Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OBITELJSKI POSAO »Baš lipo« suveniri pričaju zadarsku priču

21.08.2020. 11:50


Naši posjetitelji i kupci čim vide naše proizvode kažu »Baš lipo« pa smo tako odlučili nazvati naš obrt za proizvodnju suvenira i predmeta od keramike. Ovim se poslom bavimo već skoro 15 godina, ali ova je godina zaista izazovna, govori nam Ivana Kazija Bajlo, vlasnica obrta »Baš lipo«, a koju smo zatekli u garaži u kojoj nastaju prekrasni i jedinstveni predmeti od keramike.
Na samu ideju o ovome došla je još davne 2005. godine kada je razmišljala o tome što bi mogla raditi.
– Uvijek sam voljela raditi s glinom, izrađivati razne figurice i slično te sam u konačnici završila i tečaj. Nabavili smo peć, sve montirali u garažu pored kuće i počela sam s izradom različitih figurica te pravih hrvatskih suvenira. Naime, željela sam na tržište plasirati nešto što je tipično zadarski motiv, nešto što ima priču i tako sam počela s izradom prepoznatljivih zadarskih motiva – crkve sv. Donata, koja je ujedno i svijećnjak, prepoznatljivih brodića zadarskih barkajola, figurice mornara, svjetionika, raznih brodića, hobotnica, ali i zdjela u obliku smokvina lista ili s motivima paške čipke, govori nam Kazija Bajlo. Naglašava kako joj za izradu pojedinih figurica treba i do 45 minuta nakon čega slijedi sušenje, pa pečenje, pa glazura, pa opet peć… tako da za pojedine suvenire proces proizvodnje traje i do sedam dana. U cijelom ovom poslu pomoć i potporu joj pruža i suprug Aljoša.
Ideje za suvenire dobiva iz prostora u kojem živi – odnosno iz Zadra, ali i drugih dijelova županije i obale, a ponešto vidi i na internetu. Tako je jedan od traženijih suvenira prepoznatljiv guc kojega voze zadarski barkajoli, a koji ima i knjižicu u kojoj je opisano što taj suvenir predstavlja. Također tu su i razni brodići koji podsjećaju na gajete a u kojima stoje vrećice s lavandom.
– Zimske mjesece, kada nema turista i kad potražnja nije tolika kao tijekom ljeta, koristim kako bih izradila razne suvenire i spremila ih da na ljeto budem spremna. Prije je bila jako velika potražnja za suvenirima, a ove godine je zbog koronavirusa sve pomalo stalo. Kad je sezona dobra od ovoga se može živjeti, ali sada tek treba vidjeti što će biti. Osim toga, pored izrade suvenira, izrađivala sam i brodiće koje su mladenci uzimali kao konfete za pir i za tim je potražnja bila tolika da ih nismo mogli napraviti dovoljno. Međutim i to je ove godine stalo jer nema toliko pireva, uz osmjeh će Kazija Bajlo.
Ipak dodaje, uvijek ima nove ideje pa je tako počela raditi zdjele u obliku smokvinog lista te zdjelice i tanjuriće s utisnutom paškom čipkom. Ova dva suvenira izazvala su veliko zanimanje turista, ali i domaćih.
– Zadnjih nekoliko godina imamo trend kupovine i poklanjanja autohtonih, unikatnih i ručno izrađenih suvenira, ukrasa ili posuđa za dom pa se tako kupuju i naši proizvodi. Ljudi cijene ono što je napravljeno rukama, zaključuje Kazija Bajlo koja je ljubav prema izradi keramičkih zdjela i posuđa prenijela i na devetogodišnju kći koja je također počela raditi prekrasne ukrasne zdjelice. Kako se čini ljubav prema izradi keramike mogla bi postati pravi obiteljski posao.