa svojim podacima pošalju putem društvene mreže Facebook VisitNin ili na e-mail ninske turističke zajednice. Festival održan na ovakav način bio je vrlo interaktivan, te je privukao pažnju brojnih posjetitelja grada Nina da se sa svojim obiteljima okušaju u izazovu izgradnje maštovitih kreacija od kvalitetnog ninskog zlatnožutog pijeska.
Ova zabavna i umjetnička manifestacija je unatoč trenutnoj situaciji zabilježila interes i pažnju mnogih sudionika pružajući dobru zabavu i opuštanje na svim kraljevskim ninskim plažama: Kraljičinoj plaži, Ždrijacu, Bilotinjku, Prodorici i plaži Kampa Zaton.
Ove godine Festival je trajao dva dana, a bilo je tu uistinu lijepih kreativnih skulptura, od slobodnih maštovitih kreacija do motiva grada Nina. Festival je podjednakom magičnom snagom djelovao na turiste u gradu Ninu, kao i stanovnike te dnevne posjetitelje iz Zadarske regije.

Stručni žiri sastavljen od restauratora i kipara

Članovi ocjenjivačkog žirija, svi redom iz Zagreba, ­­­­­­­­­­­­­­­bili su kipari i restauratori: Dejana Brdarić, Krešimir Valentak i Lota Brdarić.
Prvo mjesto pripalo je obitelji Oltran, gdje je aktivnost predvodio otac Kristijan, a pomagale su mu kćerke Paola, Zara i Mila dok ih je majka Maja bodrila i fotografirala vrijednu ekipu. Otac je rođeni Ninjanin, a prema izjavi majke inače žive u Čakovcu. Trenutno su u Ninu, pa su zajedno odučili sudjelovati na festivalu pijeska. Usklađeno mišljenje žirija o tom radu bilo je: »Tu se nema što puno za reći samo da je fenomenalno i superlativi. Ovaj rad može i na svjetsku izložbu!!!«
Drugo mjesto osvojili su tim Ella Karaban iz Bibinja i Roko Tadin iz Zadra, a mišljenje žirija glasi: »Ovaj rad ocjenjujemo među boljima zbog najviše detalja, kompleksnosti izrade i kombiniranja različitih tekstura.«
Prema mišljenju žirija treće mjesto dijele dvije obitelji iz Zagreba. Članovi obitelji Pezelj prvi puta ljetuju u Ninu, a majka Mirna Erjavac Pezelj je izjavila: »Stvarno je lijepo u Ninu«. Graditeljsku tehniku su primijenili otac Hrvoje i sin Maks. O njihovom radu žiri je izrazio mišljenje da zaslužuju nagradu: »Zbog lijepih detalja i slobode izražavanja i bez puno alata, ali s puno truda.« Druga je obitelj Njirijak, a otac Josip, kako je sam rekao, prvi put se okušao u graditeljskoj tehnici s neobičnim materijalom – pijeskom, pa je radosno za svoju kćerkicu Saru gradio otočić i dvorce, a pomagala mu je u tim naporima njegova supruga Blanka. Za njihov rad je žiri dao ocjenu koja glasi: »U izvedbi se prepoznaju motivi ninskih crkvi, tehnički lijepo izvedeno.«
Za pobjednike su osigurani poklon paketi iznenađenja koji se sastoje od proizvoda Solane Nin gdje će se pronaći raznovrsni slatko-slani proizvodi.

Zabava i druženje za cijelu obitelj

Festival pijeska u Ninu namijenjen je obiteljima i predstavlja upravo čaroliju koja nastaje i nestaje, ali ostaje u nezaboravnom sjećanju obitelji graditelja jer raditi kule od pijeska s djecom je snažna emocija i doživljaj koji se pamti cijeloga života. Dodatnu emociju predstavlja i za turiste-promatrače jer oni uživaju gledajući kako se stvaraju nove pješčane kreacije koje dolaskom plime lagano utonu u more. Neke od tih kreacija posluže da se igra nastavi i narednih dana pa na ninskim pješčanim plažama možete još nekoliko dana vidjeti graditelje kako vješto grade nove kule ili druge maštovite i svima zanimljive skulpture.
U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina odigralo se jedinstveno obiteljsko natjecanje i jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Uz opuštenu gradnju skulptura natjecatelji su stvarali čarobne uspomene na pješčanim plažama kraljevskog Nina, a najuspješnije fotografije bit će postavljene na društvene mreže te se tako uspomene predaju vječnosti.
Članovi žirija i sudionici složili su se u jednom da je bilo zabavno, da je važno održati kontinuitet festivala, da je bila zanimljiva virtualna komunikacija usmjerena na dostavu fotografija radova i podataka, ali da se nadaju da će naredne godine festival opet biti »in situ« na kraljevskim plažama romantične NIN EDEN destinacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)