Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VELIKI JUBILEJ Rivanjci proslavili 500 godina od rođenja prvog stanovnika otoka

21.08.2020. 11:55


Dana 18. kolovoza na otoku Rivnju proslavlja se blagdan svete Jelene. Tako se protekloga utorka proslavio blagdan rivanjske nebeske zaštitnice i majke Konstantina Velikog – gospodara cijeloga Rimskog Carstva, svetice Jelene Križarice. Ovogodišnji blagdan je na Rivnju bio posebno svečan jer je obilježen veliki jubilej – rođenje prvog Rivanjca. U spomen na prvog stanovnika otoka, na pročelju crkvice na brijegu Sv. Jelene, u starom naselju, postavljena je spomen ploča koja podsjeća da se ove godine navršilo 500 godina od rođenja prvog Rivanjca na otoku – Matija Radulića.


Nekad 110, danas 15-tak stanovnika
Tom svečanom činu, kao i svake godine, nazočili su mnogi žitelje Rivnja, a svetkovinu rivanjske zaštitnice uveličali su i gosti sa susjednog Sestrunja, kao i prijatelji iz Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih mjesta. Misno slavlje i procesiju predvodio je don Zdenko Dundović, sestrunjski župnik, a nakon crkvenog dijela svetkovine mještani i njihovi gosti družili su se i zabavljali na ovom jednom od najmanjih naseljenih zadarskih otoka.
Najviše stanovnika Rivanj je imao 1921. godine – njih 110, a danas je na otoku svega petnaestak stalnih žitelja, mahom starije životne dobi. Dakle, od prvoga rođenog na Rivnju 8. kolovoza 1520. godine prohujalo je pet stoljeća i sada njegovi baštinici svečano obilježavaju taj dan rođenja svojega praoca čiji su roditelji doselili sa zapadnoga dijela Dubrovačke Rapublike pred turskom najezdom bježeći na zapade. Jedna je loza Radulića odselila u talijansku provinciju Molise i sada tamo žive pod prezimenom Radolla, a druga loza prema zadarskim Ravnim kotarima.


Gusarska pljačka i pokolj
Rivanj je bio još prije naseljen na takozvanoj Lokvi, uvali preko puta ugljanskih Mulina, ali to je žiteljstvo doživjelo gusarsku pljačku i pokolj početkom 16. stoljeća. Prvi popis stanovništva zadarskih otoka napravio je zadarski kapetan Zaharie Vallaresco 1527. godine koji navodi da je Rivanj imao 40 žitelja, dakle 37 u naselju na Lokvi i 3 Radulića. Drugi popis sačinio je godine 1608. zadarski knez Oktavijan Mocenikgo, pa navodi podatak da je Rivanj ukupno imao 20 žitelja od čega 2 starija muškarca, 5 mlađih muških sposobnih za rad, 6 žena, 3 dječaka i 4 djevojčice.
O bježanju Radulića iz Stona piše akademik Petar Šimunović u knjizi »Hrvatska prezimena – podrijetlo, značenje, rasprostranjenost.« Dakle, prvorođeni Matij imao je dva sina Matija i Mihovila, koji je bio svećenik-glagoljaš, a bio je don Miho i župnik na Sestrunju, a u kuriji u Zadru spominje se kao kurat i prezime mu pišu Raduglus. Njegov nećak Jadrij otišao je u vlaštvo na Sestrunj i tamo prenio prezime Radulić, a sa Sestrunja doselio je u vlaštvo na Rivanj Šime Fatović Baran i donio na Rivanj drugo prezime Fatović. Iz Privlake su sredinom prošloga stoljeća došli mladoženje Mustać i Grbić te donijeli na Rivanj još dva prezimena. Tako da sada, pored maloga broja žitelja, na Rivnju postoje četiri autohtona prezimena.
Danas je ovaj otok na neslavnoj listi hrvatskih mjesta s najmanje stanovnika, pa su u Mjesnom odboru Rivnja zaključili da spomen obilježje otkrije upravo najmlađi žitelj – četverogodišnji Ive Radulić.